Ingezonden persbericht


Paula van der Oest presenteert 'The Ice Storm'

MAANDAG 15 januari, 19.00u.

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht.

Iedere derde maandag van de maand wordt er in het Louis Hartlooper Complex een avondvullend programma georganiseerd. De avonden zijn een vervolg op het boek Een volstrekt onverklaarbaar wonder van Hans Heesen en Lex Veerkamp waarbij één van de twaalf in het boek geïnterviewde regisseurs centraal staat. Hét onderwerp van gesprek is 'fascinatie voor film'.

Regisseuse en scenariste Paula van der Oest studeerde in 1988 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Met haar eindexamenfilm Zinderend won ze een Cannon Award. Vervolgens werkte ze enkele jaren als regieassistente, om in 1994 terug te keren als regisseur. Dit deed ze met succes: voor haar korte film Coma won ze een Gouden Kalf in de categorie beste televisiedrama. Haar eerste lange speelfilm liet dan ook niet lang op zich wachten: in 1996 maakte ze De nieuwe moeder. De film werd twee jaar later gevolgd door De trip van Teetje en in 2001 volgde Zus & Zo. Deze film bleek een groot succes in Nederland en werd bovendien genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. Haar meest recente werk is de verfilming van Renate Dorresteins Verborgen Gebreken uit 2004.

Van der Oest geeft om 19.00 uur een korte inleiding op de film The Ice Storm (Ang Lee, 1997), één van haar favoriete films. The Ice Storm is een schrijnend familiedrama dat zich afspeelt tijdens de losbandige jaren zeventig. Hoe vrolijk deze jaren van seksuele vrijheid en persoonlijke ontplooiing vaak ook geschetst worden, Lee's visie op het tijdperk is weinig rooskleurig: de film toont twee ongelukkige, rijke koppels (onder anderen gespeeld door Kevin Kline en Sigourney Weaver) en hun kinderen. Het gevolg van het lamlendige gedrag van de ouders en hun toevlucht tot drank en seks is bij hun kinderen al te bespeuren. Het gezin raakt steeds verder van elkaar vervreemd en er moet zwaar geschut ingezet worden om emoties los te krijgen. The Ice Storm won de prijs voor het beste scenario op het filmfestival van Cannes in 1997 en won daarnaast diverse prijzen, waaronder een BAFTA Film Award en een Bodil Award.

Na de film volgt om 21.30 uur een informeel tafelgesprek onder leiding van filmwetenschapper Rudi de Boer. Tijdens dit gesprek zullen door de regisseur gekozen filmfragmenten worden vertoond.

Reserveren: 030-2320450

Toegang: film: E 8,- / E 7,- Tafelgesprek is gratis toegankelijk.

Louis Hartlooper Complex,

Tolsteegbrug 1, 3511 ZN Utrecht

www.hartlooper.nl

---- --