Waterschap Zuiderzeeland


Persbericht, 18 januari 2007 2006/39

Zuiderzeemuseum koopt modern werk van Freark van der Wal Nieuw verzamelbeleid is gericht op verleden, heden en toekomst

Onlangs kocht het Zuiderzeemuseum een getekend werk van de Afsluitdijk dat is gemaakt door de Friese schilder Freark van der Wal. `De Dijk' van Freark van der Wal wordt tentoongesteld in de Salon en vormt de schakel tussen het werk van de Rotterdammer Johan Hendrik van Mastenbroek dat te zien is in de tentoonstelling De Dijk en topstukken uit de collectie van het Zuiderzeemuseum. De jongste aankoop van het Zuiderzeemuseum is ook een van de jongste in de collectie. En dat is iets om bij stil te staan

Lange tijd was het verzamelbeleid gericht op `oud' werk van overleden schilders als Hanicotte, Sluiter en Tholen. Het museum gaat echter verder. Sterker nog, de periode 1880-1932 staat niet langer centraal, maar wordt geflankeerd door het heden en de toekomst. Vandaar dat het museum het oog heeft laten vallen op hedendaags werk.

Nieuw verzamelbeleid
De aankoop van het werk van Freark van der Wal kan gezien worden als de opmaat naar een nieuw verzamelbeleid, gericht op verleden, heden en toekomst. En dat zorgt voor een positieve stimulans voor het collectiebeleid. Vasthouden aan de periode 1880-1932 deed het museum veel uit het oog verliezen. Veel kunstenaars hebben na 1932 namelijk onderwerpen vereeuwigd waarmee het museum zich verwant voelt. Dit geldt ook voor de Friese schilder Freark van der Wal. Hij `tekende' de Afsluitdijk.

Statisch of dynamisch?
De Afsluitdijk kan enerzijds statisch bezien worden, anderzijds dynamisch. De dijk ligt er, is robuust en opgewassen tegen weer en wind, maar doet tegelijkertijd dienst als verbinding tussen twee provincies. Miljoenen mensen zijn heen en weer gegaan. Het Zuiderzeemuseum is zich bewust van de omgeving en beziet de Afsluitdijk niet als een statisch civiel bouwwerk, maar als een dynamisch industrieel kunstwerk. De wijze waarop Van der Wal de Afsluitdijk weergeeft, is overeenkomstig.

Informatie en openingstijden
Het Zuiderzeemuseum is vanaf 31 maart weer dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is 6,90 en vanaf 13 jaar zijn de kosten 11,50. Nieuw dit jaar is de gezinsprijs van 25,- (twee ouders en maximaal drie kinderen van 4 t/m 12 jaar). Tot en met 3 juni is tentoonstelling De Dijk ter ere van 75 jaar Afsluitdijk nog te bezoeken. Voor een bezoek aan deze tentoonstelling geldt een toeslag van 3,-.


Noot voor de redactie,