Rechtsgelijkheid organisaties en cliënten in het geding

Actiz

P E R S B E R I C H T
Utrecht, 17 januari 2007

Onderzoek toont grote verschillen aan in inkoopbeleid zorgkantoren Rechtsgelijkheid organisaties en cliënten in het geding

De gewenste uniformiteit in het inkoop- en contracteerbeleid van zorgkantoren is uitgebleven. Vooral de visie van de concessiehouders1 blijkt bepalend voor het gevoerde beleid. Daardoor is er sprake van een ongelijk speelveld voor zorgorganisaties en is tevens de rechtsgelijkheid van cliënten in gevaar. Dat constateren de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en ActiZ op basis van een onderzoek uitgevoerd door Zorg Consult Nederland.

De zorgkantoren zijn in het leven geroepen om een uniforme toepassing van de AWBZ te bewerkstelligen. Daarbij is wel ruimte gecreëerd voor aanpassing aan specifieke regionale omstandigheden. De door Zorg Consult geconstateerde verschillen zijn daar echter niet op terug te voeren. De processtappen zijn weliswaar eenduidig, maar zowel de gunningscriteria als de weging van die criteria zijn zeer divers.

Het onderzoek van Zorg Consult wijst uit dat concessiehouders een eigen koers varen die niet is terug te voeren op de regionale situatie. Bij het beoordelen van offertes hanteren zij uiteenlopende maatstaven. Doelmatigheid en kwaliteit spelen beide een rol, maar hoe die ten opzichte van elkaar worden gewogen verschilt van kantoor tot kantoor. Meestal is de prijs dominant.

ActiZ betreurt het dat de objectieve kwaliteitsnormen die door partijen (waaronder verzekeraars) zijn geformuleerd voor Verantwoorde Zorg nog nauwelijks een rol spelen in het contracteerbeleid van de zorgkantoren.

VGN betreurt het dat de vraag van de cliënt bij het contracteren van de zorg niet centraal staat. Er wordt bij de inkoop onvoldoende gelet op de expertise en ervaring, die nodig is om professionele zorg en ondersteuning te leveren aan mensen met een handicap.

ActiZ en VGN willen graag met de verzekeraars in gesprek over de manier waarop meer uniformiteit in het contracteerbeleid kan worden gebracht. Zij roepen ook de Nederlandse Zorgautoriteit op om op deze aspecten toe te zien.

Het onderzoek van Zorg Consult Nederland is uitgevoerd in opdracht van ActiZ en de VGN. Het heeft betrekking op de inkoop van extramurale zorg voor 2007.


1. Zorgverzekeraars hebben uit hun midden 12 concessiehouders aangewezen die gezamenlijk via 32 zorgkantoren de AWBZ uitvoeren.

Noten voor de redactie

ActiZ, organisatie van zorgondernemers, is de brancheorganisatie van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties.
De VGN is de branchevereniging voor organisaties die professionele zorg en ondersteuning bieden aan mensen met een of meerdere handicaps.

Meer informatie over dit bericht kunt u vragen bij ActiZ, Maria Beesems of Jan-Willem Wits, telefoon 030 2739461 of bij VGN, Erma van Lamoen telefoon 06 15091922, mail evanlamoen@vgn.org