GroenLinks

Europa scherpt Nederlands klimaatbeleid aan

CO2-emissiehandel 18 januari 2007

Het is onzeker of Nederland aan zijn internationale klimaatverplichtingen kan voldoen, stelt de Europese Commissie. Daarom krijgt de industrie in de komende jaren vijf procent minder kooldioxide-uitstootrechten dan de Nederlandse regering wilde toekennen. GroenLinks verwelkomt deze ingreep.

Emissiehandel is het belangrijkste instrument van de Europese Unie om klimaatverandering tegen te gaan en aan haar verplichtingen op grond van het Kyoto Protocol te voldoen. Sinds 2005 geldt voor grote bedrijven in de EU een CO2-uitstootplafond. Deze bedrijven krijgen van hun nationale overheid een beperkte hoeveelheid emissierechten. Een bedrijf mag zijn CO2-plafond alleen overschrijden als het extra emissierechten koopt van een bedrijf dat onder zijn plafond gebleven is. Zo krijgt vervuiling een prijs en wordt energiebesparing bevorderd.

In theorie althans. Emissiehandel werkt alleen als nationale regeringen de markt niet verpesten door teveel emissierechten uit te delen. Dat is gebeurd voor de periode 2005-2007.

Nederlands klimaatbeleid schiet tekort
Voor de periode 2008-2012 wilde de Nederlandse regering aan de energiebedrijven en de industrie een hoeveelheid emissierechten toekennen die nog hoger lag dan de CO2-uitstoot in 2005. De Europese Commissie heeft daar, als bewaker van de emissiehandel, nu een stokje voor gestoken. Zij verplicht Nederland om de toegestane uitstoot terug te brengen van 90,4 naar 85,8 miljoen ton kooldioxide per jaar. De Commissie onderbouwt haar besluit onder meer met de vaststelling dat het Nederlands klimaatbeleid tekortschiet; er is "onvoldoende zekerheid dat Nederland zijn Kyotoverbintenissen zal nakomen".

Minder compensatie buiten de EU
Nederlandse bedrijven mogen van de Commissie ook minder gebruik maken van emissierechten die verdiend worden met energiebesparingsprojecten buiten de EU. Maximaal tien procent in plaats van twaalf procent, zoals de regering wilde. Ook deze ingreep verhoogt de druk om de CO2-reductie in het eigen bedrijf, of in elk geval binnen Europa, te realiseren.

Ook andere EU-landen minder emissierechten
Vorig jaar al verplichtte de Commissie negen andere EU-landen, waaronder Duitsland, om minder emissierechten toe te kennen. Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks, constateert: "Als de Commissie deze lijn doortrekt bij de beoordeling van andere nationale toedelingsplannen, kan de emissiehandel een effectief instrument worden om CO2-reducties te bewerkstelligen. Dan ontstaat er daadwerkelijk een schaarste aan emissierechten, die aanzet tot energiebeparing en investeringen in duurzame energie."

Voorbeeldfunctie
Buitenweg wijst erop dat men in andere delen van de wereld met grote interesse kijkt naar de Europese emissiehandel. "Onze koolstofmarkt heeft een mondiale voorbeeldfunctie. Progressieve Amerikaanse deelstaten als Californië en New York willen ons systeem van CO2-emissiehandel overnemen. Dan moeten we er wel voor zorgen dat het systeem ook werkt."

Zie ook:

* persbericht Europese Commissie

* volledig oordeel Europese Commissie over Nederlands allocatieplan