SGP


18 - 01 - 07 | Luchtmachtorkest schrapt omstreden scène

De SGP had dinsdag juist schriftelijke Kamervragen gesteld aan de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Kamp (Defensie). De SGP stelde dat de scène ongewenst en ongepast was voor het luchtmachtorkest, omdat het juist moet zorgen voor sterkere banden tussen de krijgsmacht en de samenleving. De overheid draagt bij dit orkest nog eens een speciale verantwoordelijkheid.

SGPâTweede Kamerlid Van der Staaij is blij dat de scène niet te zien zal zijn. âKennelijk heeft men zelf ingezien dat dit kwetsend en provocerend isâ. Hij handhaaft zijn vragen en is benieuwd naar de argumentatie van de ministers. Hij wilde weten of deze act valt onder smalende godslastering en of er strafrechtelijke consequenties aan te verbinden waren. Eerder probeerde de SGP dat al tevergeefs bij de act van Madonna zelf.

Volgens een verslaggever van de website van Katholiek Nederland stond een zangeres met gespreide armen voor een wit kruis op het podium. Een andere zangeres knielde voor haar, sloeg een kruisteken en sloot haar ogen alsof ze stierf. De regisseur noemde de act een knipoog naar de hetze rondom de act van Madonna. Juist die uitspraak sterkte SGPâer Van der Staaij in zijn idee dat de act geen parodie was op Madonna maar een imitatie, om te provoceren.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft de directeur van het orkest maandag besloten de passage te schrappen na een aantal reacties, onder meer van Katholiek Nederland. Een verslaggever van deze website bezocht enkele try outs, waarbij wordt gekeken hoe het publiek reageert. âHet is geenszins de bedoeling om te provoceren. De scène paste in de show maar is niet noodzakelijkâ, aldus de woordvoerder.

Bron: www.reformatorischdagblad.nl
Luchtmachtorkest schrapt omstreden scène