Gemeente Harlingen

Vervolg t.b.c.-onderzoek in Harlingen
10-1-2007
In november 2006 is open tuberculose geconstateerd bij een 66-jarige man uit Harlingen. GGD Fryslân heeft een contactonderzoek uitgevoerd onder de familie en naaste kennissen van deze man. Bij één persoon is een tbc-infectie gevonden. Zaterdag 13 januari wordt het onderzoek vervolgd.
Het vervolgonderzoek vindt plaats onder mensen die contact hebben gehad met de patiënt. Zij hebben hiervoor een uitnodiging thuis ontvangen. Voor het onderzoek komt GGD Fryslân naar Harlingen met een mobiele röntgenbus.
Het onderzoek is ook bedoeld als een extra onderzoeksronde voor degenen die in 2003 en in 2005 onderzocht zijn. Deze personen zijn toen opgeroepen vanwege contacten met een patiënt in een café in Harlingen. Gedeeltelijk is dit dezelfde groep personen als die van het contactonderzoek rond de patiënt van november.
Mensen die geen oproep hebben ontvangen en wel tot de bovengenoemde groepen behoren, kunnen contact opnemen met de GGD in Leeuwarden.

Het onderzoek wordt gehouden in het Rondeel/Het Vierkant in de Van Oldenbarneveltstraat in Harlingen. Naar schatting krijgen ongeveer 300 personen een mantouxtest. Bij ongeveer 100 personen wordt een longfoto gemaakt. De uitslag van de mantouxtest is op woensdag 17 januari.