Datum: 18 januari 2007

Opvallend veel inbraken in Gouda

Voorkom inbraak of diefstal uit woning

Politie adviseert maatregelen te treffen

Gouda - In november en december van vorig jaar vonden opvallend veel inbraken, pogingen daartoe en diefstallen uit woningen plaats. Bij de politie werd die maanden 99 keer aangifte gedaan. Ook dit jaar lijkt de trend zich voort te zetten. De politie doet er alles aan om inbraken op te lossen en de daders daarvan van straat te halen. Aan de inwoners wordt gevraagd al het nodige te doen om inbraken dan wel insluipingen te voorkomen en informatie hoe onbelangrijk die ook lijkt voor het onderzoek, toch door te bellen aan de politie.

In 66 keer van de gevallen wisten de daders binnen te komen en goederen uit de woningen te stelen. 31 keer bleef het bij een poging omdat de daders werden betrapt of dat de beveiliging van de woning hen weerstond. Daaruit blijkt wel dat met het treffen van goede beveiligingsmaatregelen inbrekers geweerd kunnen worden en de bewoner zich veel ellende kan besparen. Om binnen te komen zoeken de inbrekers zich vooral woningen uit waar de ramen, bovenlichten of deuren makkelijk zijn open te breken. Ook niet goed afgesloten woningen vormen een makkelijk doelwit.

De politie adviseert bewoners dan ook hun maartregelen tegen de dieven te nemen. Zorgvuldigheid is één van de makkelijkste en goedkoopste oplossing. Eén daarvan is het op het nachtslot draaien van de buitendeuren als je van huis gaat of elders in het huis bent. Een tweede gratis maatregel is het niet in het zicht laten liggen van waardevolle spullen zoals laptops. Iemand die voorbij de woning loopt kan zo maar op andere gedachten komen.

Al is het kwaad toch geschied dan zal de politie er alles aan doen om de daders te pakken en de gestolen goederen bij de eigenaar terug te brengen. De politie kan daarbij wel de hulp gebruiken van burgers die achteraf laten weten wel iets te hebben gehoord maar er geen acht op te hebben geslagen en ook niet even de politie gebeld te hebben. Juist dit soort ogenschijnlijke onbelangrijke dingen kunnen er toe bijdragen deze vorm van misdaad terug te dringen. En de politie is altijd bereikbaar, 24 uur per dag en 7 dagen in de week.

Een voorbeeld daarvan is dat een bewoner 's-nachts wakker werd van het dichtslaan van de voordeur van de buren, twee personen voor de deur bij een auto ziet staan, ze ziet wegrijden en de volgende morgen ontdekt dat er bij de buren is ingebroken. Bij het door de politie na de inbraak gehouden buurtonderzoek wordt dit aan de agenten verteld. Helaas was er geen signalement van de mannen en kenteken, kleur en merk van de auto opgeschreven. Als direct 112 was gebeld waren de daders van die inbraak mogelijk aangehouden geweest en andere inbraken mogelijk voorkomen.

Alle meldingen en tips zijn dan ook welkom via 112 als er spoed is en via 0900-8844 als men toch iets kwijt wil over een vreemde situatie. Als je informatie hebt over strafbare feiten, maar er niets mee durft te doen, kan je naar Meld Misdaad Anoniem bellen. Veilig en anoniem. Dit nummer is 0800-7000.

-------------------------------------------------------- einde bericht --------------------------------------------
---
Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326

---- --