Politie Midden- en West Brabant

Persberichten Waalwijk (18/01/07)

OOSTERHOUT NB, 18 januari 2007

Politie houdt inbreker aan

SPRANG-CAPELLE / TILBURG: Bij de politie kwam in de nacht van woensdag 17 januari op donderdag 18 januari kort voor 03.00 uur de melding binnen dat er was ingebroken in een horecagelegenheid aan de Tilburgseweg en dat de dader of daders waren weggereden in een (zilver)grijze auto. Bij de inbraak, die gepleegd was door een ruit te vernielen, is onder andere geld buitgemaakt.
De politie stelde direct een onderzoek in en zag de auto op de Midden-Brabantweg, ter hoogte van Loon op Zand, rijden. De bestuurder van de auto reageerde niet op het stopteken van de politie en ging er vandoor in de richting van Tilburg.
Na een achtervolging wist de politie de auto op de Quirijnstoklaan in Tilburg tot stilstand te dwingen. In de auto zaten twee mannen die er te voet vandoor gingen. De politie wist één van hen, een 36-jarige man uit Budel, aan te houden. De andere man wist te ontkomen. In de auto trof de politie een deel van de buit aan.
De verdachte is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. De politie zet het onderzoek voort.

Oplichting via Internet

RAAMSDONKSVEER: Een 20-jarige man uit Raamsdonksveer is vermoedelijk opgelicht via Internet. Hij deed daarvan aangifte bij de politie. De man bestelde op 9 januari via Internet een mobiele telefoon. De GSM werd voor EUR 100,- te koop aangeboden op een veilingsite. De koper moest van tevoren het aankoopbedrag betalen via een
bankoverschrijving.
Hij betaalde het bedrag, maar kreeg tot op heden de mobiele telefoon niet geleverd. Hij kreeg argwaan en ging zelf op onderzoek uit. Daaruit bleek al snel dat het om internetoplichting ging. Er werd op Internet namelijk gewaarschuwd voor de bewuste aanbieder door andere slachtoffers.

In principe is een koop-verkoop-situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Dat geldt in een winkel evenzo. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van een strafbaar feit (bijv. oplichting). Afhankelijk van de situatie stelt de politie dan een onderzoek in.

Tips om zaken doen via Internet zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn:

- Weet met wie u zaken doet. Zoek naar informatie over de verkoper vóórdat u een transactie sluit. Zoek bijvoorbeeld uit of het bedrijf ook een bezoekadres heeft en of het staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

- Kwaadwillenden bieden vaak dure producten aan voor een veel te lage prijs. Gebruik uw gezonde verstand, als de prijs te mooi is om waar te zijn.

- Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Maak daarom afspraken over de persoonlijke overdracht van te leveren goederen en de betaling.

- Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer.
- Ook verzendingen onder rembours geven u geen garanties. U mag het pakje namelijk pas openmaken als er bij de postbode is afgerekend en dan is het maar afwachten wat er in het pakje zit. En de postbode of koerier is slechts een tussenpersoon, die niets te maken heeft met de inhoud van uw bestelling.

Hennepdrogerij ontdekt

SPRANG-CAPELLE: Op basis van een anonieme tip via de meldlijn Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) kwam de politie achter de locatie van een hennepdrogerij. In de garage bij een woning aan de Eikenlaan werd een drogerij aangetroffen, waar circa 7 kilo hennep lag te drogen. In overleg met de officier van Justitie heeft de politie deze drogerij ontmanteld, waarbij de aanwezige hennep in beslag genomen werd. De politie arresteerde de 43-jarige bewoner van het pand. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt vanwege overtreding van de Opiumwet.

De meldlijn Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar op 0800-7000. Bellers hoeven hun naam niet te noemen en ook de nummerweergave is voor dit speciale telefoonnummer buiten werking gesteld. Verder worden geen bandopnames van de telefoongesprekken bewaard. De medewerkers van de landelijke meldlijn geven de binnengekomen informatie direct door aan de politiekorpsen in het land. Aan de hand van binnengekomen tips rechercheert de politie verder.

Bromfietser rijdt door na aanrijding

OOSTERHOUT: Een nog onbekende bromfietser reed door nadat hij op de Vijf Eikenweg een aanrijding had veroorzaakt. Bij het ongeval raakte een 18-jarige vrouw uit Rijen gewond.
Het slachtoffer reed op 18 januari op haar fiets over het fietspad van de Vijf Eikenweg. Zij kwam uit de richting van Rijen en reed in de richting van Oosterhout. Ongeveer 400 meter voorbij de kruising met de Ketenbaan hoorde zij achter haar een bromfiets. Bij het passeren werd ze geraakt, waardoor ze ten val kwam. Het slachtoffer verloor korte tijd het bewustzijn en werd door toevallige passanten gevonden, die haar eerste hulp boden. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, waar zij is opgenomen. Vermoedelijk vanwege rugletsel.

De onbekende bromfietser is doorgereden zonder zich om het slachtoffer te bekommeren, wat overigens een misdrijf is. De politie onderzoekt de zaak en roept eventuele getuigen op zich via 0900 88 44 te melden. Meldingen kunnen ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Jongen aangehouden op verdenking van huiselijk geweld

NIEUWENDIJK: De politie heeft woensdag 17 januari rond 19.15 uur een 16-jarige jongen uit Nieuwendijk aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. De jongen wordt ervan verdacht die dag in zijn ouderlijk huis diverse vernielingen te hebben gepleegd. Zijn moeder deed hiervan aangifte. Ook wordt hij ervan verdacht zijn broer te hebben mishandeld. Die deed daarvan ook aangifte.
De verdachte is voor nader onderzoek en verhoor meegenomen naar het bureau. Hij is na verhoor donderdagmiddag weer in vrijheid gesteld.

Fietser gewond na aanrijding

WAALWIJK: Donderdag 18 januari rond 08.15 uur vond op de kruising van de Burgemeester Moonenlaan en de Burgemeester Van Grotenhuisstraat een aanrijding plaats tussen een automobilist en een fietser. De automobilist, een 32-jarige man uit Wijk en Aalburg, wilde op de kruising linksaf slaan en zag daarbij een fietser, die rechtdoor ging op dezelfde weg, over het hoofd. De twee weggebruikers kwamen met elkaar in botsing, waarbij de fietser, een 56-jarige man uit Sprang-Capelle ten val kwam. Hij is naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

Fraude met creditcard

HOOGE ZWALUWE: De politie stelt een onderzoek in naar fraude met een creditcard. Een 26-jarige inwoner van Hooge Zwaluwe deed 17 januari aangifte van dit misdrijf. De man zag op het rekeningoverzicht van zijn creditcard twee onbekende afschrijvingen.
Een nog onbekend persoon bestelde via internet goederen met een totale waarde van circa EUR 1600,- De aangever gaf niemand het recht of toestemming om namens hem de goederen aan te schaffen en om gebruik te maken van zijn creditcardnummer. Het is nog onbekend hoe de dader aan de gegevens van het slachtoffer is gekomen.

Bedrijfsinbraak

WOUDRICHEM: In de nacht van woensdag 17 januari op donderdag 18 januari is ingebroken in een supermarkt aan de Wethouder de Joodestraat. Een ruit van een toegangsdeur bleek vernield te zijn om binnen te kunnen komen. Vervolgens werden diverse tabaksartikelen buitgemaakt. De politie stelt een onderzoek in en verricht onder andere een sporenonderzoek.

Auteur: Leonie van Ooijen