Ingezonden persbericht


Delft, 16 01 2007

PERSBERICHT

Studenten presenteren visie op landbouwsector

Een studentenafvaardiging van Hogeschool INHOLLAND Delft presenteert 18 januari hun visie op de toekomst van de agrarische sector in 2016. Dit gebeurt tijdens de "Oogstdag" van het landelijk project 'Jongleren met visie'. Dit is een project van de Groene Kennis Coöperatie dat wordt ondersteund door het ministerie van LNV. Tweehonderd leerlingen en studenten van het groene vmbo, mbo, hbo en van Wageningen Universiteit participeren hierin. Totaal worden er zo'n vijftig visies gepresenteerd. Vier groepen studenten van INHOLLAND Delft presenteren hun visie op 'Toekomst van de intensieve veehouderij', 'Biobrandstoffen: Food, Feed, or Fuel' en de 'De Smaakdoos'. De internationale opleiding Horticulture stuurt een afvaardiging die in gaat op de 'Future of Dutch Horticulture'. Er worden prijzen uitgereikt voor het meest creatieve en het meest bruikbare idee.

Bij het project 'Toekomst van de intensieve Veehouderij / varkensvleesconsumptie' is met name gekeken hoe de discussie rondom dit thema weer nieuw leven kan worden ingeblazen. In 2003 startte de minister van landbouw dit nationaal debat na drie diercrisissen in zeven jaar, ernstige milieuschade en een enorm negatief imago. In het project over biobrandstoffen wordt gekeken naar de potentie van deze biologische brandstoffen, waarbij ook de ethische kwestie wordt behandeld of het ethisch verantwoord is landbouwgrond te gebruiken voor brandstof als nog steeds een groot deel van de wereld honger lijdt. Deze visie wordt tijdens de 'Oogstdag' plenair gepresenteerd als afvaardiging vanuit het HBO. Studenten van het Project 'De Smaakdoos' hebben een gezonde traktatie bedacht. Drie internationale studenten uit China en Griekenland hebben met 2 Nederlandse studenten de toekomst van de Nederlandse Horticulture onderzocht. Hebben we nog wel genoeg plek in Nederland voor deze bedrijfstak en is het nog wel reëel om deze grote energieverbruikers op de huidige wijze te blijven inzetten? De studenten hebben het onderzocht en geven een posterpresentatie.

Het project 'Jongleren met visie' is september 2006 gestart. Inmiddels doen zo'n 30 groepen leerlingen/studenten van 23 groene onderwijsinstellingen (aoc's, has'en en Wageningen Universiteit) mee.

EINDE PERSBERICHT