Nederlands Uitgeversverbond

Kinderjury kiest 'Beste Krantenfoto van het jaar 2006'

Amsterdam, 19 december 2006 De oorlog in Zuid-Libanon, de schaatszeges van het Olympische team in Turijn, de paardentragedie in het Friese Marrum, het zijn maar enkele van de vele krantenfotos die dit jaar tijdens de Krantenfoto Kinderjury op zaterdag 13 januari 2007 meedingen naar de titel Beste Krantenfoto 2006.

De Krantenfoto Kinderjury is de langstlopende verkiezing van de beste nieuwsfoto door een kinderjury. Bij dit evenement zijn alle Nederlandse dagbladen vertegenwoordigd. Stichting Krant in de Klas organiseert deze 22ste editie wederom in samenwerking met het ANP. De verkiezing vindt plaats bij het ANP in Rijswijk. Doel van de Krantenfoto Kinderjury is om scholieren het belang van nieuwsfotos bij te brengen en ze te laten nadenken over de keuzes die ten grondslag liggen aan de publicatie van nieuwsfotos: hoe wordt bijvoorbeeld bepaald bij welk nieuwsbericht een foto wordt geplaatst en hoe komt de keuze voor een foto (en de wijze van afbeelden) tot stand? De juryleden kiezen dus niet alleen een mooi plaatje, maar moeten ook de nieuwswaarde van de fotos beoordelen. Bovendien laten de organisatoren en de dagbladen zien dat zij de mening van kinderen serieus nemen door de selectie van nieuwsfotos aan een kinderjury voor te leggen.

Voor de fotoselectie hebben de beeldredacties van de landelijke en regionale dagbladen hun mooiste fotos van het afgelopen jaar ingestuurd. Uit alle inzendingen stelt Stichting Krant in de Klas de uiteindelijke selectie van 100 nieuwsfotos samen in vier categorieën: Regionaal, Binnenland, Buitenland en Sport.
De Kinderjury bestaat uit 24 leerlingen in de leeftijd van 10 tot 12 van basisscholen uit het hele land. Hun docenten konden de nieuwsgierigste leerling van de klas opgeven als jurylid. Per provincie zijn twee leerlingen gekozen.
De juryleden kiezen in drie rondes hun beste nieuwsfoto uit. Eerst wijzen de leerlingen per categorie een winnaar aan om vervolgens van de vier finalisten de winnende foto te kiezen.

Over Stichting Krant in de Klas
Stichting Krant in de Klas is de educatieve organisatie van de Nederlandse Dagbladpers. Zij bevordert het lezen van kranten via het onderwijs. De stichting stelt gratis kranten beschikbaar aan docenten in het primair en voortgezet onderwijs, ontwikkelt lesmateriaal en verzorgt gastlessen en workshops voor docenten en lerarenopleidingen. Zie voor meer informatie www.krantindeklas.nl

Over het ANP
Het ANP is de nieuwsleverancier van Nederlandse dagbladen, op radio en tv, op internet, bij overheden en het bedrijfsleven. Jaarlijks brengt het ANP meer dan 160.000 nieuwsberichten en 300.000 fotos voor mediagebruik uit.
Zie voor meer informatie www.anp.nl

---

------------------------------------

Noot voor de redactie,