Time : 00:34:37
Date : 18 January 2007
Sender Name: Nationale Vereniging van Veiligheidscoördinaten vzw

Certificatie veiligheidscoördinatoren: uitstel van het uitstel

Certificatie veiligheidscoördinatoren: uitstel van het uitstel !!!

Begin vorig jaar voerde de Federale OverheidsDienst Werkgelegenheid Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) door middel van een wijziging aan het KB van 25 januari 2001 betreffende de Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen de certificatie voor veiligheidscoördinatoren in. Enkel veiligheidscoördinatoren die op werven van 500 m² en meer opereren worden hiertoe verplicht. De nieuwe regeling schreef voor dat deze veiligheidscoördinatoren eind 2006 minimaal het bewijs moesten leveren dat zij een aanvraag voor certificatie hadden ingediend en dat zij uiterlijk tegen eind 2007 moeten kunnen voorleggen dat zij dit certificatie hebben behaald. Maar vandaag is echter nog steeds niet bepaald hoe de certificatie moet verlopen. Met andere woorden werd tot op heden nog geen certificatieschema opgesteld.

In oktober vorig jaar werd reeds duidelijk dat dit schema onmogelijk tijdig gepubliceerd zou raken. De minister, de heer Peter Vanvelthoven, bevoegd voor de opstelling van het certificatieschema, werd hierover in het parlement geïnterpelleerd. Noodgedwongen verkondigde hij de certificatie met een jaar uit te stellen. Verder dan deze intentie is het echter nooit gekomen. Door dit wanbeleid veroorzaakt de overheid zelf een rechtsonzekerheid.

De vzw VC-CS, de nationale vereniging van veiligheidscoördinatoren, vraagt dringend orde op zaken te stellen. Vooreerst moet de certificatieverplichting daadwerkelijk ook met een jaar worden uitgesteld (Koninklijk Besluit). Vervolgens moet werk gemaakt worden van een praktisch certificatieschema (Ministerieel Besluit). Intussen zal de minister gevraagd worden de huidige situatie te interpreteren. Het is wachten op zijn reactie.

Brussel, 16 januari 2006

Jean-Pierre Van Lier
voorzitter vzw VC-CS

+32 476 49 98 00

VC-CS vzw
Louizalaan 216 bus 292
1050 BRUSSEL
info@vccs.be
www.vccs.be

Zie eveneens:

- Verslag van het debat van de zitting van 24 oktober 2006 op de Commissie voor Sociale Zaken, Ref 12614 - 07

- KB van 25 januari 2001 (gecoördineerde versie) betreffende de Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen - Art 65