Hoofd Buitenland Kerkinactie Bert Boer neemt afscheid

Kerkinactie

PERSAANKONDIGING

Utrecht, 16 januari 2007

Hoofd Buitenland Kerkinactie Bert Boer neemt afscheid

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 18 januari a.s. in de Jacobikerk in Utrecht zal het hoofd Buitenland van Kerkinactie, Bert Boer, afscheid nemen. Daarmee komt een einde aan een veelzijdige loopbaan van 36 jaar. Bij zijn afscheid zijn prominente gasten aanwezig waaronder de minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne en dr. Allan Boesak uit Zuid-Afrika. Bert Boer zal in een inleiding spreken over zijn inzichten in toekomstige ontwikkelingen.

In 1970 begon hij als theologisch docent aan de Theologische Faculteit van de Molukse Protestantse Kerk op Ambon. Terug in Nederland werd hij verantwoordelijk voor de contacten met de Molukse kerken. Daarna volgden verschillende functies in diaconaal en missionair werk in het buitenland en in Nederland. Vanaf 1997 is hij Hoofd Buitenland van Kerkinactie en heeft hij zich o.a. intensief beziggehouden met armoedebestrijding, het bevorderen van vrede en gerechtigheid, noodhulp, positie van minderheden, de bestrijding van hiv/aids, klimaatbeleid en het zendingsprogramma van Kerkinactie. Daarnaast bekleedde hij diverse bestuursfuncties zoals in het kader van de Wereldraad van Kerken voor het Program to Combat Racism en in Europees verband in Eurodiaconia en Aprodev. De afgelopen twee jaar was hij voorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties(SHO) en betrokken bij de hulpverlening van grote natuurrampen zoals de tsunami en de aardbeving in Pakistan.

Tijdens zijn loopbaan heeft hij te maken gehad met vele landen maar twee trokken zijn speciale aandacht: Indonesië en Zuid-Afrika. 'Dat zijn de landen waarvan het meest te leren is en waarvan het meeste afhangt voor de toekomst van onze wereld. Indonesië als het land waar de meeste moslims wonen en dat geen islamstaat is geworden en Zuid-Afrika als weerspiegeling van de wereldverhoudingen van rassen, godsdiensten en verhouding arm en rijk binnen één land', aldus Bert Boer. 'Wat mij altijd heeft gefascineerd is de kracht te zien die mensen in zich hebben om zich te ontworstelen aan onderdrukking en onrecht, aan armoede en de kracht die mensen in die situaties ontlenen aan de boodschap van het Evangelie. Ik heb heel vaak gezien dat de verbinding tussen beide krachten een bijzondere bijdrage heeft gegeven aan verandering in de samenleving en aan hoop voor de toekomst', aldus Bert Boer.