Gemeente Bussum

Nieuwe Wet inburgering van kracht

De gemeente Bussum is druk bezig om aan de nieuwe Wet inburgering (Wi) invulling te geven en verwacht vanaf april hiervoor een speciale afdeling te hebben opgericht.

Eind november 2006 is de Wet inburgering (Wi) definitief door de Tweede Kamer vastgesteld. Per 1 januari 2007 is deze wet in werking getreden. In dit artikel geven wij u alvast enige informatie.

Inburgeringscursus

De gemeente moet aan alle nieuwkomers de inburgeringsplicht opleggen. Volgens de nieuwe wet hoeft de gemeente niet meer aan iedereen een cursus aan te bieden. Dat moeten inburgeringsplichtigen voortaan zelf regelen. Hiervoor gelden wel uitzonderingen: bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden of vrouwen met kleine kinderen die niet werken, krijgen wel van de gemeente een cursus aangeboden.

Oudkomers

Nieuw is ook dat inwoners van allochtone afkomst die al langer in Nederland wonen (de zogenaamde oudkomers) in sommige gevallen inburgeringsplichtig zijn. Ook hiervoor geldt dat sommigen een cursus van de gemeente aangeboden krijgen en sommigen dit zelf moeten regelen.

Inburgeringsplichtig

De vraag wanneer u inburgeringsplichtig bent is niet in één zin te beantwoorden. In principe geldt dat wie genaturaliseerd Nederlander is, niet inburgeringsplichtig is. Ook als u meer dan acht jaar in Nederland onderwijs hebt gevolgd of bepaalde diploma's heeft behaald, bent u waarschijnlijk niet inburgeringsplichtig.

Wat moet u doen?

U hoeft nog niets te doen. De gemeente zal vanaf eind maart gesprekken gaan voeren met inburgeringsplichtigen. Als u hiervoor in aanmerking komt, krijgt u vanzelf een uitnodiging. In het gesprek wordt bepaald of u inderdaad inburgeringsplichtig bent. Daarbij wordt verteld wat u dan moet doen en of de gemeente u een cursus aanbiedt of dat u dit zelf moet regelen.

Meer informatie?

Vanaf eind maart kunt u met al uw vragen over de Wet inburgering terecht bij de medewerkers van de afdeling Inburgering. Het telefoonnummer wordt via deze pagina en de website aan u bekend gemaakt.