VVD


vvd

18-1-2007

Alcoholmisbruik onder jongeren moet strenger worden aangepakt

Het drankmisbruik onder jongeren onder de zestien jaar neemt schrikbarend toe. De VVD maakt zich daar grote zorgen over. De liberalen hebben al eerder concrete voorstellen gedaan, maar het gevoel van urgentie is onvoldoende. Daarom heeft woordvoerster Volksgezondheid Edith Schippers deze week tijdens de begroting VWS gepleit voor een aanvalsplan te

Schippers: "Ik wil geen nota's of mooie vergezichten zien van de minister. Ik wil concrete actie om deze problemen zo snel mogelijk aan te pakken."

De problemen zijn divers en verschillen per regio. In de ene regio kunnen jongeren in cafés probleemloos aan alcohol komen en in andere regio's drinken ze in schuren en keten. Schippers: "Het is onmogelijk om landelijk deze problematiek aan te pakken; maatwerk is echt nodig. Daarom wil ik graag dat er op gemeentelijk niveau actie wordt ondernomen met alle betrokkenen - van GGD-en tot scholen, horeca tot politie - en niet te vergeten ouders en jongeren zelf. Zij hebben het beste voor ogen waar de problemen zitten en hoe deze op te lossen. De VVD maakt daar ook geld voor vrij, want het is nu niet genoeg." Pas als zowel de jongeren en de ouders echt inzien wat de gevolgen zijn van alcoholmisbruik, beklijft een preventiecampagne. De VVD legt daarnaast de nadruk op strikte handhaving van de wet op dit terrein.