Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 17 januari 2007

HKU stelt lector Artistiek Onderzoek aan


---

Per 1 december jongstleden is dr. Henk Slager benoemd tot lector Artistiek Onderzoek. Reeds sinds september 2003 is Henk Slager als hoofd van de Utrecht Graduate School of Visual Art and Design (masteropleidingen Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving) verbonden aan de HKU.

Lectoraat

Het vertrekpunt voor het lectoraat Artistiek Onderzoek is het bevragen van de specifiekheid van artistiek onderzoek. Hoe verhoudt artistiek onderzoek zich ten opzichte van andere vormen van gevestigd onderzoek? Laat deze vorm van onderzoek zich leiden door een dominant paradigma, of is er juist vanwege het individuele vertrekpunt veeleer sprake van een diversiteit aan methodische perspectieven? De Faculteit BKV leidt op tot onderzoekende kunstenaars en ontwerpers. Reflectieve vaardigheden maken een substantieel deel uit van het curriculum. Studenten moeten leren nadenken over de specifiekheid van (de methode van) hun onderzoek. De focus van het lectoraat ligt op het verder ontwikkelen van het curriculum van de onderzoeksvariant als afstudeermogelijkheid in het vierde jaar van de bachelorstudies. Verder staan symposia, diverse tentoonstellingen en publicaties ook op de agenda.

Biografie

Henk Slager studeerde filosofie, kunstgeschiedenis, en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar hij in 1989 promoveerde op het proefschrift "Formalistisch Temperament". Nadien werkte hij drie jaar als postdoc aan het project "Grondslagen van de Kunstwetenschappen" van de VU Brussel. In de daarop volgende jaren werkte hij in diverse hoedanigheden aan projecten op het raakvlak van theorievorming en de actuele praktijk van de beeldende kunst, o.a. als professor Art Theory aan het HISK te Antwerpen, als docent aan het CTP (Curatorial Training Program) van Stichting De Appel in Amsterdam, als redacteur van het internationale tijdschrift Lier en Boog (Series of Philosophy of Art and Art Theory), als bestuurslid van de International Association of Aesthetics, en en als initiatior van diverse internationale tentoonstellingsprojecten en symposia (o.a. Smooth Space, La Survivance du Passe, That Media Thing, Exploding Aesthetics, Concepts on the Move, Artistic Research, DeMirrorized Zone, Busan Biennial).

Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) studeren meer dan 3000 studenten in de volgende richtingen: Autonoom Beeldende Kunst, Vormgeving, Muziek, Theater, Kunst en Techniek, Kunst en Economie en Kunst en Educatie. In deze richtingen biedt de HKU bacheloropleidingen met meer dan 50 afstudeerrichtingen, maar ook basis-/vooropleidingen, voortgezette kunstopleidingen, masteropleidingen en cursussen. De HKU is gevestigd in Utrecht, Hilversum en Amersfoort.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE/

Ingezonden persbericht