Gemeente Utrecht


schriftelijke vragen nr. 5 inzake werkzaamheden aan de Talmalaan

2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
5 Vragen van de heer V. Oldenborg en mevrouw N.A.M.E. Wigny
(ingekomen op 17 januari 2007)


Vrijdag 12 januari is begonnen met grondwerkzaamheden in het plantsoen aan de Talmalaan, aan beide zijden maar met name aan de kant van de Goeman Borgesiuslaan en het FNV-gebouw. Voor zover Leefbaar Utrecht en CDA hebben kunnen nagaan, zijn de buurtbewoners niet vooraf geïnformeerd over de verrichtte werkzaamheden.

Over nagenoeg de volle lengte van de Talmalaan zijn de grasvelden vernield en veranderd in een modderpoel met vele "kraters". Het terrein is niet afgezet, terwijl er met groot materieel waarschijnlijk grondboringen verricht en bodemsaneringsputten geplaatst worden. Daarbij is - blijkbaar zonder aandacht voor de gebruikers van het plantsoen - rigoureus van de David van Mollemstraat tot aan de Willem Dreeslaan met graafmachines met rupsbanden over het gras gereden, hetgeen een totaal kapotgereden gazon met diepe voren van 20 tot 30 centimeter tot gevolg heeft gehad. Er zijn vele gaten gegraven en de graslaag is over grote oppervlakten verwijderd. Storend is bovendien dat er met een zware graafmachine door de laatste ongeschonden delen van het plantsoen is gereden, zonder enige aanwijsbare noodzaak omdat daar niet wordt gewerkt. Hierdoor is het gehele plantsoen inmiddels onbegaanbaar geworden. Ook de aanliggende stoepen zijn amper nog beloopbaar.

Bovendien is het waarschijnlijk er schade is toegebracht aan de wortels van de (weinige) bomen die behouden kunnen blijven na uitvoering van het bouwplan.

Een en ander heeft geleid tot boze reacties uit de buurt. De groenstroken langs de Talmalaan is één van de zeer spaarzame groene en open plekken in dit deel van de stad en verdienen daarom zorgvuldig behandeld te worden. Leefbaar Utrecht en CDA stellen daarom de volgende vragen aan het college:

1. Waartoe dienen de werkzaamheden aan de Talmalaan? Zijn deze de voorbode van uitvoering van het verleggen van de Talmalaan, cq. voorbereidingen voor de woningbouw?
2. Waarom zijn deze werkzaamheden begonnen voordat bouwvergunning cq. verklaring van geen bezwaar voor het bouwplan zijn aangevraagd/verleend?
3. Zijn er door de gemeente van tevoren duidelijke afspraken gemaakt met het bodemsaneringsbedrijf /andere uitvoerders omtrent het aanrichten van zo min mogelijk schade bij de werkzaamheden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wordt hier toezicht op gehouden?
4. Hoelang gaan deze werkzaamheden duren en wordt het plantsoen vervolgens weer in de oude of tenminste een bruikbare staat teruggebracht? En zo ja, wanneer dan?
5. Is de buurt op de hoogte gesteld van de aanvang van deze werkzaamheden en zo ja, wat was dan het verspreidingsgebied van een eventueel stadsplan? Zo nee, waarom niet en wat is de reactie van het college daarop?
6. Waarom is er op de wijksite Noordoost geen enkele uitleg geplaatst?
7. Waarom is het terrein niet (tijdelijk) afgezet?
8. Wat gaat het college doen om het plantsoen en de hondenuitlaatplaats zo veel mogelijk toegankelijk te houden en de overlast voor omwonenden en gebruikers te minimaliseren?
9. Indien tot heden geen toezicht werd gehouden is het college bereid dit per onmiddellijk wel te laten doen?


---- --