Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 2 - 11 januari 2007

Top 2000 Verhalenarchief groot succes

Het Top 2000 Verhalenarchief, dat zaterdag 13 januari in het Radio 2-programma Goudmijn afgesloten wordt, heeft een rijke oogst persoonlijke herinneringen van luisteraars bij platen uit de Top 2000 opgeleverd. Daarmee is het doel van deze door Radio 2 en het Nationaal Archief georganiseerde verhalenwedstrijd meer dan bereikt.

Tijdens de uitzending van Goudmijn worden 605 verhalen officieel overgedragen aan het Nationaal Archief. Het Nationaal Archief beschouwt deze herinneringen als zeer waardevolle bijdragen aan de nationale geschiedenis en zal ze dan ook voor altijd bewaren. Bij elkaar geven deze 'tijdsdocumenten' een gevarieerd beeld van de afgelopen decennia.

De volgens de jury tien beste verhalen worden in dezelfde uitzending van Goudmijn voorgelezen door presentatoren van Radio 2. De jury bestond uit Radio 2-presentator Frits Spits (voorzitter), schrijver Kluun, muzikant/schrijver Ernst Jansz en hoogleraar Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam Prof. Dr. José van Dijck.

"De kwaliteit van de verhalen heeft me overrompeld," zegt juryvoorzitter Frits Spits. "Sommige schrijvers hebben een prachtig tijdsbeeld geschetst, anderen hielden het meer persoonlijk. Maar in alle gevallen werden ze geïnspireerd door de platen die in de Top 2000 staan. Het is prachtig dat muziek dat kan doen."

Voor het Top 2000 Verhalenarchief riepen Radio 2 en Nationale Archief iedereen op een persoonlijk verhaal in te sturen dat verbonden moest zijn aan een plaat uit keuzelijst van de Top 2000. Tot 31 december kon men via de website van Radio 2 een verhaal inzenden.

Alle ingestuurde verhalen, die voldoen aan vastgestelde criteria, staan op de website www.radio2.nl.

Afsluiting Top 2000 Verhalenarchief

Zaterdag 13 januari in Goudmijn (KRO). Radio 2, 14 - 16 uur.

Presentatie: Stefan Stasse.

Aan de redactie,

Meer informatie:

Radio 2 Top 2000: Paul Westgeest: paul.westgeest@omroep.nl / 06 15696479

Nationaal Archief: Paul Brood: paul.brood@nationaalarchief.nl / 06 23814251