VVD


17-1-2007

Van Miltenburg zet stevig in bij VWS begroting

Anouchka van Miltenburg heeft de minister en staatssecretaris tijdens de begrotingsbehandeling VWS van vandaag op een aantal punten stevig aan de tand gevoeld.

Zo heeft zij haar ongenoegen uitgesproken over de beslissing van de staatssecretaris om de overtijdbehandeling onder de Wet Afbreking Zwangerschap (WAZ) te plaatsen. Dit betekent dat er aan flinke en omstreden extra eisen aan de behandeling gesteld worden. De VVD vindt het niet fatsoenlijk om dit zonder uitgebreid overleg met de Kamer te veranderen. De wet is bedoeld om vrouwen te laten beschikken over hun eigen lichaam. Het recht op abortus en bijbehorende medische zorg moet dan ook onverkort worden gehandhaafd.

Ook heeft Van Miltenburg gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om voor de wet het begrip "opvoederschap" los te koppelen van het ouderschap. Er zijn ouders die je het opvoeden van kinderen echt niet kunt toevertrouwen, maar er zijn ook mensen die kinderen met veel liefde opvoeden maar nooit de zekerheid en rechtsbescherming krijgen die natuurlijke ouders in de wet nu wel hebben. Denk aan ouders die hun kind verwaarlozen en bij een tweede kind hetzelfde doen. Je kunt met de huidige wetgeving pas ingrijpen als ook dat kind weer verwaarloosd is. Denk aan de positie van pleegouders, die een kind opnemen in hun gezin, er jarenlang liefde en zorg aan besteden en die het zomaar kwijt kunnen raken. En het pleegkind die soms de veilige omgeving waarin hij opgroeit moet verlaten omdat de natuurlijke ouder het na jaren weer zelf wil gaan verzorgen. Denk aan lesbische echtparen bij wie de rechtspositie van de sociale moeder waardeloos en niet te regelen is. Door het opvoederschap los te koppelen van het ouderschap kan voor deze situaties een oplossing gevonden worden.