Provincie Noord-Holland

Datum

15-1-2007

Onderwerp

Deltaplan om Nederlandse kust te wapenen tegen zeespiegelstijging

Raymond Fillet

Brief aan kabinets(in)formateur. Het nieuwe kabinet moet in de komende kabinetsperiode een deltaplan ontwikkelen hoe we de komende 50 tot 100 jaar de Nederlandse kust willen ontwikkelen om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering en een rijzende zeespiegel. Voor lopende kustversterkingsprogrammas is tenminste 50 miljoen extra op de rijksbegroting in de komende bestuursperiode nodig.

Naast nadenken is het daarbij noodzakelijk om snel actie te ondernemen, waarbij gedurfde oplossingen beslist niet moeten worden gemeden. Dit schrijft het Platform de Nederlandse Kust aan de kabinets(in)formateur, de heer Wijffels. Het platform is een gezamenlijk initiatief van de provincies Zuid-Holland, Zeeland & Noord-Holland, Boskalis, DHV, Royal Haskoning, WL Delft Hydraulics, het Ministerie van V&W en het ministerie van VROM.

We pleiten er voor om in het regeerakkoord op te nemen dat de regering integraal regie gaat voeren op een aanpak voor zon lange termijnperspectief, waarbij overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen nauw met elkaar samenwerken, aldus gedeputeerde Patrick Poelmann, één van de initiatiefnemers van het Platform. De succesvolle, jaarlijkse zandsuppleties om de duinen en waterkeringen in stand te houden kunnen weliswaar ook de komende tientallen jaren succesvol zijn. Toch vinden we dat een andere, fundamentelere aanpak noodzakelijk is. Er is immers weinig twijfel meer dat de zeespiegel zal gaan stijgen. Het platform pleit voor ambitieuze aandacht voor de kust en kustveiligheid en een voorvarende aanpak van de kustzone als geheel.

Het platform is geen voorstander van een blauwdruk, maar wil voortbouwen op de traditie van de Zuiderzeewerken, waarbij inpolderingen vaak anders werden gerealiseerd dan de eerste perspectiefschetsen aangaven. De Markerwaard werd uiteindelijk niet ingepolderd omdat het perspectief veranderde.

Ook nu kan een perspectief worden geschetst voor uitbreiding van land, voor nieuwe eilanden, een aanpak van duurzame energie op zee, nieuwe kraamkamers voor vis of een stedelijke delta die ruimte krijgt en met het gezicht op open zee leeft, voor nieuwe natuur, economische ontwikkeling, internationale uitstraling en samenwerking van Kanaal tot Kattegat. Experimenten zijn nodig om dit duurzaam veilige perspectief te kunnen toetsen. Ontwikkelingen zoals de aanleg van de Tweede Maasvlakte, de inzet van een zandmotor voor natuurlijke kustaanwas of het idee voor een nieuwe toeristische haven bij Petten zijn volgens het platform óók ervaringen die een veel verdere toekomst helpen vormgeven.

Bijlagen (zie onderaan):
Brief van het Platform
Document van het Platform

12 januari 2007

Nieuw perspectief voor de Nederlandse Kust
Ministerie van Algemene Zaken
T.a.v.: De (in)formateur;
De heer dr. H.H.F. Wijffels
Postbus 20001
g
2500 EA Den Haag

Geachte heer Wijffels,

Denken, Durven en Doen!
Dat is nodig voor een duurzame toekomst voor onze kust en daarmee ons hele land. Wij vragen van alle betrokkenen bij de kabinetsformatie om hierover in het akkoord een paragraaf op te nemen gericht op: · Denken over een termijn van 50 tot 100 jaar, · Durven discussiëren en besluiten
· Doen, door nu al te besluiten noodzakelijke acties te ondernemen . Om ons voor te bereiden op de klimaatveranderingen en de ruimtelijke ontwikkelingen die wij voorstaan; een Deltaplan voor Klimaatverandering!

Op 21 december 2006 is het Platform Nederlandse Kust bijeen geweest. Het platform is een gezamenlijk initiatief van de provincies Zuid-Holland, Zeeland & Noord-Holland, Boskalis, DHV, Royal Haskoning, WL Delft Hydraulics, het Ministerie van V&W en het ministerie van VROM.

Het Platform biedt u bij deze een document aan, dat in de formatie ons inziens een plek zou moeten krijgen: "Naar een nieuw perspectief voor de Nederlandse Kust"

Een afschrift van deze brief heb ik ook verzonden aan de voorzitters van alle Tweede Kamerfracties en de voorzitter van de Tweede Kamer.

Hoogachtend,
Namens het Platform Nederlandse Kust

P.J.M. Poelmann
Gedeputeerde Kust, Water en Landschap.