Gemeente Alphen aan den Rijn


Calamiteiten Klapper voor winkeliers de Aarhof

(18 januari 2007)

Bij een overval rustig blijven en bij een medische noodsituatie een slachtoffer nooit alleen laten. Dat zijn twee voorbeelden van tips en aanwijzingen voor winkeliers in noodgevallen. In een handzame Calamiteiten Klapper van de gemeente staan alle noodsituaties én de goede reactie daarop, op een rij.

Met de Calamiteiten Klapper willen de gemeente Alphen aan den Rijn, eigenaar Corio, Winkelstad Alphen, brandweer en de politie samen het winkelen in de stad nog veiliger maken. Winkelcentrum De Aarhof was als eerste aan de beurt om de Klapper in ontvangst te nemen. Op donderdag 16 januari reikte wethouder Hans Groen in t Wout de eerste Calamiteiten Klapper uit aan René Bierens van Tuijn Optiek in de Aarhof. Dit winkelcentrum kreeg in 2006 als eerste winkelcentrum in de Hollands-Midden regio een ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Het winkelcentrum kreeg de ster omdat politie, brandweer, gemeente, de winkeliers en de Kamer van Koophandel samen de Aarhof veiliger hebben gemaakt. Het gaat hierbij om maatregelen zoals een harde aanpak van winkeldiefstal, intensief toezicht door de politie en het aanscherpen van de huisregels van de Aarhof. Eén van de maatregelen is het informeren van winkeliers over veiligheid. Met de Calamiteiten Klapper is daarvoor nu de eerste stap gezet.

Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)
De eerste ster in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor de Aarhof is binnen. Het KVO voor winkelgebieden is een manier om samen met alle betrokken partijen criminaliteit en overlast tegen te gaan. De Aarhof heeft nu één ster verdiend volgens het Keurmerk. Winkelcentra kunnen in totaal drie sterren krijgen: hoe veiliger, ook in relatie tot de omgeving van het winkelgebied, hoe meer sterren.