Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Meer duidelijkheid over aangescherpte EPC-norm

15-01-2007

Er is duidelijkheid over de aangescherpte EPC-norm (energieprestatiecoëfficiënt) voor de periode van 1 januari tot 15 augustus 2006. De norm geldt per 1 januari 2006, maar moet in ieder geval vanaf 15 augustus worden gehanteerd. De EPC voor woningen is aangescherpt van 1,0 naar 0,8.

Welke norm geldt wanneer?

* Bij aanvragen voor bouwvergunningen moet vanaf 15 augustus 2006 in ieder geval de EPC-norm van 0,8 worden gehanteerd.
* In de periode van 1 januari 2006 tot 15 augustus 2006 kan de aangescherpte norm alleen door de gemeente worden gehanteerd als deze in de bouwvergunningaanvraag staat.

* Is een bouwvergunning aangevraagd tussen 1 januari 2006 en 15 augustus 2006, met een EPC hoger dan 0,8 en met een maximum van
1,0? Dan kan de aangescherpte norm aan deze vergunningaanvrager niet worden opgelegd. Wanneer op zo'n vergunningaanvraag nog niet definitief is beslist of als er nog een bezwaar- of beroepsprocedure loopt, kan deze vergunning alsnog worden verleend. De norm van 0,8 hoeft dan niet gehanteerd te worden. Is een bouwvergunning al onherroepelijk geworden, dan geldt de norm die daarin is opgenomen.

Aanmelding bij Europese Commissie
Het oorspronkelijke besluit over de aanscherping van de EPC-norm was niet aangemeld bij de Europese Commissie. Hierdoor was onduidelijkheid ontstaan over de geldigheid daarvan. In het Staatsblad van 27 juni 2006 is het aangemelde besluit over de aanscherping gepubliceerd. Dit besluit vervangt per 15 augustus 2006 het eerdere besluit dat niet in Brussel was aangemeld.
Het niet aanmelden van het besluit was een procedurele fout. Deze fout leidt niet automatisch tot ongeldigheid van de aangescherpte norm. Een norm geldt, ook al is de desbetreffende regeling niet aangemeld op basis van de notificatierichtlijn. Al kan de norm dan niet in alle omstandigheden aan derden worden opgelegd.

Zie ook:


Zie het origineel


* Dossier Bouwregelgeving

* Dossier Energiebewust bouwen en wonen