Ingezonden persbericht



---

Activiteiten en tentoonstellingen in Museum Volkenkunde Zaterdag 13 januari t/m zondag 28 januari 2007

Kom naar de tentoonstelling
ETEN - Tradities, taboes en delicatessen

en maak op het vliegende tapijt een reis langs gerechten uit

verschillende landen. In de bazaar koop je snoepjes uit de hele wereld.

Probeer eens een wormenchipje of krekellolly. Bij het kookeiland maak je de pizzapuzzel, leer je eten met stokjes en ontdek je wat nu wel of juist niet mag aan tafel.

Zaterdag 13 januari
13.30-14.30 uur rondleiding China

Zondag 14 januari
13.30-14.30 uur rondleiding ETEN-tradities, taboes en delicatessen! 11.30-15.30 uur workshop Doe de smaakproef! Voor jong en oud!

Zaterdag 20 januari
13.30-14.30 uur rondleiding ETEN-tradities, taboes en delicatessen!

Zondag 21 januari
13.30-14.30 uur rondleiding Japan/Korea
11.30-15.30 uur workshop Maak zelf Zoete Sushi! Voor jong en oud!

Donderdag 25 januari
10.30-12.30 uur lezing op donderdag, "Do's en don't's van Japanse tafelmanieren", door Matthi Forrer, in de maanden oktober t/m april organiseert het museum elke tweede en vierde donderdagochtend van de maand lezingen. Kosten: E 4,50 p.p. excl. museumentree; duur 2 x 50 minuten (10.30-12.30 uur) inclusief koffie of thee in de pauze.

14.00-15.00 uur optreden/demonstratie Japanse theeceremonie en de kaiseki maaltijd door de Urasenke theeschool olv Herman Soshu Somsen

Zaterdag 27 januari
13.30-14.30 uur rondleiding Noord-Amerika en de Poolgebieden

Zondag 28 januari
12.00-13.00 uur optreden/demonstratie Shakuhachi, Japans fluitspel bij de boeddha's Kees Kort bespeelt de shakuhachi, een Japanse bamboefluit, bij de boeddhabeelden in de Japanzaal 13.30-14.30 uur rondleiding ETEN-tradities, taboes en delicatessen! 11.30-15.30 uur workshop Chocolade, maak zelf een lekkernij van marsepein en chocolade!

TENTOONSTELLINGEN
Vaste tentoonstelling
Aan de hand van de wereldberoemde collecties gaan bezoekers op reis. De tocht voert langs topstukken uit de Poolgebieden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, Centraal- en West-Azië naar Indonesië, Oceanië, China, Japan en Korea.

Tijdelijke tentoonstellingen

Grote tentoonstelling!
ETEN - tradities, taboes en delicatessen
t/m 26 augustus 2007
Een spraakmakende, interactieve tentoonstelling voor volwassenen en kinderen, met bijzondere voorwerpen uit de wereld én natuurlijk tal van mogelijkheden om van alles zelf te proeven, te ruiken en onverwachte ingrediënten die je kunt aanschaffen.

t/m 19 augustus 2007
Galerijtentoonstelling 'Afrikaanse Werpmessen in de Spotlights'. Museum Volkenkunde in Leiden toont voor het eerst in de geschiedenis van het museum zijn collectie Afrikaanse werpmessen. Werpmessen uit Centraal-Afrika zijn uniek. Nergens anders ter wereld komen zulke messen voor. Deze kleine tentoonstelling maakt deel uit van de reeks 'Collecties in de Spotlights' waarin het museum zijn bijzondere verzamelingen onder de aandacht brengt. De collectie van 121 werpmessen en aanverwante messen uit de Westelijke Centraal-Afrikaanse regio is bijzonder vanwege de vroege verzamelgeschiedenis en de relatie met de Nederlandse handelscontacten in Neder-Kongo. Vrijwel alle messen zijn vóór 1900 verzameld en verkregen door schenking en aankoop van verzamelaars die veelal in dienst waren van de Nieuwe Afrikaansche Handelsvereniging.

t/m 28 januari 2007
Galerijtentoonstelling 'Kleding en sieraden uit Saoedi-Arabië' Voor de eerste keer organiseert Museum Volkenkunde in Leiden samen met het Textile Research Centre een tentoonstelling over traditionele kleding uit Saoedi-Arabië. Een eye-opener, omdat er veel meer blijkt te zijn dan de sobere, zwarte kledingstukken met alles bedekkende sluiers die iedereen wel kent uit de media. Bezoekers zullen verbaasd staan over de verschillende kledingstukken (30 kostuums), accessoires en sieraden die zijn opgesteld.

t/m 21 januari 2007
Galerijtentoonstelling 'Door de ogen van de kunstenaar' Vier Nederlandse beeldende kunstenaars bezochten ieder een project van verschillende liefdadigheidsorganisaties in Nederland en in het buitenland. Hun impressies verwerkten zij in een kunstwerk. Tijdens dit traject werden de kunstenaars gefilmd door Hans Simon die deze ervaringen verwerkte in een serie reportages. Het resultaat: de helpende mens in een kleurrijk palet. Rik van Iersel, een schilder werkzaam in Eindhoven ging naar een weeshuis van de Stichting Kuychi in Peru. Kansloze straatkinderen worden opgevangen door Helene van Engelen die ze weer hoop en een toekomst biedt. Wouter Stips reisde met Memisa naar Zambia en kwam daar in aanraking met de harde werkelijkheid van een verzwakte bevolking. In Ghana bezocht beeldend kunstenares Patty Harpenau een SOS Kinderdorp en Carli Hermes fotografeerde projecten van het Aidsfonds in Nederland.

t/m 9 april 2007
Militaire actie op Bali, 100 jaar geleden Precies honderd jaar geleden, op 20 september 1906, vond een grote Nederlandse militaire expeditie plaats tegen het rijkje Badung in zuid Bali, Indonesië. Na een dramatische 'strijd tot het einde' (puputan) van twee vorsten en hun familieleden, werden veel schatten uit de paleizen in Denpasar en Pamecutan buitgemaakt. De kostbare oorlogsbuit kreeg gedeeltelijk een plaats in dit museum. Enkele dagen na de actie in Badung gaf de vorst van het naburige Tabanan zich over en pleegde zelfmoord. Kostbaarheden uit zijn paleis werden geveild voor het levensonderhoud van zijn verbannen familieleden. De Nederlandse kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950) kocht op deze veiling waardevolle voorwerpen voor het museum in Leiden.

t/m 18 maart 2007
De Maori-collectie van Volkenkunde
Museum Volkenkunde beheert een kleine Maori-collectie van ongeveer 70 voorwerpen. Deze expositie plaatst de collectie voor het eerst uitgebreid voor het voetlicht. Het bijzondere van de Maori-collectie in Volkenkunde is dat die relatief vroeg verzameld is; het grootste deel tussen 1864 en 1890. Een kleine groep zelfs eerder, die maakte deel uit van de verzameling van het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden. Voor de Maori zijn de museumobjecten alle taonga, schatten, die met de kracht van de voorouders zijn bezield.

Entree:
Woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling Museumkaart geldig

Volwassenen E 7,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP E 4,00
Tentoonstelling 'ETEN - tradities, taboes en delicatessen' toeslag E1,00

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | openingstijden: di tm zo 10.00-17.00 uur | ma, 3 okt, 25 dec, 1 jan en 30 apr gesloten | entree: 7,50, 4,00, MK geldig | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl | elke woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling en de galerijtentoonstellingen van Volkenkunde