Ingezonden persbericht


Arenthals Grant Thornton wil rechterlijke uitspraak:

"Overheid eet bij WGA-premie van twee walletjes"

Alphen aan den Rijn, 17 januari 2007 - Vanaf vandaag zullen zo'n beetje de eerste salarisbrieven 2007 bij werknemers door de brievenbus glijden. Met voor vrijwel iedereen de grote vraag: houd ik er dit jaar netto meer aan over? Eén zekerheid is er alvast wel, de premie voor de Wet Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) is in 2007 flink hoger dan in 2006. Ergerlijker nog dan die verhoging is volgens veel deskundigen dat de fiscus twee keer aan deze premie verdient, namelijk zowel bij de inning van de premie, als bij de - belaste - betaling van een eventuele arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het belastingadvieskantoor is daarom een proefproces tegen de fiscus gestart.

"Overheid eet van twee walletjes", stelt fiscaal specialist Cor Overduin van accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton onomwonden. "Een WGA-uitkering is bij arbeidsongeschiktheid belast en dan mag je verwachten dat de premie die je er voor betaalt, fiscaal aftrekbaar is. Dat is bij andere premies voor sociale verzekeringen die bij uitkering belast worden, immers ook bij wet zo geregeld. De overheid heft dus in feite dubbele belasting bij arbeidsongeschiktheid."

Tweede Kamer

De WGA is onderdeel van de nieuwe Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) die in 2006 de WAO verving. Bij de invoering van de WIA is toen al de nodige heisa gemaakt over de feitelijke dubbele heffing bij werknemers. "Maar de fiscus blijft er, ondanks aandringen van diverse zijden, bij dat de premie niet aftrekbaar is", aldus Overduin. "Zelfs een motie vanuit de Tweede Kamer om deze foute interpretatie van de Belastingwet te repareren, werd vorig jaar door minister Zalm ontraden." De gemiddelde werknemer betaalt in 2007 negentig euro aan WGA-premie en de verwachting is dat deze premie in 2008 verder stijgt. Werkgevers mogen de helft van deze premie voor "de nieuwe WAO" verhalen op hun personeel. Overduin: "Het gaat misschien niet om schokkende bedragen, maar het is principieel onjuist om de premie niet af te mogen trekken en vervolgens toch de uitkering te belasten. Alle reden om hiertegen bezwaar te maken, zeggen wij dan ook. Iedere werknemer heeft dat recht. Ons kantoor zal mensen die bezwaar willen maken zeker ondersteunen en we zien een juridische procedure eigenlijk als onvermijdelijk. Dan zal de rechter een uitspraak moeten doen over deze, naar onze mening onrechtmatige, fiscale regeling."

Over Arenthals Grant Thornton

Arenthals Grant Thornton is een accountants- en adviesorganisatie met acht vestigingen in de Randstad. Met 450 specialisten en ondersteunende medewerkers bedient Arenthals Grant Thornton middelgrote en grote ondernemingen, dga's en familiebedrijven. De activiteiten liggen op het gebied van accountancy, belastingadvies, bedrijfsjuridische zaken en specialistische diensten. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton International, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 22.000 professionals actief in 113 landen en beschikken over een netwerk van circa 521 kantoren. Arenthals Grant Thornton combineert grenzenloze expertise met een lokale kennis en betrokkenheid - het verschil tussen groot en beter.

Arenthals Grant Thornton omvat twee BV's: Arenthals Grant Thornton Assurance B.V. voor de controleactiviteiten en Arenthals Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. voor alle overige activiteiten.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht