HIVOS

HHumanlink!

Hivos en Humanitas starten HHumanlink!

Den Haag/Amsterdam, 18 januari 2007 --- Op woensdagavond 17 januari vond de feestelijke aftrap van HHumanlink plaats in het West-Indisch Huis te Amsterdam. HHumanlink is een gezamenlijk project van Hivos en Humanitas. Het doel is een kennisuitwisseling en krachtenbundeling tussen vrijwilligers in Nederland en in ontwikkelingslanden. HHumanlink wil bovendien het draagvlak versterken voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland. En daar hoort ook een gloednieuwe website bij: www.hhumanlink.org.

Hivos en Humanitas werken allebei vanuit een humanistische inslag aan armoedebestrijding, participatie en maatschappijopbouw. Met de verregaande globalisering raakt het werk van beide organisaties meer en meer vervlochten. De een, Hivos, werkt in ontwikkelingslanden, samen met lokale organisaties aan een structurele verbetering van de situatie van mensen. De ander, Humanitas, doet dat in Nederland, samen met duizenden vrijwilligers die werken in maatschappelijke opvang, jeugdwelzijn, vluchtelingenwerk, thuiszorg en ouderenzorg.

Zowel Manuela Monteiro, directeur van Hivos als Lodewijk de Waal, directeur van Humanitas spraken hun grote verwachtingen uit over HHumanlink. Beiden benadrukten de humanistische uitgangspunten van het project zoals het belang van solidariteit, regie over het eigen leven en geloof in de kracht en autonomie van mensen. De betrokkenheid die Hivos en Humanitas van oudsher met elkaar hebben krijgt nu echt handen en voeten met HHumanlink.

Dit jaar organiseert HHumanlink een uitwisseling over het thema rouwverwerking tussen vrijwilligers van Jongeren in Rouw, een initiatief van de Humanitas-afdeling Almere/Zeewolde, en partnerorganisaties van Hivos uit Namibië, Zimbabwe en Malawi. Tevens zal HHumanlink dit jaar een internetforum lanceren waar Nederlandse en Afrikaanse vrijwilligers ideeën, ervaringen en kennis kunnen delen. Ook organiseert HHumanlink een serie bijeenkomsten waarbij de Stichting Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH), Hivos, amas en ex-amas van gedachten zullen wisselen over de participatie van jonge asielzoekers in initiatieven voor HIV/Aids-preventie.