Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|17 januari    |
|2007          |
|Nummer        |
|11            |

300 jongeren meer in zorg dan overeengekomen met ministerie
Aanvalsplan wachtlijsten jeugdzorg succesvol.

Het aanvalsplan van de provincie Noord-Brabant op de wachtlijst van jongeren die langer dan 9 weken moesten wachten op jeugdzorg is succesvol verlopen. Het afgelopen halfjaar hebben 1142 jongeren extra zorg gekregen. Ruim 300 meer dan in het met het ministerie van VWS afgesproken 'aanvalsplan' op de wachtlijsten was afgesproken.
Ook de wachtlijst bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling is weggewerkt.

Gedeputeerde Brigite van Haaften: "dit is een enorme prestatie van alle medewerkers van Bureau Jeugdzorg Brabant, de zorgaanbieders en de provincie zelf. Namens Gedeputeerde Staten wil ik graag mijn waardering voor hun inzet uitspreken. Natuurlijk hebben de extra middelen van het ministerie en de provincie geholpen, maar een nieuwe manier van werken door de zorgaanbieders én die grote inzet heeft minstens zoveel opgeleverd. Met het beschikbare budget konden daardoor veel meer jongeren worden geholpen!".

Aanvalsplan wachttijden
In de periode juni t/m december 2006 zijn er 1142 jongeren extra in zorg genomen. De oorspronkelijke planning van het aanvalsplan was 801. In oktober 2006 is deze doelstelling door de Provincie opgehoogd tot 1.061 jongeren. Bovenop dit aantal zijn door de zorgaanbieders nog 81 jongeren méér in zorg genomen. In een beperkt aantal gevallen gaat het nog niet om de uiteindelijke geïndiceerde zorg, maar om vervangende zorg.
Voor het aanvalsplan ontving de provincie E14.5 miljoen van het ministerie van VWS. De provincie Noord-Brabant heeft daarnaast uit eigen middelen nog ruim E1 miljoen ingezet.
Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK):
Per 15 oktober 2006, de startdatum van het 'Actieplan voor het AMK' bedroeg de wachtlijst bij het AMK 572 jongeren. Op dit moment is er geen wachtlijst meer. De doorlooptijd van de nieuw opgestarte zaken ligt na 15 oktober ook binnen de daarvoor wettelijke termijn van werkdagen. De vestigingen van het AMK zijn op sterkte en er is door de provincie met Bureau Jeugdzorg afgesproken dat een wachtlijst niet meer mag ontstaan.

Toegang
Door de grote inzet bij Bureau jeugdzorg om de wachtlijst bij het AMK weg te werken mocht verwacht worden dat de wachtlijst voor de 'Toegang' van Bureau Jeugdzorg (vrijwillig verzoek om indicatie) zou stijgen. Dit is echter niet het geval. Er is wel sprake van een wachtlijst voor de Toegang (210 jongeren) maar er is sinds oktober geen forse stijging waargenomen. Uiterlijk 1 april 2007 moet deze wachtlijst ook zijn weggewerkt.