Gemeente Wijk bij Duurstede

Gedrag landbouwvoertuigen

Regelmatig komen er klachten binnen over het gedrag van landbouwvoertuigen op verschillende wegen in de gemeente Wijk bij Duurstede. Daarom is een brief van de burgemeester verstuurd naar de organen van het LTO en de Cumela, waar deze in wordt geplaatst. De inhoud van deze brief kunt u hieronder lezen, omdat het belangrijk is dat de landbouwers die niet zijn aangesloten bij deze landbouworganisaties ook van de inhoud op de hoogte zijn.

Inhoud brief
Regelmatig bereiken mij klachten en opmerkingen over het gedrag van landbouwvoertuigen op verschillende wegen in de gemeente Wijk bij Duurstede. Het gaat dan met name om de parallelwegen van de provinciale wegen en de wegen binnen de bebouwde kom van Langbroek en Cothen.

Ik heb geconstateerd dat in een enkel geval de gemiddelde snelheid van een trekker door de bebouwde kom van Cothen rond de 40 km/u lag. Ik vind dit binnen een 30 km/u zone, zeker gezien ook de wettelijk toegestane maximum snelheid van landbouwtrekkers van 25 km/u, absoluut onaanvaardbaar.

De moderne landbouwvoertuigen met hun grote wielen kunnen zeer bedreigend overkomen op fietsers, zeker wanneer daarachter ook nog een aanhanger volgt. Het met te hoge snelheid passeren van fietsers leidt daardoor tot potentiële onveilige situaties.

Langs deze weg doe ik een beroep op u: Houdt u zich binnen de bebouwde kom aan de maximale snelheden en matig altijd en overal uw snelheid bij het passeren van fietsers en voetgangers.

In november heb ik een gesprek gehad met vertegenwoordigers van het LTO in de gemeente Wijk bij Duurstede en een vertegenwoordiger van de loonwerkerbedrijven Cumela. In dit gesprek hebben wij uitgebreid gesproken over de hierboven genoemde problematiek. Hierbij is afgesproken dat wanneer klachten over landbouwvoertuigen blijven aanhouden er in samenwerking met het Openbaar Ministerie een handhavingtraject zal worden opgezet. Ik heb er echter het volste vertrouwen in dat u aan mijn oproep gevolg zult geven en dat dit handhavingtraject niet nodig zal zijn.

Guus Swillens
Burgemeester van Wijk bij Duurstede

info@wijkbijduurstede.nl
tel : 0343 595595
fax: 0343 595599
Bezoek adres:
Karel de Grotestraat 30 Post adres:
Postbus 83
3960 BB