Gemeente Maassluis

Het verhaal van de psalmen

Persbericht van het Gemeentemuseum Maassluis

Gert-Jan Buitink geeft zaterdag 13 januari een lezing over psalmen

`Het verhaal van de psalmen'

Op initiatief van de Vrienden van het Gemeentemuseum Maassluis houdt Gert-Jan Buitink op zaterdag 13 januari 2007 een lezing over de geschiedenis van de psalmen. De vertelling aan de hand van oude psalmboeken begint om 14.30 uur. Omdat er vanwege de huidige tentoonstellingen geen ruimte is in het Gemeentemuseum Maassluis om belangstellenden voor de lezing een plaats te bieden, wordt uitgeweken naar het Witte Kerkje aan de Constantijn Huygensstraat 1 in Maassluis.

De lezing sluit aan bij de tentoonstelling `Psalmenoproer in Maassluis' die nog tot en met 25 februari te bezoeken is in het Gemeentemuseum Maassluis aan de Zuiddijk 16 in Maassluis. Het boek `Het psalmenoproer' van Maarten 't Hart, waar de tentoonstelling op gebaseerd is, heeft de interesse voor psalmen opnieuw aangewakkerd. Zelfs bij kerkelijke deskundigen. Waar komen deze oude kerkliederen vandaan? Hoe zijn de psalmen door de eeuwen heen berijmd en meegezongen? Gert-Jan Buitink uit België, een groot kenner en verzamelaar van psalmen, probeert op 13 januari met een boeiende vertelling antwoorden op deze en andere vragen te geven. Buitink staat bekend als een enthousiast en `gul' verteller. De Vlaming illustreert zijn lezing daarnaast met verschillende zeldzame en fraaie psalmboeken.

Gert-Jan Buitink schreef samen met de Nederlandse schrijver en theoloog Sipke van der Land het boek `Het verhaal van de psalmen'. Het is de bedoeling dat ook Sipke van der Land tijdens de lezing aanwezig is in het Witte Kerkje.

Bijwonen van de lezing kost EUR 2,50. Het toegangsbewijs geeft, meteen na afloop van de lezing, ook recht op een bezoek aan de tentoonstelling `Psalmenoproer in Maassluis'. Leden van de Vereniging Vrienden van het Gemeentemuseum hebben gratis toegang tot de lezing.

Op 10 februari 2007 vindt een volgende activiteit plaats die aansluit bij de tentoonstelling `Psalmenoproer in Maassluis'. In de Groote Kerk aan het Kerkplein 2 in Maassluis wordt een psalmzangmiddag gehouden onder leiding van organist Jaap Kroonenburg. Tijdens deze middag worden psalmen op verschillende manieren gezongen. Ook op de langzame wijze zoals in 1775/1776.

Voor meer informatie over de activiteiten rond de tentoonstelling `Psalmenoproer in Maassluis' kan, behalve op maandag, tussen 14.00 en 17.00 uur worden gebeld naar nummer: (010) 591 38 13.