NMBS

Infrabel stelt zijn stormplan in werking

18/01/2007

Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, heeft vandaag om 12u00 zijn stormplan in werking gesteld. Dit plan blijft van kracht tot de weersomstandigheden verbeteren, wat voorspeld is voor deze avond. Ondanks de slechte weersomstandigheden zijn de storingen op het Belgische spoornet beperkt gebleven. De enkele voorvallen waren bovendien voornamelijk het gevolg van problemen op de naburige netwerken van Frankrijk en Nederland, waar de situatie ernstiger was.

Preventieve maatregelen

Infrabel, de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder, heeft vandaag om 12u00 zijn stormplan in werking gesteld. Dit plan blijft van kracht tot de weersomstandigheden verbeteren en houdt 4 belangrijke maatregelen in:


- Alle containers die via de spoorweg vervoerd worden, werden vastgesnoerd op de wagons.

- Op de hogesnelheidslijnen is de snelheid beperkt tot 230 of 220 km/u afhankelijk van de lijn.

- De snelheid op de lijn 73 tussen Gent en De Panne werd ook beperkt. Deze kustlijn is inderdaad in sterke mate blootgesteld aan krachtige windstoten.

- Overal op het terrein zijn interventieteams gemobiliseerd om zo snel mogelijk eventuele incidenten onder controle te houden.

Verstoord treinverkeer

Ondanks de getroffen maatregelen, zijn er een aantal incidenten voorgevallen op het Belgische netwerk. Het gaat voornamelijk om omgevallen bomen op de sporen. Ziehier een overzicht van de situatie om 17u00:


- De lijn 50a, Brussel-Oostende is sinds 16u versperd door een omgevallen boom tussen Brussel-Zuid en Lombeek. De treinen worden omgeleid via andere lijnen en lopen een vertraging op van een dertigtal minuten.


- De lijn 124 Brussel-Charleroi is sinds 16u15 versperd door een omgevallen boom bij de uitrit uit Brussel. De treinen worden omgeleid via andere lijnen en lopen een vertraging op van een dertigtal minuten. De twee treinen die in dit incident zijn vastgeraakt, zullen door een diesellocomotief worden weggesleept.


- Op de lijn 144 Gembloux-Jemeppe-sur-Sambre is een boom op de sporen terechtgekomen. Een vervangende busdienst is ingesteld.


- Op de lijn Gent-De Panne (tussen Ieper en Menen), op de lijn Brussel-Moeskroen (tussen Aat en Enghien) en op de lijn Enghien-Grammont is het verkeer onderbroken omwille van schade aan overwegen. Busdiensten worden verzekerd om de reizigers veilig op hun bestemming te brengen.


- Een ingestorte woning verhindert het verkeer op de lijn Brussel-Moeskroen, tussen Doornik en Antoing. Een busdienst is ingesteld.

Moeilijke situatie op naburige netwerken

De belangrijkste hinder op het Belgische netwerk was voornamelijk het gevolg van incidenten op de naburige netwerken van Frankrijk en Nederland.


- Begin deze namiddag werd in Nederland het station van Amsterdam gesloten, wat leidde tot zeer ernstige hinder voor Thalys en Benelux-treinen tussen Brussel en Amsterdam. De Benelux-treinen zijn beperkt tot Rotterdam en lopen vertragingen op van tientallen minuten. Het Thalys-verkeer van en naar Nederland is volledig stilgelegd sinds 17u30.


- In Frankrijk is de hogesnelheidslijn tussen Rijsel en Calais gesloten. Als gevolg daarvan is er geen doorgang voor de Eurostar Brussel-Londen. Alle Eurostars van en naar Brussel werden geannuleerd vanaf 16u vandaag tot ten vroegste deze avond.

Beheer in real time

De hele namiddag zijn teams van Infrabel in de weer geweest op het terrein om de situatie te herstellen, terwijl verkeerscontroleteams zich ingezet hebben om het treinverkeer in de beste omstandigheden te laten verlopen.

""