Wageningen Universiteit

"leven op een verschuivend randje: de ecologie van tropische alpiene boomgrenzen" Mw.ir. M.Y. Bader: "Leven op een verschuivend randje: de ecologie van tropische alpiene boomgrenzen"

23 feb 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. A.K. Bregt (Geo-informatiekunde mbav geografische informatiesystemen)

Co-Promotor: Dr.ir. M.G. Rietkerk

Aan de boomgrens gaat bergbos over in alpiene vegetatie. Door het warmer worden van het klimaat zouden boomgrenzen naar boven kunnen verschuiven, maar of en hoe dit zal gebeuren is nog onduidelijk. Het doel van dit promotieonderzoek was te achterhalen welke ecologische processen bepalend zijn voor zowel het ruimtelijke patroon als de dynamiek van tropische alpiene boomgrenzen, inclusief hun reactie op klimaatopwarming.

De onderzochte boomgrenzen waren gelegen in de Andes en op Hawaï, en waren in het algemeen abrupte overgangen. Houtskool in de bodem liet zien dat de boomgrens in het verleden (tot 13,000 jaar geleden) langzaam heeft gereageerd op opwarming. Uit een experiment blijkt dat jonge boompjes slecht bestand te zijn tegen de felle zon buiten het bos, een effect dat nog wordt verergerd door de kou 's nachts. Ook worden jonge boompjes vaak gedood door branden in de alpiene vegetatie. Een model waarin deze schaduwafhankelijkheid en brand verwerkt zijn, laat zien dat deze boomgrenzen weinig en slechts langzaam zullen opschuiven bij klimaatverandering.

Titel proefschrift:
"Tropical alpine treelines; how ecological processes control vegetation patterning and dynamics"




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie