Waterleidingmaatschappij Drenthe

Water voor 700.000 mensen in Noord-Sulawesi

18 januari 2007

Duurzame watervoorziening door publiekprivate samenwerking

Op maandag 15 januari 2007 is in Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi, Indonesië, het locale waterbedrijf formeel overgegaan in een nieuwe onderneming; PT Air Manado. In de PT Air Manado hebben Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) en de gemeente Manado respectievelijk 51 en 49 procent van de aandelen. De nieuwe PT verwacht het huidige aantal van 25.000 huisaansluitingen binnen 15 jaar uit te breiden tot 100.000. In 2020 moet het bedrijf 600.000 mensen van betrouwbaar drinkwater voorzien. Op vrijdag 12 januari is PT Air Tomohon opgericht, een samenwerking tussen WMD en de gemeente Tomohon (Noord-Sulawesi). Hier zal de WMD in 15 jaar de watervoorziening ontwikkelen voor 100.000 mensen. Door de publiekprivate samenwerking zullen zo'n 700.000 mensen in Noord-Sulawesi profiteren van een duurzame watervoorziening

Starthandeling
PT Air Manado is het vijfde operationele waterbedrijf van de WMD in Oost-Indonesië. Manado zal gaan fungeren als centrum van WMD-activiteiten in de Minahasa en daar buiten. In aanwezigheid van het voltallige personeel is de officiële starthandeling verricht door ir. Karst Jan Hoogsteen, directeur van de WMD, en de heer Jimmy Imba Rogi, burgemeester van Manado. Ook de ambassadeur van Nederland voor Indonesië, de heer dr. Nikolaos van Dam en de Indonesische ambassadeur voor Nederland, de heer Junus Effendi Habibie, waren bij de oprichting van het nieuwe bedrijf aanwezig.

Professionele betrouwbare partners
De WMD gaat, met steun van Buitenlandse Zaken, op elf plaatsen in Noord-Sulawesi, de Molukken en Papua de watervoorziening weer op gang helpen om drie miljoen mensen van veilig drinkwater te voorzien. Sommige waterbedrijven, zoals in Biak, Sorong (beiden op Papua) en Ambon draaien al volgens de nieuwe formule, anderen verkeren in de onderhandelingsfase. De WMD sluit partnerschappen met lokale waterbedrijven en neemt gedurende een periode van vijftien jaar de bedrijfsvoering over. De benadering is gericht op herstel en aanleg van infrastructuur, technische ondersteuning, de introductie van moderne financiële en administratieve systemen en scholing van werknemers. De bedoeling van dit project is de Indonesische waterbedrijven binnen 15 jaar geheel zelfstandig en kostendekkend kunnen opereren.

Publiekprivate samenwerking
Wereldwijd beschikken 1,2 miljard mensen niet over betrouwbaar drinkwater. De Nederlandse Minister van Ontwikkelingssamenwerking wil voor 2015 zo'n 50 miljoen mensen aan schoon water helpen. De Minister vraagt een actieve bijdrage aan de watersector. De publiekprivate samenwerking bij het project in Oost-Indonesië houdt in dat de WMD 3,5 miljoen euro bijdraagt en de Minister van Ontwikkelingssamenwerking 7,5 miljoen euro voor de komende vijf jaar in het kader van de Millenniumdoelstellingen. Het programma Partners voor Water, een interdepartementaal samenwerkingsverband tussen ministeries, faciliteert de financiering in het kader van het ontwikkelen van innovatieve vormen van publiekprivate samenwerking in de watersector. Via PT Air Manado en PT Air Tomohon levert de WMD een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen voor drinkwatervoorziening.