SGP


17 - 01 - 07 | Inbreng SGP bij begroting Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vandaag heeft de Tweede Kamer de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport behandeld. Fractievoorzitter Ir. B.J. van der Vlies uitte zijn grote teleurstelling met betrekking tot de stand van zaken van de toegezegde evaluatie van de abortus- en euthanisiewetgeving. Ook vroeg hij aandacht voor de schippersinternaten. Hieronder vindt u zijn inbreng:

Voorzitter,
Vandaag debatteren we met twee bewindslieden die voor het laatst hun begroting verdedigen â uiteraard in de veronderstelling dat er vóór Prinsjesdag een nieuw kabinet is.
Graag wil de SGP-fractie daarom vandaag beginnen met een terugblik naar het regeerakkoord. De beide bewindslieden voelen het al aankomen: er stond daar een passage in over themaâs die ons bijzonder na aan het hart liggen. Ik doel op abortus en euthanasie. Beide themaâs zouden goed geëvalueerd gaan worden, waarbij vooral de alternatieven onder de aandacht gebracht moeten worden.
Intussen zijn we enkele jaren verder en we zijn nog vrijwel niets opgeschoten. De evaluatie van de WAZ is dan wel binnen en intussen ook de antwoorden op de kamervragen erover. Helaas tekenen zich geen echte veranderingen af voor een beter abortusbeleid. En dat is dringend nodig!
Een standpunt over de nog te verschijnen evaluatie van de Euthanasiewet is doorgeschoven naar eind 2007. Wij betreuren het dat er zo weinig voortvarend is gehandeld.

Abortus
De zin over alternatieven voor abortus is zelfs volledig uit het oog verloren. Ik roep alleen maar even in herinnering het gegeven uit het evaluatierapport dat in ongeveer de helft van de gesprekken de vraag naar alternatieven helemaal niet aan de orde komt. Volgens het regeerakkoord moeten die alternatieven meer aandacht krijgen, maar in de kabinetsreactie komt dit thema zelfs niet aan de orde! Hoe valt dit te rijmen? Erg vreemd en in strijd met de wet! Wat gaat de staatssecretaris doen om alsnog op dit onderdeel aan de wet te voldoen?

Een kwalijke ontwikkeling op het terrein van abortus kwam vorige maand naar voren: abortus om een hazenlip. We vinden het in- en intriest dat het begrip noodsituatie een vlag is die ongeveer elke lading âfinancieel, ongewenst handicap etc.- dekt. De reactie op onze schriftelijke vragen kwam zojuist binnen. We doen een dringend beroep op de staatssecretaris om echt werk te gaan maken van inperking en verduidelijking van het begrip noodsituatie.

Levensbeëindiging pasgeborenen
In de afgelopen periode is ook de beëindiging van het leven van kinderen met een zwaar handicap opnieuw op de agenda gekomen. Intussen is een toetsingscommissie ingesteld. Hoewel dat met de beste bedoelingen is gebeurd, gaat er van een dergelijke commissie snel een legitimerende werking uit. Bovendien zullen â door de toetsing achteraf â alleen die gevallen behandeld worden waarvan de arts de indruk heeft dat er wel zorgvuldig is gehandeld. Net als bij de toetsingscommissies voor euthanasie zullen er naar verwachting dus weinig ânegatieveâ beoordelingen plaatsvinden. Welke positieve ontwikkelingen denkt de staatssecretaris met deze toetsingscommissie wél te bereiken? Vanuit onze innerlijke motivering voor de beschermwaardigheid van het menselijk leven, ook als dat heel kwetsbaar is, verzetten wij ons tegen deze ontwikkeling. We weten ons gesteund als we zien dat er ook artsen zijn die wel willen blijven vechten voor dit gehandicapte leven. Op welke manier betrekt de regering hun visie in het beleid? Op welke manier wordt gegarandeerd dat werkelijk ieder geval van levensbeëindiging wordt getoetst?

Palliatieve zorg
Palliatieve zorg: is het daar wél beter mee gesteld? In het AO van 8 september 2005 is hier uitgebreid over gesproken. De staatssecretaris heeft daar heel wat toezeggingen gedaan. De financiële knelpunten worden onder de loep genomen, maar de reactie laat nog op zich wachten. Helaas.
Intussen zou de staatssecretaris natuurlijk al wel openheid kunnen geven over de bevindingen van dit rapport. Waar zijn de knelpunten? Waar lopen hospices tegenaan?

Mantelzorg
Zonder de minister tekort te willen doen, blijf ik nog steeds bij de staatssecretaris. In de achterliggende periode is er veel gebeurd rond de WMO. De SGP-fractie heeft zich hierbij onder meer sterk gemaakt voor de mantelzorg. In het achterliggende jaar is veel goeds gebeurd, maar op het punt van de individuele ondersteuning, blijven we nog steeds hangen. Na een jaar werken ligt er nog geen goed tastbaar resultaat. Wij vinden dit ronduit teleurstellend, juist omdat het zoân goede invalshoek biedt om de mantelzorg hoog op de agenda te houden. De huidige plannen bieden geen perspectief op een individuele uitkering in of over 2007. De dag van de mantelzorg in 2007 moet in onze opvatting al een concreet moment van uitkering zijn. Dringend vraag ik de staatssecretaris om deze langdradige geschiedenis tot een goed eind te brengen.
Helaas wordt er nu een behoorlijk groot bedrag ingezet voor de ondersteuning in het algemeen. Een belangrijk thema natuurlijk, maar dit was niet de afspraak. Waarom heeft het zo lang moeten duren? Welke garanties zijn er dat er over een jaar wel een goede regeling ligt? We vinden het resultaat niet in overeenstemming met het door de staatssecretaris uitgestraalde enthousiasme.

Verpleeghuiszorg
De kwaliteit van de zorg voor ouderen is een ander thema dat in de afgelopen jaren regelmatig aan de orde is geweest. Helaas vaak negatief, terwijl er in de praktijk door iedereen hard wordt gewerkt. De staatssecretaris heeft hier weliswaar extra geld voor uitgetrokken, maar zijn hiermee de knelpunten de wereld uit? Hoeveel minuten per persoon die zorg nodig heeft waren er beschikbaar? Wordt dat door het extra budget naar een aanvaardbaar niveau getrokken of blijft het ge-millimeter?

Gezin
De staatssecretaris is coördinerend bewindspersoon voor het gezinsbeleid. In dit verband is het goed om te wijzen op de rede van professor Stevens vorige maand waarin hij aantoonde dat er een steeds grotere financiële kloof komt tussen alleenverdieners en tweeverdieners. Is de staatssecretaris bereid om met haar collega van Financiën om de tafel te gaan om hier iets substantieels aan te doen? Wil zij ook haar collega van SZW stevig op de vingers tikken vanwege zijn ongewenste gedachtespinsels over de algemene heffingskorting? Ervan uitgaande dat het gezin centraal moet staan, dan moet de overheid toch geen dwingende keuzes opleggen door financiële drang. Dat is funest voor een gezond gezinsklimaat.

Jeugdzorg
Ik herinner de staatssecretaris aan de toezegging dat er per 1 januari a.s. niemand meer langer dan 9 weken op jeugdzorg hoeft te wachten. Hoe staat het daarmee? Is deze doelstelling gehaald? Door de incidenten die er zijn geweest, begint iedereen die betrokken is bij de jeugdzorg steeds zorgvuldiger te werken. Dat is terecht. Het gaat immers om het welzijn of zelfs het leven van jonge kinderen. We krijgen signalen dat bijvoorbeeld de hulp die gezinsvoogden bieden nogal eens wordt gefrustreerd door bijvoorbeeld gebrek aan soepele medewerking door bureaucratie op het ministerie â we kregen bijvoorbeeld een stevige klacht over Justitie. Dit mag niet gebeuren! Wat doet de staatssecretaris met haar collegaâs om hier verandering in te brengen?

Schippersinternaten
In de sector van de schippersinternaten is al diverse jaren sprake van een stevige achterstand in de loonontwikkeling. Met cijfers onderbouwd heeft de sector aangetoond dat het kindbedrag te laag is. En dat terwijl uit een evaluatierapport blijkt dat de kwaliteit stevig onder druk staat. Waarom is de staatssecretaris zo terughoudend in de richting van deze sector? Is zij bereid om met de sector om de tafel te gaan om alsnog wat te doen aan deze knelpunten?

Ex-gedetineerden
Mensen die net uit de gevangenis komen en weer een plekje moeten zoeken in de maatschappij zouden een belangrijk aandachtspunt in het beleid moeten zijn. Intussen wordt er stevig heen en weer geschoven met taken, zonder dat gemeenten er werkelijk iets aan kunnen doen. Collega Van der Staaij heeft hier vanmorgen bij de Justitiebegroting uitgebreid bij stil gestaan. Is de staatssecretaris bereid samen met de minister van Justitie te komen tot een gezamenlijke financiering voor gemeenten die veel ex-gedetineerden op hun grondgebied hebben â bijvoorbeeld via de WMO? Er moet nu eindelijk eens een oplossing komen voor dit heen en weer geschuif!

Zorgstelsel
De minister heeft zich in de afgelopen periode vooral ingezet voor een nieuw zorgstelsel. Na tientallen jaren discussie een prestatie van formaat. Ondanks de rafelranden, is de door velen verwachte chaos uitgebleven. Wel zouden wij graag van de minister horen waar in zijn optiek de aandacht in de komende periode naar uit moet gaan. Welke knelpunten moeten er nog opgelost worden?
Een andere vraag betreft de grote waardering van deze minister voor marktwerking. Hij kent ons als een fractie die daar minder happig op is. Volgens de minister moet er langzamerhand uitgebreid worden. Wat is zijn perspectief? Wat zou hij allemaal vrij gaan geven als hij het voor het zeggen zou hebben?
Inbreng SGP bij begroting Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport