Gemeente Bussum

Herwaardering WOZ afgerond

De gemeente Bussum heeft met waardepeildatum 1 januari 2005 de herwaardering van alle panden in Bussum afgerond.

De nieuwe WOZ-waarde heeft ten opzichte van het vorig tijdvak een stijgingspercentage van 0 tot +10%. De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 11 januari 2007 de tarieven OZB vastgesteld.

De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) betekent dat gemeenten regelmatig een nieuwe waarde vaststellen voor alle panden in hun gemeente. Voorheen gold die WOZ-waarde voor een periode van vier jaar. Vanaf 2005 was dat voor twee jaar en met ingang van 1 januari 2007 is deze waarde nog maar één jaar geldig. Hierdoor wordt de WOZ-waarde voor u actueler.

Berekening

De WOZ-waarde van alle objecten wordt berekend op basis van gedetailleerde en gecontroleerde gegevens over (onder meer) het object en de marktwaarde. De `markt' is belangrijk bij het bepalen van de WOZ-waarde. Door de marktontwikkelingen te volgen, krijgt de gemeente objectief inzicht in de prijsontwikkeling van onder andere woningen in Bussum. Als een verkoopcijfer afwijkt van de marktprijs, is het van belang om te weten hoe dat komt. Is de verkoop op de vrije markt tot stand gekomen? Was er sprake van een familieverkoop of een verkoop van de woningbouwcorporatie aan de zittende huurder? Allemaal factoren die meespelen bij de totstandkoming van verkoopcijfers.

Stijgingspercentage

Voor het belastingjaar 2007 geldt 1 januari 2005 als waardepeildatum voor de waardevaststelling. De vorige waarde was vastgesteld naar waardepeildatum 1 januari 2003. In de nieuwe WOZ-waarde is dus de stijging/daling over een periode van 2 jaren zichtbaar. Het uiteindelijk resultaat van deze herwaardering is dat de nieuwe WOZ-waarde in Bussum een stijgingspercentage ten opzichte van het vorig tijdvak laten zien die ligt tussen de 0 en +10% (afhankelijk van het type woning).

De gemeente gecontroleerd

De Waarderingskamer heeft een positief oordeel gegeven over het herwaarderingstraject zoals die door de gemeente Bussum is uitgevoerd. De Waarderingskamer is een onafhankelijk orgaan dat erop toeziet dat de gemeenten alle panden zorgvuldig waarderen.

Tariefdifferentiatie

Met ingang van 2005 maakt Bussum onderscheid in de OZB-tarieven tussen woningen en niet-woningen, de zogenaamde tariefdifferentiatie. Per groep (woningen en niet-woningen) wordt bij deze methode op basis van de gewenste belastingopbrengst het OZB-tarief bepaald. Dit betekent dat gemiddeld per groep de gemiddelde OZB-aanslag over 2007 met 2% (inflatiecorrectie) stijgt ten opzichte van 2006. In individuele gevallen kunnen uiteraard verschillen ontstaan.

OZB-tarieven vastgesteld

De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 11 januari de volgende OZB-tarieven vastgesteld: Voor eigenaren van woningen EUR 1,23, gebruikers van niet-woningen EUR 1,41 en voor eigenaren van niet-woningen EUR 1,76. De aanslagen OZB voor 2007, gebaseerd op de nieuwe tarieven en de nieuwe WOZ-waarde, zullen naar verwachting eind februari worden verzonden via het gecombineerde aanslagbiljet 2007. Op dit gecombineerde aanslagbiljet worden ook de aanslagen afvalstoffenheffing, rioolrecht en hondenbelasting vermeld.