Gemeente Breda

Cultuurdebat: college daagt uit mee te denken

De wethouder van cultuur van Breda, Wilbert Willems, roept iedereen in de stad op om mee te denken over de culturele toekomst van de stad. Waar zijn we in cultureel opzicht sterk in? Welke richting moeten we op?

Dat zijn de twee belangrijkste vragen die de gemeente samen met de makers van cultuur, de culturele instellingen, inwoners en bedrijfsleven van de stad wil beantwoorden. De uitkomst van het Cultuurdebat vormt de basis van de cultuurvisie 2008-2020 die aan het eind van het jaar klaar moet zijn.

Om het Cultuurdebat met de stad in goede banen te leiden, trekt Breda een projectleider aan die een plan van aanpak gaat opstellen. Het college van burgemeester en wethouders wil bij de communicatie met de inwoners van de stad zoeken naar nieuwe, experimentele communicatievormen, zoals speeddaten met culturele organisaties. Het is de bedoeling dat de activiteiten die onder de noemer van het cultuurdebat worden georganiseerd, iets gaan losmaken in de stad.

Het huidige cultuurbeleid van de Gemeente Breda dateert uit 1996. In 2003 is dit beleid aangepast aan de actualiteit. Door allerlei ontwikkelingen, zoals de samenwerking in Brabantstad, de internationale oriëntatie van Breda en de groei van de stad, heeft Breda behoefte aan een uitgesproken cultureel profiel voor de toekomst.

Deze opzet voor het Cultuurdebat is opgesteld in samenspraak met het culturele veld en een aantal gemeenteraadsleden. Het streven is dat het projectvoorstel, na goedkeuring door het college, in de raadscommissie Mens en Maatschappij van 28 februari besproken wordt. Daarna kan gestart worden met de organisatie en uitvoering van de diverse activiteiten om te komen tot de cultuurvisie 2008-2020.

Breda, 17 januari 2007