Project De Maaswerken


Door weging van Hatertse brug 5 minuten verkeersstremming

Maastricht, 16 januari 2007. Op donderdag 18 januari wordt rond 11.00 uur in de ochtend het verkeer over de Hatertse brug stadinwaarts voor ongeveer 5 minuten stilgelegd. In opdracht van Rijkswaterstaat Maaswerken wordt één van de brugdelen van de Hatertse brug gewogen. Deze meetgegevens zijn nodig om de verhoging van de Hatertse brug mogelijk te maken. Rijkswaterstaat Maaswerken verhoogt vanaf komend voorjaar drie bruggen in Nijmegen om in de toekomst 4-laags containervaart mogelijk te maken.

Voor de voorbereiding van het verhogen van de Hatertse brug is het nodig om precies te weten hoe zwaar de brug is, zonder extra ballast van verkeer. Daarom mag er voor enkele minuten geen verkeer over de brug gaan. Het is belangrijk deze weging te doen om het deel waar het brugdeel op rust, te kunnen ontwerpen voor de toekomstige situatie van de brug.

Optillen van de brug

Om de brug te kunnen wegen, wordt de Hatertse brug met behulp van hydraulische krikken omhoog gebracht. Hierdoor ontstaat er druk op de krikken en kan het gewicht vastgesteld worden. De brug weegt ongeveer 8 miljoen kilo.

Planning van de werkzaamheden

De aannemer, Ballast Nedam Infra, verhoogt in opdracht van Rijkswaterstaat Maaswerken de drie bruggen. Iedere brug bestaat uit twee delen (twee keer twee rijstroken) en deze worden na elkaar verhoogd. Daardoor blijft er op de bruggen altijd verkeer mogelijk via één rijstrook in beide richtingen. Het verhogen van de Hatertse brug start op 23 april en zal begin juli gereed zijn. Van augustus tot november vindt de verhoging van de Dukenburgse brug plaats. De Graafse brug volgt daarna.

Waarom worden drie Nijmeegse bruggen verhoogd?

Rijkswaterstaat Maaswerken verhoogt de Hatertse, Dukenburgse en Graafse brug in Nijmegen om de doorvaart voor 4-laags containervaart mogelijk te maken. De bruggen worden tussen 28 en 38 cm verhoogd.

Informatieavonden voor ondernemers en omwonenden

Rijkswaterstaat Maaswerken organiseert twee informatieavonden. Op 30 januari a.s. vindt er een inloopavond voor ondernemers plaats in het Triavium in Nijmegen van 19.00 - 21.00 uur. De ondernemers worden hierover nog nader geïnformeerd. Op 28 februari vindt de informatieavond voor omwonenden plaats. Informatie over locatie en tijd volgen later. Rijkswaterstaat Maaswerken informeert de omgeving eveneens via advertenties in het huis-aan-huis-blad De Brug.

Loket Maaswerken

Voor vragen over de verhoging van de bruggen kunnen omwonenden en weggebruikers terecht bij Loket Maaswerken: via loket@maaswerken.nl of 0800-62279375