Gemeente Soest

Evaluatie oud en nieuw

Datum: 17/01/2007

Jaarwisseling gemeente Soest rustiger dan afgelopen jaren

De laatste jaarwisseling in de gemeente Soest is rustiger verlopen dan voorgaande jaren. Er zijn minder vernielingen gepleegd, minder klachten gemeld en minder aanhoudingen verricht dan in voorgaande jaren.

De gemeente Soest bereidt de viering van oud en nieuw elk jaar samen voor met politie, brandweer, Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN), Portaal, stichting Balans en vertegenwoordigers van winkeliers- en bedrijfsverenigingen. Zij stemmen alle acties op elkaar af en werken zoveel mogelijk samen om de jaarwisseling rustig en veilig te laten verlopen.

Uit de evaluatie van de viering blijkt dat de intensievere samenwerking tussen de partijen zijn vruchten afwerpt.

Gezamenlijke vuurwerkactie

Een voorbeeld hiervan is de gezamenlijke vuurwerkafval inzamelactie. Door inwoners van de gemeente werd bijna 3.500 kilo vuurwerkafval opgebracht.

Verder leidde de samenwerking tussen politie en brandweer tot het meerijden van een agent op een brandweerwagen. Zo konden brandweer en politie gezamenlijk optreden bij vreugdevuren.

Noodverordening

De gemeente vaardigde een noodverordening uit. Hiermee kon de politie optreden tegen de opslag van brandbare materialen die worden gebruikt voor vreugdevuren.

Aantal vernielingen minder

Het aantal vernielingen aan verkeersborden, prullenbakken, putdeksels en dergelijke was ook beduidend minder. In totaal is er voor 22.000 vernield. In 2006 was dit nog 45.000.

De samenwerkende partijen zijn blij met de vermindering van meldingen en klachten, maar nog niet tevreden; elk incident is er één teveel.

De nacht verliep ook rustig in de horeca. De meeste zaken waren gesloten en degenen die open waren hadden alles keurig geregeld.

Actief melden

De samenwerkende partijen zijn tevreden over de aanpak en willen dat de daling in vernielingen, meldingen en incidenten rondom komende jaarwisseling zich doorzet.

Zij roepen dan ook alle inwoners van de gemeente Soest op om actief alert te zijn en (dreigende) incidenten te melden.

Bel bij nood daarom altijd telefoonnummer 112.

Wilt u iets melden aan de politie dat niet spoedeisend is bel dan 0900-8844.

Voor meldingen over kapot straatmeubilair zoals verkeersborden en prullenbakken kunt u terecht bij het Meldpunt Woonomgeving; tel: 035-609 3666.

© 2004-2007 Gemeente Soest - Disclaimer