Provincie Drenthe

Website www.drenthebeweegt.nl in de lucht - Drentse campagne Drenthe Beweegt officieel van start

18 Jan 2007 De campagne Drenthe Beweegt is van start gegaan. Gisteravond gaf gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) tijdens het TVM Sportgala in Hoogeveen de officiële aftrap. De campagne heeft tot doel te laten zien welke mogelijkheden er in Drenthe zijn op het terrein van sport en bewegen, maar wil ook een verandering van leefstijl teweegbrengen, zodat de inwoners van Drenthe ook daadwerkelijk meer gaan bewegen en/of sporten. Gisteravond werd ook de website van Drenthe Beweegt in gebruik genomen. Bezoekers vinden op www.drenthebeweegt.nl nieuws, achtergronden en een uitgebreide kalender met activiteiten. Binnen de campagne werkt de provincie Drenthe intensief samen met SportDrenthe en de Drentse gemeenten.

Gedeputeerde Anneke Haarsma: "Op 25 november 2006 hadden we in Assen de proloog met de presentatie van de ambassadeurs en de thema's voor de campagne Drenthe Beweegt. Nu is de campagne officieel gestart tijdens het sportgala in Hoogeveen! Het komende jaar staat elke twee maanden een ander thema centraal. Achtereenvolgens zijn dit Sport en gezond, Sport en fit, Sport en werk, Outdoorsport in Drenthe, De sportclub in Drenthe én School en sport." Haarsma: "Van straattoernooien tot sportinstuiven voor ouderen, op het werk, binnen de school of gewoon in de vrije tijd. We gaan met de campagne ons richten op tal van activiteiten die allemaal draaien om het plezier dat uitgaat van bewegen. Op de website www.drenthebeweegt.nl staan alle activiteiten opgesomd. En er staan fantastische evenementen op het programma het komende jaar! Ik hoop dat het ontzettend veel Drenten inspireert om in beweging te komen, want bewegen is leuk en gezond. Bovendien biedt onze provincie alle ruimte om actief bezig te zijn".

De campagne Drenthe Beweegt is een onderdeel van de Provinciale sportagenda 20062008 "Drenthe Beweegt" die op 15 november 2006 door Gedeputeerde Staten is aangenomen.

Bijlage: Drenthe beweegt! Activiteiten in 2007

Sport en Gezond in Drenthe

In de maanden januari en februari is het thema "Sport en Gezond in Drenthe". Medio februari wordt onder andere een Drentse sportdag voor senioren georganiseerd. Een dag waarop volwassenen en ouderen kunnen deelnemen aan diverse sport- en beweegactiviteiten, maar ook kennis kunnen maken met specifieke activiteiten, van sportieve reizen tot en met valpreventie beweegprogramma's.

Ook zal in een aantal gemeenten (De Wolden en Noordenveld) fitheidstesten plaatsvinden voor alle 50+plussers.

Sport en Fit in Drenthe

In de maanden maart en april is het thema "Sport en Fit in Drenthe". In maart wordt er minimaal een week lang extra aandacht besteed aan gezondheidscentra en sport- en beweegaanbieders en worden voor dit thema sport- en beweegactiviteiten georganiseerd.

Sport en Werk in Drenthe

De maanden mei en juni staan in het teken van "Sport en Werk in Drenthe". De campagne richt zich in deze periode vooral op het vergroten van het beweegbewustzijn in het bedrijfsleven. Dit gebeurt door het maken van een Drentse toer met een speciaal hiervoor ingerichte campagnebus die alle gemeenten aandoet en daar eigenaren en managers van bedrijven uitnodigt om hun fitheid te laten testen en zich te laten informeren over de voordelen van gezonde werknemers. Een proefproject "Sport Werkt !", uitgevoerd in 2006 in samenwerking met de gemeente Hoogeveen en met TNO Kwaliteit van Leven sector Bewegen & Gezondheid, krijgt in deze periode in een tweetal gemeenten een vervolg.

Outdoor Sport in Drenthe

In juli en augustus staat het thema "Outdoor Sport in Drenthe" centraal. Voor Drentse inwoners, maar ook voor toeristen worden diverse outdoor clinics georganiseerd op het gebied van atb-en, skeeleren, boogschieten, klimmen, oriëntatielopen, wampexen en gps-wandelen/fietsen. Dit gebeurt in samenwerking met sportverenigingen en de opleidingen Sport & Beweging. Het organiseren van speciale sportkampen voor kinderen en jongeren is ook een van de activiteiten in deze periode.

De Sportclub in Drenthe

Voor veel actieve sporters is de periode september en oktober het moment waarop ze, soms voor het eerst en soms opnieuw, starten met een sport. De spotlight staat in deze periode op "De Sportclub in Drenthe". De ambitie is dat op één zaterdag in september in alle gemeenten in Drenthe alle inwoners, jong en oud, met of zonder beperking kunnen zien, proeven, ruiken en vooral voelen hoe het is om te sporten. Onder het motto van NOC*NSF "Je bent goed bezig bij de sportvereniging", worden naast andere sportaanbieders, vooral sportverenigingen aangemoedigd en geholpen zich goed te presenteren. Voor sportbestuurders, trainers en coaches en voor alle andere ruim 40.000 vrijwilligers in de sport in Drenthe worden in deze maanden diverse activiteiten georganiseerd. Voor bestuurders, trainers en coaches zal het accent liggen op kennisverrijking en het uitwisselen van ervaringen, maar ook professionele hulp op maat.

De sportvrijwilliger wordt in het najaar in het zonnetje gezet tijdens een speciale dag voor "de sportvrijwilliger". Een dag waarop sportverenigingen ondersteuning kunnen verkrijgen bij het werven en behouden van vrijwilligers en hulp bij werkzaamheden door een aanbod van stages van diverse opleidingen en maatschappelijke stages vanuit het bedrijfsleven.

School en sport in Drenthe

Voor de laatste twee maanden van 2007 staat het thema "School en sport in Drenthe" op het rooster. In deze periode wordt het accent gelegd op die groepen leerlingen waarin zich de meeste inactieven bevinden en waar dus ook de meeste bewegingswinst kan worden behaald.

Door de inzet van de "VMBO-beweegtoer" wordt er vooral op deze scholen geprobeerd bij te dragen aan de doelstelling van de Alliantie School & Sport, namelijk, "In 2010 kan elke leerling op 90% van alle scholen dagelijks sporten binnen en/ of buiten schooluren". De "VMBO-beweegtoer" biedt VMBO-scholen een totaalpakket voor de opzet van sport- en bewegingsactiviteiten voor hun leerlingen in samenwerking met onder andere de sportvereniging. Ook komt er een proeftuin onder de titel "Sport & dagarrangementen" en wordt de organisatie van en deelname aan de Drentse Schoolsportolympiade,
-sportdagen, -competities en dergelijke bevorderd.