Gemeente Hilversum

Inspraak nieuwe monumentennota

17 januari 2007
De nieuwe beleidsnota 'Van zorg tot kans; Hilversums erfgoed bron van dynamiek' is met ingang van 18 januari 2006 voor de duur van zes weken vrijgegeven voor inspraak. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na de commissie Welzijn te hebben gehoord. De nota kan worden ingezien bij de afdeling Publiekszaken (Burgerleeskamer, melkpad 26) en is te downloaden door te klikken op de link aan de rechterkant van dit scherm.

De voorgenomen aanwijzing van een aanzienlijke hoeveelheid 'objecten' tot gemeentelijke monument vormt de concrete aanleiding voor de nota. Dit aanwijzingstraject zal de kennis over het Hilversumse culturele erfgoed vergroten. Bovendien dragen de aanwijzingen bij aan het behoud van een aantal gebouwen en gebieden die representatief zijn voor de bouwhistorische en cultuurhistorische ontwikkeling van Hilversum. Voor eigenaren, ontwikkelende en beherende partijen levert de nota duidelijkheid op. Door cultuurhistorische waarden in een vroegtijdig stadium te benoemen en te beschermen kan beter sturing worden gegeven aan de altijd veranderende stad. Nadat de raad de nota heeft vastgesteld, zal het college een plan van aanpak vaststellen waarin het aanwijzingstraject wordt benoemd en uitgewerkt.

De nota, die uitspraken doet over de periode 2007-2011 gaat in op het onderzoeks- en aanwijzingsbeleid, het monument in de Hilversumse samenleving en de relatie tussen Monumentenzorg, ruimtelijke ordening, Hilversumse monumentenzorg en burger. Ook voorziet de nota in een gemeentedekkend besluit voor cultuurhistorie in 2010 en een overzicht van financieringsstromen, zowel gemeentelijk als van rijkswege.