CDA Zuid-Holland

Persbericht, 17 januari 2007.

CDA Zuid-Holland niet overtuigd van noodzaak Randstadprovincie

Reactie CDA lijsttrekker provincie Zuid-Holland Asje van Dijk.

"Wij onderschrijven het voorstel van de commissie Kok om binnen een half jaar een urgentieprogramma Randstad op te stellen. Wij noemen dat het Randstadoffensief. De Randstad moet weer in de "top-5' van de Europese stedelijke regio's komen, waardoor de economie een stevige impuls krijgt. De commissie Kok stelt terecht dat de bereikbaarheid flink moet verbeteren en investeren in het woon- en leefklimaat urgenter dan ooit is. Het Rijk krijgt de opdracht om samen met de partijen in de Randstad die agenda te maken. Belangrijk is het dat er een heldere taakverdeling komt tussen de drie bestuurslagen. Daar hoort doorzettingsmacht bij.

Wij zijn niet overtuigd door de argumenten van de commissie Kok om één Randstadprovincie te vormen. Op drie argumenten van de commissie ga ik in.


1. Voor één provincie is er meer cohesie en identiteit binnen de Randstad nodig dan alléén een gezamenlijke ambitie op ruimtelijk-economisch terrein. De sociale samenhang, het Randstadgevoel en meer gezamenlijkheid op andere beleidsthemaŽs ontbreekt.


2. Het voorstel van de commissie Kok leidt tot grote verschillen in provincies op het niveau van het middenbestuur. Alleen al Zuid-Holland biedt onderdak aan ruim 50% van de inwoners van een Randstadprovincie en levert de grootste bijdrage aan ons bruto nationaal product. Dit leidt tot spanning met de andere provincies.


3. Wij willen lokaal bestuur dicht bij mensen en zijn zeer terughoudend bij herindelingen. Eén Randstadprovincie leidt tot verdere schaalvergroting van het lokale bestuur. Die conclusie trek ik uit de aanbevelingen van de commissie dat voldoende bestuurskracht van gemeenten via herindelingen noodzakelijk is.

Laten we voortvarend aan de slag gaan met het opstellen van die Randstadstrategie zodat het Rijk en randstadpartijen ook snel afspraken kunnen maken over het daadwerkelijk aanpakken van de problemen en overgaan tot echt investeren in een betere en bereikbare Randstad.ŽŽ

Informatie:
Dammis de Geus
Communicatieteam
CDA Zuid-Holland
079 - 361 00 33
06 - 43 06 28 95

www.cdazh.nl


---- --