Gemeente Hilversum

Integraal veiligheidsplan Hilversum 2007-2010

15 januari 2007
Het college van B&W heeft op 28 november jl. ingestemd met een nieuw integraal veiligheidsplan Hilversum voor de jaren 2007-2010. De ondertitel is: Hilversum: een veilige stad om te wonen, te werken en uit te gaan. Het plan is op samenlevingsgerichte wijze tot stand gekomen. Dat betekent dat er over de prioriteiten niet alleen overleg is geweest met alle relevante afdelingen binnen de gemeente, het college en raadsleden, maar ook met externe veiligheidspartners zoals politie, SIS, Versa, GGD, OM, STRO, horeca, woningbouwcorporaties en bewoners. Op een conferentie op 29 juni 2006 in het raadhuis met zo?n honderd aanwezigen zijn de prioriteiten gezamenlijk vastgesteld.

Het plan geeft het lokale veiligheidsbeleid op hoofdlijnen weer. Gekoppeld aan het veiligheidsbeleid wordt ieder jaar een uitvoeringsprogramma opgesteld, waarin een planning van de concrete activiteiten en de inzet van de benodigde middelen zijn opgenomen. Hiermee is een bedrag gemoeid van ruim EUR 110000,- per jaar.

Voorafgaand aan dit integraal veiligheidsplan is een veiligheidsscan van de gemeente Hilversum gemaakt. De belangrijkste conclusies zijn dat áls Hilversummers te maken krijgen met criminaliteit en (gevoelens van) onveiligheid, dat meestal is door vernielingen (al dan niet aan hun voertuig), fietsdiefstal, autokraak of overlast van (beschonken) jongeren. Uit de cijfers blijkt dat Hilversum een veilige stad is om te wonen en dat dat ook zo wordt ervaren door de inwoners. De kunst is om dat vast te houden en waar mogelijk dat op onderdelen nog te verbeteren.

Om de objectieve én subjectieve veiligheid in heel Hilversum te vergroten, wil de gemeente wijkgericht werken als dat kan en stedelijk als het moet. Op basis van de veiligheidsscan pakt de gemeente Hilversum, samen met allerlei participanten, waaronder politie, brandweer, bewoners, ondernemers, opbouwwerk, woningcorporaties en scholen, de volgende prioriteiten in 2007-2010 aan:
* wijkveiligheid

* jeugd en veiligheid

* veilig uitgaan

* voertuigcriminaliteit

* radicalisering en terrorisme (nieuw beleid)
* nazorg veelplegers

* senioren en veiligheid (nieuw beleid).

Het resultaat moet zijn dat de objectieve én subjectieve veiligheid in alle wijken van Hilversum en op de prioriteiten merkbaar wordt vergroot. Het veiligheidsplan is op 10 januari 2007 door gemeenteraad vastgesteld.