Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Lespakket VROM 'Kiezen voor de ruimte' groot succes

17-1-2007

Het lespakket 'Kiezen voor de ruimte' van VROM is een succes. Daaruit blijkt dat jongeren zich aangesproken voelen door de beleidsonderwerpen van het ministerie. Ruim 160 scholen hebben zich inmiddels via de website http://www.kiezenvoorderuimte.nl aangemeld voor informatie, games en rollenspellen. Daarvan hebben 122 scholen het lespakket daadwerkelijk besteld.

'Kiezen voor de ruimte' is een innovatief lespakket, bestemd voor leerlingen van de bovenbouw van de havo en het vwo. Het is interactief, leuk en leerzaam en het voldoet aan de eindtermen van het vak maatschappijleer (1 en 2) en aardrijkskunde. Het lespakket bestaat uit een introductiefilm, dossiers, rollenspellen en een interactieve game.
De introductiefilm geeft leerlingen een goed beeld van wat er zoal bij ruimtelijke ordening in Nederland komt kijken. De dossiers behandelen twee cases, te weten de Zuiderzeelijn en de herstructurering van bedrijventerreinen. Met het rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van een belangenorganisatie. Ze discussiëren over de aanleg van een nieuwbouwwijk in het Groene Hart en de aanleg van een zesde landingsbaan op Schiphol.

Met de game worden de leerlingen uitgedaagd nieuw ingepolderd land (Markerwaard) zo optimaal mogelijk in te richten. De beste spelers maken kans op leuke prijzen. De eerste prijswinnaar is bekend. Vera de Bel van het Dollard College in Winschoten heeft de eerste prijs gewonnen in de eerste ronde van de game. Tot aan het einde van het schooljaar zullen er nog twee ronden plaatsvinden.

Meer informatie


* Website 'Kiezen voor de ruimte': http://www.kiezenvoorderuimte.nl