Politie Haaglanden

persberichten 13 januari

Haaglanden, 13-01-2007

Preventief fouilleeractie in Den Haag

Den Haag In het gebied rondom om het Hollands Spoor heeft Politie Haaglanden vrijdag 12 januari een preventief fouilleeractie gehouden. Tijdens de actie, die duurde van 18.00 tot 23 00 uur, fouilleerde de politie personen en doorzochten politieagenten autos en scooters op de aanwezigheid van verboden wapens. In totaal nam de politie 22 wapens in beslag.

In totaal fouilleerde de politie bijna 1500 personen, verdeeld in 398 passanten, 756 personen uit de tram en 292 voertuigen. De politie hield in totaal 32 personen aan vanwege het bezit van wapens, drugs, heling en het opgeven van een valse naam. De politie controleerde tevens drie horecazaken, waarbij 41 personen werden gefouilleerd. De politie nam gedurende de fouilleringsanctie de volgende zaken in beslag:


* zeventien messen;

* één zwaard;

* één honkbalknuppel;

* negen keer verdovende middelen;

* één wapenstok;

* en één vuurwapen.

Daarnaast hield de politie een persoon aan voor het opgeven van een valse naam en het rijden onder invloed. Tot slot werd een verdachte aangehouden die in het bezit was van een gestolen invalidenkaart. In een aantal zaken zitten de verdachten nog vast en wordt nader onderzoek gedaan.
A-select

Preventief fouilleren is bedoeld om incidenten met geweld te voorkomen en wapenbezit terug te dringen. Tijdens de actie worden zowel de locaties binnen het veiligheidsrisicogebied als personen die zich binnen het gebied bevinden a-select uitgekozen. Agenten controleren kleding, maar ook tassen, rugzakken en andere bagage op wapens. Ook worden scooters, autos en fiets(tassen) doorzocht. Aangetroffen wapens en andere gevaarlijke voorwerpen worden in beslag genomen. Het gaat dan onder meer om vuurwapens, munitie, stilettos, valmessen, vlindermessen, boksbeugels, wurgstokken en werpsterren. Ook voorwerpen die kunnen dienen als wapen, zoals bijvoorbeeld een honkbalknuppel of een keukenmes, worden in beslag genomen.

Veiligheidsrisicogebied

Op onlangs verlengde burgemeester Drs W. Deetman van Den Haag de aanwijzing het gebied rondom het Hollands Spoor als veiligheidsrisicogebied. Daarmee behield de politie de bevoegdheid om in dit gebied op bepaalde tijden preventief te fouilleren. Het Openbaar Ministerie bepaalt op welke momenten preventief fouilleren is toegestaan. Het gebied rondom het Hollands Spoor is het gebied dat omsloten wordt door het Huygenspark, de Stationsweg, de Limburg Stirumstraat, de Jan Blankenstraat en het Stationsplein.

Dodelijk ongeval Pijnacker

Pijnacker Een 52-jarige inwoonster uit Pijnacker verongelukte vrijdagavond 12 januari om 17.10 uur bij een ongeval op de Westlaan. De vrouw reed op een snorfiets en kwam ter hoogte van de oversteekplaats onder een vrachtwagen terecht. De bestuurder van deze vrachtwagen, een 25-jarige man uit Maasland, stopte voor het zebrapad om een aantal voetgangers over te laten steken. Nadat deze personen waren overgestoken trok de bestuurder op. Juist op dat moment reed de 52-jarige vrouw vanaf het trottoir nog voor de vrachtwagen langs en was voornemens nog voor de op dat moment stilstaande vrachtwagen over te steken. Zij kwam daarbij ten val en werd vervolgens aangereden door de optrekkende vrachtwagen. Ondanks reanimatiepogingen van omstanders en politieagenten bezweek de vrouw ter plaatse aan haar verwondingen.