Ingezonden persbericht


Persbericht

Te lage bandenspanning kost automobilisten ¤ 365 miljoen per jaar

Onderspanning schaadt veiligheid en milieu

Nieuwegein 17 januari 2007 - Uit recentt onderzoek dat bandenfabrikant Goodyear, in samenwerking met Het Nieuwe Rijden heeft uitgevoerd naar de juiste bandenspanning onder Nederlandse automobilisten, blijkt dat 36% met een te lage spanning rijdt. 41% van de deelnemende automobilisten zegt nooit de bandenspanning te controleren; 60% gaat er vanuit dat het controleren van bandenspanning een klusje is voor de garage. Te lage bandenspanning is onveilig, want dit veroorzaakt een slechtere wegligging en een langere remweg. Bovendien is het ook duur. Een bandenspanning die 25% te laag is, verhoogt de rolweerstand met 10%, waardoor het brandstofverbruik circa 2% toeneemt. Op basis van een gemiddelde kilometerafstand van 25.000 per jaar kan dit per automobilist al snel oplopen naar ¤ 140 extraa brandstofkosten. Dat betekent voor alle auto's die in Nederland rondrijden met onderspanning (2,6 mln) een totaal van ¤ 365 miljoen per jaar! Daarbij is een te laage bandenspanning ook slecht voor het milieu. Onjuiste bandenspanning zorgt voor extra CO2 -uitstoot en levert Nederland onnodig 510 ton CO2-uitstoot per jaar extra op. Om deze uitstoot op te nemen moeten 26.000 bomen een jaar lang groeien.

Goodyear onderzoek op bandenspanning bij Shell pompstations

Bij verschillende Shell pompstations in de Randstad controleerden specialisten van Goodyear afgelopen december 575 voertuigen op hun bandenspanning. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het programma Het Nieuwe Rijden. Uit het onderzoek blijkt dat 36% van de automobilisten met onderspanning rijdt en dus aanzienlijk in brandstofverbruik en CO2-uitstoot kan besparen. Een auto waarbij 80% onderspanning is gemeten spande de kroon. De bandenspanning van deze auto hoorde 2,2 bar te zijn maar de gemeten spanning was slechts 0,40 bar. Toch is het percentage van 36% een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de eerder uitgevoerde bandenspanningscheck van Goodyear.

In juni 2006 reed 52% van de automobilisten op onderspanning. De verbetering is deels terug te voeren op het feit dat 16% van de auto's op winterbanden rijdt en derhalve recent een bandenservice hebben gehad.

Het percentage van de ondervraagden dat bekend is met Het Nieuwe Rijden was net als bij de vorige bandenspanningscheck 60%. Naast het controleren van bandenspanning gaf Goodyear automobilisten advies hoe zuiniger te rijden en kreeg men wintertips van Het Nieuwe Rijden uitgereikt.

Goodyear en veiligheid op de weg

Goodyear directeur George Rietbergen zegt over de actie: '' Goodyear wil graag bijdragen aan de veiligheid van de automobilist. Met de juiste bandenspanning rijden is een kleine moeite: bij alle pompstations kunnen banden snel en eenvoudig op de correcte spanning gebracht worden. Goede bandenspanning is goedkoper, veiliger en beter voor het milieu. Goodyear heeft hier zelfs een gratis SMS en/of e-mailservice voor als geheugensteuntje. Via de website: www.goodyear.nl of via SMS door `SMS SPATIE Goodyear SPATIE ` te sturen naar 4040 ontvangen automobilisten een herinnering om hun spanning te checken. Naast geheugensteuntje voor de bandenspanning herinnert Goodyear automobilisten ook aan het wisselen van zomer -en winterbanden.. Uit een recente ongevallenanalyse van de Verzekeraars Hulpdienst (VHD) is gebleken dat de slechte staat van autobanden of verkeerd gebruik van autobanden een rol speelt bij het sterk stijgende aantal ongevallen op de weg'' .

Het Nieuwe Rijden

Goodyear is netwerkpartner van Het Nieuwe Rijden en ondersteunt daarmee de doelstellingen van het programma. Het Nieuwe Rijden is een initiatief van SenterNovem en de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Daarnaast zijn verschillende partijen betrokken bij de uitvoering, waaronder brancheorganisaties, consumentenorganisaties en verkeersveiligheidsorganisaties. Voor meer informatie kunt u kijken op www.hetnieuwerijden.nl.

Over Goodyear

Goodyear is één van de grootste bandenbedrijven ter wereld. Het bedrijf met hoofdkantoor in Akron, Ohio (VS) produceert banden, rubberproducten en chemicaliën in meer dan 90 vestigingen in 28 landen. Goodyear telt wereldwijd ongeveer 75.000 werknemers. Voor meer informatie over Goodyear, surf naar www.goodyear.nl.

*******************