Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NIEUWE KNMG CODE 'GEGEVENSVERKEER EN SAMENWERKING BIJ ARBEIDSVERZUIM EN RE-INTEGRATIE'

Utrecht 18 januari 2007 - De KNMG heeft een nieuwe Code 'Gegevensverkeer en samenwerking bij arbeidsverzuim en re-integratie' vastgesteld: een richtlijn voor de gegevensuitwisseling tussen werknemers, bedrijfsartsen, werkgevers, behandelend artsen en verzekeringsartsen bij arbeidsverzuim van een patiënt/werknemer. Nieuw in de Code is dat aan de hand van de belangrijkste gegevensstromen tussen alle betrokkenen wordt aangegeven, welke gegevens onder welke voorwaarden mogen worden uitgewisseld. Ook de verzekeringsartsen hebben daarin nu een plaats gekregen; in de eerdere Code was dat niet het geval.

De kwaliteit en de doelmatigheid van de zorg voor mensen met arbeidsverzuim staat bij de KNMG voorop. Daarom moeten betrokken artsen goed samenwerken en voldoende aandacht hebben voor de factor arbeid bij gezondheidsproblemen. De focus ligt daarbij op arbeidsmogelijkheden en -participatie van mensen. Uitgangspunt van de Code is een balans tussen enerzijds het belang van efficiënte samenwerking tussen betrokken artsen, gericht op herstel en/of werkhervatting van de patiënt/werknemer, en anderzijds bescherming van diens privacy op basis van bestaande wetgeving.

De Code bestaat uit drie delen. Deel A bevat de basisinformatie over gegevensverkeer en samenwerking bij arbeidsverzuim en re-integratie. Deel B gaat nader in op de belangrijkste gegevensstromen die plaatsvinden bij arbeidsverzuim en re-integratie. Deel C licht de procedure toe die de hulpverleners die betrokken zijn bij arbeidsverzuim en re-integratie in acht moeten nemen als aan de patiënt/werknemer gerichte toestemming voor gegevensuitwisseling wordt gevraagd. Bij de Code zijn bijlagen gevoegd die de uitvoering vereenvoudigen, zoals een communicatieformulier voor gegevensuitwisseling.

De nieuwe Code vervangt de Code 'Beheer en verkeer sociaal medische gegevens' uit 1995 en de Code 'Samenwerking bij arbeidsverzuim' van 1998. Deze waren deels verouderd door nieuwe wet- en regelgeving. De Code wordt opgenomen in het KNMG-Vademecum en is nu te vinden via www.knmg.nl/publicaties.