Gemeente Gouda


persbericht: graf stichter jeruzalemkapel gijsbrecht raet gevonden (18-01-2007)

Bij werkzaamheden in het huis naast de Jeruzalemkapel is hoogstwaarschijnlijk het graf en delen van het skelet van priester Gijsbrecht Willemz Raet (stichter van de kapel) aangetroffen. De werkzaamheden, uitgevoerd door de gemeentelijk archeoloog, waren bedoeld om te bepalen of het graf nog in de bodem aanwezig was. Wethouder Arnout Menkveld vindt het een belangrijke aanvulling op het geschiedenisverhaal van Gouda: We krijgen een steeds completer beeld van de ontwikkeling van onze stad. We weten nu dat de mens en het gebouw weer bij elkaar zijn, opnieuw een bewijs van onze cultuurhistorische rijkdom.

De beenderen, waaronder een schedel, zijn niet in het graf zelf aangetroffen, maar in een kuil direct daarnaast. Het lijkt erop dat het graf in het begin van de vorige eeuw is leeggegraven, waarna de beenderen zijn verzameld en herbegraven. De werkzaamheden in het huis vinden plaats in het kader van het project Cultureel en Havenkwartier. Het is de bedoeling de vindplaats van het graf blijvend zichtbaar te maken.

Jeruzalemkapel
De Jeruzalemkapel in Gouda is uniek in Nederland, het is de enige nog bestaande Jeruzalemkapel. De kapel is gebouwd tussen 1497 en 1504, toen het altaar werd gewijd. Net als andere kapellen in Nederland was de aanleiding een goed verlopen bedevaart naar Jeruzalem. Als dank voor de behouden terugkeer werden kapellen gesticht door groepen Jeruzalemvaarders. De Goudse Jeruzalemkapel is ook gesticht naar aanleiding van een bedevaart, maar bijzonder is dat het in dit geval maar één opdrachtgever en financier was: Gijsbrecht Willemsz Raet. In 2000 is de restauratie van de kapel gestart en deze is nu bijna klaar.

Gijsbrecht Raet
Priester Gijsbrecht Willemsz Raet was vicaris van de Sint Janskerk en een vermogend man. Tussen 1478 en 1487 ging hij op bedevaart naar Jeruzalem, waar hij de Heilige-Grafkerk heeft bezocht. Hij was daar zo van onder de indruk dat hij na zijn terugkeer besloot een kleinere versie van de kapel van die kerk in Gouda te plaatsen, voor eigen rekening.
Na zijn dood op 28 mei 1511 is Gijsbrecht Raet begraven in het rechthoekige deel van zijn eigen Jeruzalemkapel. Rond 1586, toen het pand als aalmoezenierskantoor in gebruik genomen werd, is zijn grafsteen verwijderd en verplaatst naar de Sint Janskerk. Een deel van die grafsteen van zwarte hardsteen is te zien in de vloer van één van de ruimtes in het museumgoudA. Het betreft een stuk van 1,25 x 1,56 meter, de oorspronkelijke steen was vermoedelijk bijna twee keer zo groot. De bewerkte koperen platen die op de grafzerk bevestigd waren (4 hoekplaten en een middenstuk) zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam te bewonderen. Het rechthoekige deel van de Jeruzalemkapel is in de 18e eeuw gesloopt om plaats te maken voor een woonhuis. Dat huis is destijds op de oude funderingen van de kapel geplaatst. Uit archeologisch onderzoek in de naastgelegen 12-hoekige kapel blijkt dat op een diepte van 80 cm beneden de vloer al Middeleeuws muurwerk aanwezig is. Hieruit kan worden opgemaakt dat het graf niet veel dieper zal hebben gelegen, in elk geval niet de bovenkant.

Onderzoek
Nader onderzoek moet volledige zekerheid bieden. Was het een man of een vrouw en wat was de leeftijd? Zijn er sporen van ziektes en heeft de persoon zwaar lichamelijk werk verricht? Was de persoon welgesteld? Door het gebit te onderzoeken op cariës kan vastgesteld worden of de persoon suiker gebruikte. Suiker was een luxe in die tijd. De uitkomst van deze vragen ligt voor de hand, als het inderdaad om Gijsbrecht Raet gaat: dan is het een man van 50+ die weinig zwaar werk heeft verricht. Beantwoording van deze vragen vraagt naar verwachting enige weken.

Jeruzalemkapel, onderdeel Cultureel en Havenkwartier In 2004 heeft de gemeenteraad van Gouda het Projectprogramma Cultureel en Havenkwartier vastgesteld. Met de projecten wil de gemeente de historische binnenstad aantrekkelijker maken voor de bewoners van Gouda en bezoekers. Het cultuurhistorisch erfgoed is daarbij een belangrijke pijler. Eén van de projecten van het Cultureel en Havenkwartier is de ontwikkeling van het Cultureelkwartier tot een levendig trefpunt met een breed aanbod aan culturele publieksactiviteiten. De vondst van het graf van Raet na 495 jaar geeft het cultuurhistorisch erfgoed weer een diepere dimensie.

Het archeologische onderzoek is ook op locatie te zien. Donderdag 25 januari is de vindplaats ook toegankelijk voor het publiek. Tussen 12.30 uur en 18.00 uur is het publiek welkom en de stadsarcheoloog zal daarbij aanwezig zijn.