Arbeidsmarkttekorten onderwijs nemen toe

Regioplan

Arbeidsmarkttekorten onderwijs nemen toe

AMSTERDAM, 18 januari 2007 - Het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs ondervinden weer meer problemen bij de vervulling van vacatures. Het aantal onvervulde vacatures voor leraren neemt toe. Eind september stonden er in deze sectoren in totaal ruim 500 voltijdvacatures voor leraren open die al vervuld hadden moeten zijn, 200 meer dan vorig jaar. Bovendien staan de vacatures langer open dan voorheen: het aantal lerarenvacatures dat al meer dan een maand vervuld had moeten zijn, is toegenomen. Dit blijkt uit de zojuist opgeleverde rapporten van het monitoronderzoek naar de vacaturevervulling in het onderwijs dat Regioplan Beleidsonderzoek verricht voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Arbeidsmarktbarometers Onderwijs bevestigen de toename van de lerarentekorten die in prognoses al werd voorzien. De ontwikkeling wordt duidelijk uit de resultaten van de meting over het derde kwartaal van 2006: de periode rond de zomervakantie, wanneer in het onderwijs de meeste vacatures moeten worden vervuld.
De resultaten van het onderzoek van Regioplan wijzen in het voortgezet onderwijs niet alleen op een toename van de problemen bij de vacaturevervulling, maar ook op een grotere mobiliteit van leraren. Vacatures ontstaan vaker doordat leraren kiezen voor een baan op een andere school. Scholen lijken minder mogelijkheden te hebben voor het intern oplossen van vacatures. Die worden vaker vervuld door leraren die van een andere school komen. In het middelbaar beroepsonderwijs geldt de toenemende spanning op de arbeidsmarkt niet alleen voor de leraren. Ook voor managementfuncties en ondersteunende functies zijn er meer onvervulde vacatures en blijven vacatures langer openstaan dan in de voorgaande jaren.
In het primair onderwijs nemen de lerarentekorten minder toe. De verschillen met voorgaande jaren zijn beperkt. Er zijn echter wel duidelijke regionale verschillen te constateren. In de zeer sterk stedelijke gebieden en met name in de vier grote steden en Almere, blijven meer vacatures onvervuld. Daar is de spanning op de arbeidsmarkt groter dan in de rest van het land.

Meer informatie over de resultaten van de Arbeidsmarktbarometers Onderwijs is te vinden in de rapporten van Regioplan (www.regioplan.nl of www.minocw.nl). Voor vragen kan contact worden opgenomen met drs. Kees van Bergen van Regioplan Beleidsonderzoek (020-5315370 of kees.van.bergen@regioplan.nl).