De Unie


17/01/2007
Cao verankert vrijwilligerswerk in gezondheidszorg Maatschappelijke stage jongeren stimuleert vrijwilligerswerk 17 januari 2007 - Op 18 januari reikt de voorzitter van de HBO-Raad, Doekle Terpstra, in UniePlaza in Culemborg de zogeheten âAGORA Vrijwilligersprijsâ uit voor het meest innovatieve vrijwilligersproject van Nederland.

Mede naar aanleiding van deze prijsuitreiking heeft De Unie een aantal concrete voorstellen aan kabinetsinformateur Wijffels doorgeleid voor de beoogde minister van jeugdzaken. Voorstellen die de positie van het vrijwilligerswerk in de Nederlandse samenleving moeten versterken.

Introductie van een maatschappelijke stage of dienstverlening door jongeren
De Unie pleit voor de introductie van een maatschappelijke stage of dienstverlening door jongeren. Het gaat hier om een beperkte periode van bijvoorbeeld één tot drie maanden, waarin jongeren tijdens hun schooltijd deelnemen aan vrijwilligerswerk. De maatschappelijke stage maakt daarbij deel uit van het curriculum. Het mes snijdt zo aan twee kanten: meer jongeren komen in aanraking met (en krijgen waardering voor) het vrijwilligerswerk en er komt een breder aanbod van vrijwilligers. Agora heeft samen met De Unie een subsidie-aanvraag in voorbereiding voor het ministerie van VWS, die deze stages moet stimuleren.

Breed scala aan activiteiten
Het vrijwilligerswerk in Nederland omvat een breed scala aan activiteiten. Ruim één op de vier Nederlanders werkt regelmatig als vrijwilliger voor één van de 100.000 officiële, geregistreerde verenigingen, 125.000 stichtingen of ontelbare buurt- en sportverenigingen. Het CBS constateert dat onder de vrijwilligers in Nederland relatief veel hoger opgeleiden zijn. Het gaat hierbij om mannen en vrouwen van middelbare leeftijd en mensen met een religieuze achtergrond. Gemiddeld verrichten zij 12,4 uur onbetaalde arbeid. Wereldwijd is dit cijfer alleen hoger in Canada en de Verenigde Staten.

Belangrijke uitdagingen
Op termijn echter wordt het vrijwilligerswerk in Nederland met een aantal belangrijke uitdagingen geconfronteerd. Door de vergrijzing daalt met name het aantal vrijwilligers in de gezondheidszorg. Door het economisch herstel krijgen werkenden het namelijk steeds drukker en resteert er minder tijd voor vrijwilligerswerk. Daarnaast komen er steeds meer tweeverdieners die hun relatief schaarse tijd vooral aan vrienden en familie willen besteden. Ontwikkelingen die o.a. nut en noodzaak van een verdergaande professionalisering van coördinatoren vrijwilligerswerk illustreren.

Concrete bijdrage
Voorzitter Jacques Teuwen van De Unie geeft aan dat overheidsinstellingen en het bedrijfsleven ook een concrete bijdrage moeten leveren om een groter vrijwilligerspotentieel te realiseren. Een recent initiatief van de gemeente Weert, waarbij ambtenaren tussentijds ingezet worden in het vrijwilligerswerk, verdient absoluut navolging.

Onbalans
âIn Nederland is er een onbalans ontstaan. Er is door de politiek, door sociale partners en bedrijven keer op keer gehamerd op deelname aan betaalde arbeid. Dit gaat vaak ten koste van het vrijwilligerswerk. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen zouden bedrijven serieus moeten overwegen een financiële bijdrage te leveren aan het vrijwilligerswerk.â Volgens Teuwen zijn maatregelen om de waardering voor vrijwilligerswerk te verhogen (denk aan promotiecampagnes, voorlichtingsdagen etc) een goede stimulans voor mensen zich in te zetten voor anderen. Teuwen: âDit soort activiteiten kosten geld. De Unie vraagt werkgevers hiervoor jaarlijks een bedrag te reserveren. Wij zijn bereid dit punt in te brengen in het arbeidsvoorwaardenoverleg.â Teuwen wijst naar de gezondheidssector. In deze sector spreekt o.a. De Unie Zorg en Welzijn over het in de caoâs vastleggen van afspraken voor de 100.000 actieve vrijwilligers

---