Productschap Margarine


Jaarplan 2007 Productschap MVO

Inhoud

Inleiding .............................................................................................................................2

Bijlage: Overzicht activiteiten 2007 per aandachtsgebied...........................................6
1. Duurzaamheid..................................................................................................6
2. Handelspolitiek en Biotechnologie...................................................................9
3. Marktonderzoek .............................................................................................11
4. Kwaliteit en Voedselveiligheid........................................................................13
5. Voeding en Gezondheid.................................................................................15
6. Dierlijke vetten en Veterinaire aangelegenheden ..........................................17
7. Arbeid.............................................................................................................18

Jaarplan 2007 1

Productschap MVO

Inleiding
De prioriteiten zoals gedefinieerd in de toekomstverkenning 2006-2010 zullen in 2007 de leidraad zijn voor het uitvoeren van activiteiten. Het gaat om:

Zelfregulering door het betrokken bedrijfsleven Serviceverlening en informatievoorziening aan de bedrijven in de sector Belangenbehartiging
Informatievoorziening aan externe stakeholders Productvoorlichting
Marktonderzoek

Deze prioriteiten worden in dit jaarplan als volgt per aandachtsgebied ingevuld:


1. Duurzaamheid
Duurzaamheidsvraagstukken betreffen enerzijds de grondstoffenvoorziening van de MVO- sector en anderzijds de interne bedrijfsvoering van MVO-bedrijven. In de toekomst- verkenning is duurzaamheid geïdentificeerd als één van de belangrijke onderwerpen voor het realiseren van een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. Op het gebied van de grondstoffenvoorziening (specifiek palmolie en sojaolie) worden de ontwikkelingen die op internationaal niveau worden ontplooid nauwgezet gevolgd en waar mogelijk ondersteund. MVO zal zich daarbij actief inzetten om de noodzakelijke harmonisatie te waarborgen. Informatievoorziening naar de MVO-bedrijven en derden is daarbij van groot belang om aansluiting en draagvlak te garanderen. Voor de realisering van interne verduurzaming coördineert MVO ketenactiviteiten en zet zich in voor een overheidsbeleid en wetgeving die dit verder mogelijk maken.

De belangrijkste aandachtsgebieden zijn:

· Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)
· Round Table on Responsible Soy (RTRS) en Task Force Responsible Soy
· Publiek-private partnerschap palmolie

· Duurzaamheidscriteria voor grondstoffen voor bio-energie
· Informatievoorziening duurzame productie aan MVO-sector
· Intensiveren informatievoorziening duurzaamheid aan externe betrokkenen
· Belangenbehartiging en informatievoorziening in het kader van biobrandstoffen
· Uitvoering meerjarenplan energiebesparing
· Stimuleren kwaliteitsborging bij- en (rest)producten voor biobrandstoffen Jaarplan 2007 2

Productschap MVO


2. Handelspolitiek en Biotechnologie
De EU zal zich in 2007 meer dan het afgelopen jaar concentreren op de voorbereiding en sluiting van bilaterale vrijhandelsovereenkomsten. Begin 2007 zal de Europese Commissie een analyse presenteren waarin zij nader uiteen zal zetten op welke exportmarkten de EU via bilaterale vrijhandelsovereenkomsten het grootste voordeel kan behalen. De trage besluitvorming in de EU over toelating tot de markt van ggo-producten en het politieke debat over de wenselijkheid van ggo's en de wens voor nadere regulering (coëxistentie) blijven het beeld in de EU beheersen. Tegelijkertijd lijkt er een toename van incidenten met niet- toegelaten ggo's
De belangrijkste aandachtsgebieden op het gebied van handelspolitiek zijn:
· Informatievoorziening en belangenbehartiging richting de overheid
· Specifieke bijdrage aan productspecifieke onderhandelingen en vrijhandelsafspraken De belangrijkste aandachtsgebieden op het gebied van biotechnologie zijn:
· Informatievoorziening over EU markttoelatingen en de belangenbehartiging op het gebied van EU regelgeving

· Evaluatie van de projectgroep Biotechnologie


3. Marktonderzoek
MVO verzorgt verschillende "vaste" publicaties betreffende de productie en handel van de sector. Ook wordt één keer per jaar het Statistisch Jaarboek uitgegeven waarin een totaal overzicht van de activiteiten in de Nederlandse MVO-bedrijven en de Europese en mondiale productie- en handelscijfers wordt geboden. Daarnaast onderhoudt MVO een databank met handelsgegevens en publiceert het verschillende onderzoeken die focussen op specifieke marktontwikkelingen van producten of op de marktpositie van individuele landen of de EU. Tot slot wil MVO in 2007 verkennen welke specifieke kansen de biobased economy biedt voor de verschillende bedrijfstakken in de MVO-sector. De belangrijkste activiteiten in 2007 zijn:
Publicatie van productie- en handelscijfers
Databank handelsgegevens
Publicatie van markt- en landenanalyses (o.a. de update Oils and Fats for Fuel) Jaarplan 2007 3

Productschap MVO


4. Kwaliteit en Voedselveiligheid
Binnen het werkveld van Kwaliteit en Voedselveiligheid zijn de belangrijkste activiteiten:
· Harmonisatie Europese feed safety standaard
· Ontwikkeling MVO-database met analysegegevens van contaminanten
· Up-to-date houden en uitbreiden risicoanalyses oliën- en vettenketens
· Food safety projecten van Partnership Palmolie
· Bijdrage leveren aan uitvoering actieplan Pesticiden
· Versterken bijdrage aan NEN-normcommissie voor oliën en vetten
· Informatievoorziening en belangenbehartiging o.a. Food / Feed Quality and Safety Werkgroep


5. Voeding en Gezondheid
De belangrijkste activiteiten op het gebied van voeding en gezondheid zijn:
· Voorlichting over de rol van vetten in een gezonde voeding
· Stimuleren verbetering van de vetzuursamenstelling van snacks, aardappelpro- ducten, koek en gebak

· Voortzetten van samenwerking met overheid ter verbetering van de vetzuursamen- stelling

· Informatievoorziening en belangenbehartiging op het gebied van wetgeving en ont- wikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid
· In kaart brengen van nieuw (nog ongepubliceerd) onderzoek naar vetten
· Aanzet organisatie internationaal wetenschappelijk congres


6. Dierlijke vetten en veterinaire aangelegenheden Naast de in de hoofdstukken over duurzaamheid en voedselveiligheid genoemde activiteiten: t.b.v. dierlijke vetten zal specifiek aan de volgende zaken prioriteit worden gegeven.
· Informatiecampagne dierlijk vet

· BRL voor dierlijke vetten

· Belangenbehartiging en dienstverlening m.b.t. wetgeving Jaarplan 2007 4

Productschap MVO


7. Arbeid
De onder HPA en MVO ressorterende Afdeling Arbeid is belast met de uitvoering van activiteiten m.b.t. arbeid. Daarnaast beschikt MVO over een coördinator arbeid die de contacten met genoemde afdeling onderhoudt en facilitaire ondersteuning biedt. De belangrijkste activiteiten zijn:

· Ontwikkeling lesmateriaal en scholingsdag voor nieuwkomers in de MVO-sector
· Tweemaandelijkse Nieuwsbrief Arbeid

· Studiedag voor werknemers over een voor de sector actueel maatschappelijk thema
· Erkenning Eerder Verworven Competenties
· Project verankering arbeid binnen productschappen en vakbonden
· Sociaal-economische kerngegevens

Personeel en organisatie
In 2006 is de nieuwe organisatiestructuur doorgevoerd. Het productschap ken nu twee units, elk onder leiding van een meewerkend unitmanager. Binnen de unit Duurzame productie en marktinformatie worden alle onderwerpen betreffende duurzaamheid, handelspolitiek, biotechnologie en marktinformatie behandeld. De Unit Voeding behandelt de onderwerpen kwaliteit en voedselveiligheid, voeding en gezondheid, dierlijke vetten en veterinaire aangelegenheden en arbeid. Per september jl. zijn alle posities binnen de organisatie bezet. In april 2006 trad de nieuwe secretaris/directeur in dienst. Per september werd MVO versterkt door een nieuwe unitcoördinator Duurzame productie en marktonderzoek en een medewerker kwaliteit, voedsel- en diervoederveiligheid. Voor 2007 zijn op dit moment geen vacatures voorzien. De totale bezetting bedraagt momenteel 14,7 fte. In 2007 zal prioriteit liggen op het verder stroomlijnen van werkzaamheden en verant- woordelijkheden en het creëren van synergie door gebruik te maken van bestaande kennis binnen de organisatie.

Informatievoorziening
Eén van de kerntaken van MVO die in de toekomstverkenning zijn gedefinieerd betreft de informatievoorziening aan de MVO-bedrijven en aan externe betrokkenen. MVO vult deze taak in met behulp van drie belangrijke instrumenten: de MVO-website, de organisatie van formeel (werkgroepen) en informeel overleg en de publicatie van nieuwsbrieven, handelscijfers en markt- en landenanalyses. MVO is in 2006 begonnen met een traject om de doelmatigheid van de website en de nieuwsbrieven verder te verbeteren. De resultaten hiervan zullen begin 2007 worden doorgevoerd. Ook zal MVO in 2007 op een aantal punten het overleg met betrokkenen nadrukkelijk zoeken.

In de bijlage bij dit Jaarplan 2007 worden de voorgenomen activiteiten per bovengenoemde aandachtsgebieden nader beschreven.
Jaarplan 2007 5

Productschap MVO

Bijlage:
Overzicht activiteiten 2007 per aandachtsgebied


1. Duurzaamheid

Duurzaamheidsvraagstukken betreffen enerzijds de grondstoffenvoorziening van de MVO-sector en anderzijds de interne bedrijfsvoering van MVO-bedrijven. In de toekomstverkenning is duurzaamheid geïdentificeerd als één van de belangrijke onderwerpen voor het realiseren van een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering.
In 2006 was de aandacht voor duurzame grondstoffenvoorziening, mede onder invloed van de discussie over het toenemende gebruik van plantaardige oliën en dierlijke vetten als biobrandstof onveranderd groot. Op het gebied van de grondstoffenvoorziening (specifiek palmolie en sojaolie) worden de ontwikkelingen die op internationaal niveau worden ontplooid nauwgezet gevolgd en waar mogelijk ondersteund. MVO zal zich daarbij actief inzetten om de noodzakelijke harmonisatie met het nationale beleid te waarborgen. Informatievoorziening naar de MVO-bedrijven en derden is daarbij van groot belang om aansluiting en draagvlak te garanderen. Ook zal MVO zijn centrale positie in de informatievoorziening over ontwikkelingen op het gebied van biobrandstoffen en belangenbehartiger voor de MVO-sector continueren. Voor de realisering van interne verduurzaming coördineert MVO ketenactiviteiten en zet zich in voor een overheidsbeleid en wetgeving die dit verder mogelijk maken.

De belangrijkste aandachtsgebieden op het gebied van duurzaamheid zijn:
· Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)
· Round Table on Responsible Soy (RTRS) en Task Force Responsible Soy
· Publiek-private partnerschap palmolie

· Duurzaamheidscriteria voor grondstoffen voor bio-energie
· Informatievoorziening duurzame productie aan MVO-sector
· Intensiveren informatievoorziening duurzaamheid aan externe betrokkenen, met name t.a.v. soja en palmolie

· Belangenbehartiging en informatievoorziening biobrandstoffen
· Uitvoering meerjarenplan energiebesparing
· Stimuleren kwaliteitsborging bij- en (rest)producten voor biobrandstoffen

Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)
MVO zal de ontwikkelingen rond de RSPO nauwgezet blijven volgen en waar mogelijk ondersteunen. Gezien het internationale karakter van de productie en handel in plantaardige oliën beschouwt MVO duurzaamheidsafspraken op internationaal niveau van essentieel belang. Om die reden zal MVO zich in nationale beleidsdiscussies sterk maken voor harmonisatie met de resultaten van de RSPO (zie paragraaf Duurzaamheidscriteria). MVO zal de RSPO ook informeren over de voortgang op nationaal niveau. Vanuit het publiek-private partnerschap palmolie zal het RSPO-proces worden ondersteund middels het uitvoeren van concrete projecten. In 2006 zijn hiervoor diverse projecten geïdentificeerd en gestart. Het betreft onder andere het financieren van een satellietkantoor voor de RSPO in Jakarta, Jaarplan 2007 6

Productschap MVO

het trainen van smallholders over het concept High Conservation Value Forest en het inventariseren van smallholders input op de RSPO Principes en Criteria.

Roundtable Responsible Soy (RTRS) en Task Force Responsible Soy Om invulling te geven aan verduurzaming van de sojaproductie is op 1 september 2006 besloten tot de formele oprichting van de Roundtable on Responsible Soy (RTRS). MVO ziet het als zijn rol om dit proces waar mogelijk te ondersteunen en draagvlak binnen Nederland, Europa en de productielanden te vergroten. Nederlandse bedrijven die het RTRS-proces ondersteunen hebben besloten tot de oprichting van een Task Force Responsible Soy. Deze bestaat uit Nevedi en enkele diervoederbedrijven, MVO en enkele MVO-bedrijven, de zuivel- en de vleesindustrie. Door samen op te trekken beoogt de Task Force te komen tot een zo effectief mogelijke ondersteuning van de RTRS. Activiteiten liggen op het vlak van verbreding van het draagvlak voor de RTRS binnen Nederland, Europa en de producentlanden, ondersteuning van technische invulling van de RTRS- werkzaamheden en communicatie richting externe stakeholders. De Task Force zal daarvoor nauwe contacten onderhouden met de Europese brancheorganisaties Fediol en Fefac. Tevens zullen de mogelijkheden om het RTRS-proces vanuit de Task Force-leden financieel te ondersteunen worden besproken. Binnen het budget van MVO zullen hiervoor budgetten worden gereserveerd. MVO zal samen met Nevedi het secretariaat van de Taks Force gaan voeren. In Nederland zal de Task Force het overleg dat in 2006 is gestart met verschillende maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd in de Nederlandse sojacoalitie continueren.

Publiek-private partnerschap palmolie
In 2007 zal verder uitvoering worden gegeven aan diverse reeds gestarte projecten (zie paragraaf Roundtable on Sustainable Palm Oil). In de RSPO is de situatie van smallholders geïdentificeerd als een van de kritische punten. Binnen het partnerschap worden momenteel projecten voorbereid om aan deze problemen te werken. Daarnaast zijn er projecten op het terrein van voedselveiligheid (zie hfd. 4 Kwaliteit en Voedselveiligheid) en zal MVO meewerken aan het maken van een website en een nieuwsbrief over het partnerschap palmolie. In 2007 zal het partnerschap worden geëvalueerd met het oog op een besluit over de toekomstige doelstellingen van het partnerschap. MVO vindt het daarin van belang dat het partnerschap ondersteuning blijft bieden aan het RSPO-proces en betrokkenheid van locale maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven binnen het partnerschap versterkt. De jaarlijkse partnerschapbijeenkomst zal in de eerste helft van 2007 in Nederland worden georganiseerd.

Duurzaamheidscriteria voor grondstoffen voor bio-energie In 2006 heeft de Commissie Cramer een rapport met duurzaamheidscriteria voor grondstoffen voor bio-energie gepresenteerd. De Nederlandse regering beoogt deze criteria te vertalen naar concrete beleidsinstrumenten. Ook in Europa wordt gewerkt aan criteria voor biomassa. Zo is in 2006 een tender uitgeschreven voor een inventarisatie van al aanwezige systemen en kondigt de Europese Commissie de introductie van criteria aan in haar communicatie biotransportbrandstoffen. (zie ook paragraaf Biobrandstoffen). Gezien het grote belang van bovengenoemde zaken voor de MVO-sector ook in verband met de mogelijke invloed hiervan op de prijzen van grondstoffen voor voedingsmiddelen zal MVO in 2007 nadrukkelijk betrokken blijven in discussies met de Nederlandse en Europese overheid en maatschappelijke organisaties ten aanzien van het zetten van criteria voor biomassa voor bio-energie en het vertalen hiervan in concrete beleidsinstrumenten. Uitgangspunt voor MVO is hierbij dat zoveel mogelijk wordt aangesloten bij internationale initiatieven, zoals de RSPO. Jaarplan 2007 7

Productschap MVO

Informatievoorziening duurzame productie aan MVO-bedrijfsleven en intensiveren informatie- voorziening aan externe stakeholders
De in 2006 opgestarte Engelstalige nieuwsbrief Sustainable Agriculture zal ook in 2007 onder de MVO-achterban worden verspreid. Deze nieuwsbrief besteedt aandacht aan ontwikkelingen in de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), de Roundtable Responsible Soy (RTRS) en andere zaken van belang voor duurzame productie in de plantaardige olie- en vetsector. De website op dit onderwerp zal worden uitgebreid om de informatievoorziening over deze onderwerpen richting overheid en andere externe betrokkenen te intensiveren. Voor soja en palmolie zal de informatievoorziening worden afgestemd met de activiteiten vanuit respectievelijk de Task Force Soy en het Partnerschap Palmolie.
In 2006 heeft MVO verschillende keren overlegd met maatschappelijke organisaties over knelpunten die zij ervaren in de productieketens van palmolie en sojaolie en mogelijke manieren om hier gezamenlijk aan te werken. In 2007 beoogt MVO de ingezette dialogen voort te zetten. Ook zal MVO de sector vertegenwoordigen bij bijeenkomsten die NGO's en anderen organiseren ten aanzien van deze onderwerpen.

Belangenbehartiging en informatievoorziening in het kader van biobrandstoffen De effecten van een toenemende vraag naar biobrandstoffen zijn duidelijk waarneembaar op de markt van MVO-producten. De duurzaamheidsdiscussies binnen Nederland en op Europees niveau worden steeds actueler. MVO geeft om deze redenen veel aandacht aan dit onderwerp en brengt inmiddels een wekelijkse nieuwsbrief Biobrandstoffen uit. Deze nieuwsbrief bezit een unieke positie in de informatievoorziening aan de MVO-sector en alle andere direct betrokken actoren in Nederland. MVO zal deze nieuwsbrief in 2007 voortzetten. Ook heeft MVO in 2006 de marktanalyse `Oils and Fats for Fuel' gepubliceerd (zie ook Hfd. 3 Marktonderzoek). Doel van deze publicatie was een overzicht te geven van bestaande regelgeving en beleid en een analyse van de marktontwikkelingen op dat moment. In 2007 zal er een geactualiseerde versie van dit rapport worden uitgebracht. In het kader van multisourcing streeft MVO naar aanpassing van de Europese biodieselnorm, zodat naast koolzaadolie ook andere oliesoorten gemakkelijker kunnen worden toegepast in biodiesel. Het European Committee for Standardization (CEN) laat momenteel onderzoeken of de stabiliteit- parameter kan worden aangepast waardoor sojaolie makkelijker kan worden toegepast. MVO deel aan de NEN Commissie Brandstoffen, de nationale tak van het CEN.. Naar verwachting zal de Europese Commissie in januari 2007 haar voorstel presenteren voor wijziging van de huidige EU Richtlijn inzake biobrandstoffen. Daarnaast treedt per 1 januari in Nederland het Besluit Biobrandstoffen in werking die een verkoopplicht van minimaal 2% biobrandstoffen oplegt. MVO volgt deze processen nauwgezet, mede vanwege de mogelijke gevolgen die een introductie van duurzaamheidscriteria met zich meebrengen (zie paragraaf Duurzaamheidscriteria).

Stimulering kwaliteitsborging en normering biobrandstoffen MVO zet zich in voor een zo breed mogelijke toepassing van grondstoffen, rest- en bijproducten voor energieopwekking. Het stoken van dierlijk vet is momenteel gebonden aan uitgebreide emissiemetingen die vanuit wetenschappelijk oogpunt niet noodzakelijk zijn, maar wel de brede toepassing van deze producten als bron van hernieuwbare energie belemmeren. In 2006 is gestart met activiteiten om deze belemmeringen op te heffen. Jaarplan 2007 8

Productschap MVO

In 2007 zal MVO bovendien de volgende activiteiten ondernemen:
· Het voltooien van een multistakeholdersproject om dierlijke vetten opgenomen te krijgen in het kwaliteitsborgingssysteem voor vloeibare biobrandstoffen (BRL K21010; zie hfd 6. Dierlijke vetten)

· Bijdrage leveren aan het opheffen van juridische belemmeringen voor toepassingen van dierlijk vet voor energieopwekking;

· Het inbedden van genoemde BRL in emissiewetgeving en het Besluit Glastuinbouw
· MVO zal deelname aan de NEN Commissie brandstoffen daarom continueren.

Uitvoering Meerjarenplan Energiebesparing
Om energie-efficiëntieverbetering concreet te stimuleren en onderzoek te initiëren zal prioriteit liggen bij kennisoverdracht over warmte- en koude-opslag en warmtepompen. Verder zal worden onderzocht of efficiencyverbetering mogelijk is in de keten van de raffinage en sausproductie en bij de binnenvaart. Van de bedrijven wordt een actieve inbreng verwacht door deelname aan workshops.


2. Handelspolitiek en Biotechnologie

Handelspolitiek
Op basis van de door EU-handelscommissaris Peter Mandelson in oktober 2006 ontvouwde strategie `Global Europe: competing in the world' mag worden opgemaakt dat de EU zich in 2007 meer dan het afgelopen jaar zal concentreren op de voorbereiding en sluiting van bilaterale vrijhandels- overeenkomsten. Begin 2007 zal de Europese Commissie een analyse presenteren waarin zij nader uiteen zal zetten op welke exportmarkten de EU via bilaterale vrijhandelsovereenkomsten het grootste voordeel kan behalen.

De belangrijkste aandachtgebieden op het gebied van handelspolitiek:
· Informatievoorziening en belangenbehartiging richting de overheid
· Specifieke bijdrage aan productspecifieke onderhandelingen en vrijhandelsafspraken

De belangrijkste aandachtsgebieden op het gebied van biotechnologie:
· Informatievoorziening over EU markttoelatingen en de belangenbehartiging op het gebied van EU regelgeving

· Evaluatie van de projectgroep Biotechnologie

Informatievoorziening aan MVO-bedrijven en belangenbehartiging richting de overheid De publicatie van de Newsletter Trade Policy zal worden gecontinueerd. Om de actualiteit van de berichtgeving te waarborgen, komt deze uit zodra zich op handelspolitiek niveau ontwikkelingen voordoen die van directe invloed kunnen zijn op de handelsbelangen van MVO-bedrijven. De voertaal van deze nieuwsbrief is tevens in het Engels om de toegankelijkheid voor medewerkers in deze (internationale) sector te vergroten. De specifieke economische belangen van de Nederlandse oliën- en vettensector zullen nadrukkelijk onder de aandacht van de overheid worden gebracht. Afhankelijk van actuele ontwikkelingen zal MVO in 2007 bijeenkomsten organiseren met direct betrokkenen om de rol van informatievoorziening verder in te vullen en onderlinge contacten verder te ontwikkelen. Jaarplan 2007 9

Productschap MVO

Vrijhandelsafspraken
Hierna volgt een overzicht van de derde landen waarmee de EU in 2007 onderhandelingen over de totstandkoming van bilaterale vrijhandelsovereenkomsten zal starten of zal voortzetten en waarover zal worden gerapporteerd.


· GCC
De onderhandelingen over de totstandkoming van een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de Gulf Cooperation Council (Saoedi-Arabië, Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein en Oman) zullen naar verwachting in 2007 worden afgerond.


· Mercosur
De EU en Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela) zullen in 2007 hun onderhandelingen over de totstandkoming van de grootste transatlantische vrijhandelsovereenkomst intensief hervatten.


· ASEAN / Zuid-Korea / India
De versterking van handelsbetrekkingen tussen de EU en respectievelijk de ASEAN-landen, Zuid- Korea en India vormt een belangrijk speerpunt in de handelsstrategie van de Europese Commissie. Mede ter voorkoming van een nadelige positie ten opzichte van concurrenten (w.o. de VS) op deze Aziatische markten streeft de Europese Commissie naar liberalisering van de handel met deze regio. Voor de oliën- en vettensector zijn de beoogde vrijhandelsbesprekingen met de landen van de ASEAN (w.o. Maleisië, Indonesië en de Filippijnen) met name vanwege de handel in palmolie, palmpitvet en kokosolie van eminent economisch belang. Evenals de onderhandelingen met de Mercosur zullen de onderhandelingen met deze ASEAN-landen niet beperkt blijven tot de geleidelijke afbouw van invoerrechten, maar zal ook de afschaffing van de (gedifferentieerde) exportbelastingen onderdeel uitmaken van deze onderhandelingen.


· EFTA-landen
In het kader van de bestaande vrijhandelsovereenkomsten tussen de EU en de EFTA-landen (Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein) zullen de onderhandelingen over de verdere liberalisering van de onderlinge handel in landbouwproducten - waaronder oliën en vetten ­ worden voortgezet.


· Mediterrane partnerlanden
De Europese Commissie is in november 2005 door de EU-lidstaten mandaat verleend om met de geassocieerde Mediterrane landen (Algerije, Marokko, Tunesië, Israël, Jordanië, Egypte, Libanon en de Palestijnse Gebieden) te onderhandelen over verdere liberalisering van de onderlinge handel in landbouwproducten, waaronder oliën en vetten.


· Rusland en Oekraïne
De onderhandelingen over de toetreding van de Russische Federatie en Oekraïne tot de World Trade Organization (WTO) bevinden zich in het finale stadium. De verwachting bestaat dat beide landen in 2007 zullen toetreden tot de wereldhandelsorganisatie. De EU heeft de Russische Federatie en Oekraïne toegezegd bereid te zijn te onderhandelen over de totstandkoming van een bilaterale vrijhandelsovereenkomst met deze landen nadat zij zijn toegetreden tot de WTO.


· Roemenië en Bulgarije
Roemenië en Bulgarije zullen per 1 januari 2007 toetreden tot de EU. Evenals bij eerdere toetredingen zullen de vrijhandelsafspraken tussen de toetredende lidstaten en derde landen via onderhandelingen zoveel mogelijk in de vrijhandelsprotocollen tussen de EU-27 en deze derde landen worden geïncorporeerd.
Jaarplan 2007 10

Productschap MVO


· ACP-landen / EPA's
De Europese Unie biedt op basis van het Verdrag van Cotonou (voorheen Lomé) ruim 70 ontwikkelingslanden eenzijdig de mogelijkheid om hun producten vrij van rechten op de EU-markt af te zetten. De EU heeft van de WTO-lidstaten tot 1 januari 2008 de mogelijkheid gekregen om de eenzijdige tariefvoordelen ten gunste van de ACP-landen om te zetten naar bilaterale vrijhandelsovereenkomsten (de zogenaamde `Economic Partnership Agreements' of kortweg EPA's) met deze landen.

Biotechnologie
De trage besluitvorming in de EU over toelating tot de markt van ggo-producten en het politieke debat over de wenselijkheid van ggo's en de wens voor nadere regulering (coëxistentie) blijven het beeld in de EU beheersen. Tegelijkertijd lijkt er een toename van incidenten met niet-toegelaten ggo's.


· EU markttoelatingen
De EU zal in 2007 diverse nieuwe genetisch gemodificeerde (GG) producten tot de Europese markt toelaten. Afhankelijk van de specifieke aanvraag betreft het hier autorisaties voor teelt, invoer of bewerking en/of voor toepassingen in levensmiddelen en diervoeders.


· EU regelgeving
De 27 EU-lidstaten zullen zich in 2007 buigen over het evaluatierapport dat door de Europese Commissie is opgesteld over de in april 2004 geïntroduceerde EU-regelgeving op het terrein van de toelating en etikettering van GG-levensmiddelen en GG-diervoeders. Op grond van deze evaluatie kan de Europese Commissie voorstellen doen tot wijziging van Verordening (EG) Nr. 1829/2003. De recente incidenten betreffende de aanwezigheid van niet toegelaten ggo-variëteiten zullen een prominente rol spelen in deze discussie.


· Projectgroep Biotechnologie Productschappen In 2002 heeft MVO in samenwerking met de productschappen Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP) en Diervoeder (PDV) de Projectgroep Biotechnologie Productschappen opgericht. Doel van deze Projectgroep was om de gezamenlijke belangen zo effectief mogelijk te kunnen behartigen en informatievoorziening richting de achterban te realiseren. In 2007 zal het productschap MVO het initiatief nemen om de Projectgroep te evalueren met het oog op de toekomstige discussies.


3. Marktonderzoek

MVO verzorgt verschillende "vaste" publicaties betreffende de productie en handel van de sector. Ook wordt één keer per jaar het Statistisch Jaarboek uitgegeven met daarin een totaal overzicht van de activiteiten in de Nederlandse MVO-bedrijven en de Europese en mondiale productie- en handelscijfers. Daarnaast onderhoudt MVO de databank met handelsgegevens en publiceert het verschillende onderzoeken die focussen op specifieke marktontwikkelingen van producten of op de marktpositie van individuele landen of de EU. De studie `Fats and Oils for Fuel' zal worden geactualiseerd. Tot slot wil MVO in 2007 verkennen welke specifieke kansen de biobased economy biedt voor de verschillende bedrijfstakken in de MVO-sector.

Jaarplan 2007 11

Productschap MVO

Belangrijkste activiteiten zijn:

· Publicatie van productie- en handelscijfers
· Databank handelsgegevens

· Publicatie van markt- en landenanalyses (inclusief update Fats en Oils for Fuel)

Publicatie van productie- en handelscijfers
MVO zal de publicatie van deze cijfers op reguliere basis voortzetten. De doelmatigheid en kwaliteit is een continue aandachtspunt. MVO zal dit regelmatig met de bedrijven blijven monitoren. Hierbij is het ook van belang dat bedrijven hun gegevens tijdig en volledig aanleveren.

Databank handelsgegevens
In het beleidsplan 2006 is aangekondigd de abonnees van de databank handelsgegevens voortaan compacte en gebruikersvriendelijke totaaloverzichten (excelbestanden met selectiemogelijkheden) te sturen. In 2006 is het bestand meegestuurd als bijlage bij de Quick Scans. In 2007 worden de keuzemogelijkheden verder uitgebreid en zal het bestand nader onder de aandacht gebracht worden van de sector.

Publicatie van markt- en landenanalyses

· Quick Scans
In 2007 zullen Quick Scans (landenstudies) worden uitgebracht van landen die vanwege actuele ontwikkelingen potentieel interessant zijn voor de MVO-sector. MVO zal hierbij de resultaten van de handelspolitieke ontwikkelingen (vrijhandelsakkoorden, toetreding EU, WTO-afspraken; zie ook Hoofdstuk 2. Handelspolitiek) en de marktontwikkelingen (nationale productie van oliezaden, oliën, vetten of schroot e.d.) nadrukkelijk meewegen en zal de vorm en wijze waarop deze publicaties verschijnen nader evalueren.


· EU concurrentieanalyse
De EU concurrentieanalyse zal worden uitgebracht, waarin de exportpositie van Nederland t.o.v. andere EU-landen naar derde landen en regio's zal worden geanalyseerd


· Marktanalyses
In 2006 is een nieuwe MVO-publicatie verschenen over de Biodieselontwikkelingen `Market analysis; Oils and Fats for Fuel'. Gezien de snelle ontwikkelingen op het terrein van biodiesel en de belangstelling voor deze publicatie zal MVO in 2007 een geactualiseerde versie van dit rapport uitbrengen. In 2006 maakte MVO ook een begin met de publicatie van trendanalyses van palm, soja en raap. Deze publicatie moet basisinformatie verschaffen voor onder andere de duurzaamheidsdiscussies. De publicatie in 2007 zal verder worden verbeterd op het format en de inhoud geactualiseerd. Deze publicatie zal jaarlijks verschijnen. Tot slot wil MVO in 2007 verkennen welke specifieke kansen de biobased economy biedt voor de verschillende bedrijfstakken in de MVO- sector.
Jaarplan 2007 12

Productschap MVO


4. Kwaliteit en Voedselveiligheid

Aandachtsgebieden op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid zijn:
· Harmonisatie Europese feed safety standaard
· MVO-database met analysegegevens van contaminanten
· Up-to-date houden en uitbreiden van risicoanalyses oliën- en vettenketens
· Food safety projecten van Partnership Palmolie
· Bijdrage leveren aan uitvoering actieplan Pesticiden
· Versterken bijdrage aan NEN-normcommissie voor oliën en vetten
· Informatievoorziening en belangenbehartiging o.a. via de Food / Feed Quality and Safety werkgroep

Harmonisatie Europese feed safety standaard
MVO zal in 2007 betrokken blijven bij het Europese Platform voor Leveranciers van Ingrediënten voor Diervoeders (EFIP). EFIP strijdt voor Europese harmonisatie van nationale certificeringsregelingen en beoogt het belang van voedselveiligheid te behartigen vanuit een bedrijfseconomisch perspectief. De insteek hierbij is om een grotere invloed voor de grondstoffenleveranciers te realiseren in vergelijking met de huidige nationale systemen. Een centrale rol binnen de benchmark is weggelegd voor de risicoanalyses van de grondstofketens.

Mede vanuit dit perspectief zullen ook in 2007 de ontwikkelingen binnen de GMP-regeling van het Productschap Diervoeder (PDV) nauwlettend worden gevolgd en worden benaderd vanuit de EFIP- gedachte. In 2007 zal MVO tevens blijven participeren in het EFIP-overleg aangaande de realisatie van de feitelijke standaard, het opzetten van de beheersorganisatie en het ontwikkelen van de certificatiecriteria.

MVO-database met analysegegevens van contaminanten De afgelopen tijd is regelmatig gebleken dat er behoefte is aan informatie over gegevens van contaminanten op sectoraal niveau. Door deze informatie te ontsluiten, kunnen bedrijven de individuele analyses op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier inzetten. Daarnaast zijn dergelijke gegevens onontbeerlijk in geval van crises en van waarde bij de voorbereiding van nieuwe contaminantnormen. Ook kunnen deze gegevens worden gebruikt om op transparante wijze de sectorale risicoanalyses te onderbouwen. MVO zal in 2007, in samenspraak met FEDIOL, de huidige initiatieven m.b.t. de verzameling van analysegegevens voortzetten en de wenselijkheid onderzoeken om dit verder uit te bouwen tot een database voor analysegegevens van contaminanten in oliën en vetten.

Up-to-date houden en uitbreiden risicoanalyses oliën- en vettenketens De afgelopen jaren hebben MVO, FEDIOL en EFPRA samen met de bedrijven risicoanalyses van de oliën- en vettenketens opgesteld. Aangezien de behoefte tot ketensamenwerking onverminderd groot is, zal ook in 2007 aandacht zijn voor het up-to-date houden van deze risicoanalyses. Tevens zal worden bezien in hoeverre een uitbreiding wenselijk is. Daarnaast zal MVO input geven aan de PDV- risicoanalyses in het kader van de GMP regeling. Het uitgangspunt van MVO is om uit te dragen dat PDV de MVO/FEDIOL/EFPRA risicoanalyses hiervoor zou moeten aanwenden. In 2007 zal tevens Jaarplan 2007 13

Productschap MVO

gekeken worden op welke wijze de informatievoorziening ten aanzien van de organisatie van de plantaardige oliën- en vettensector en de wijze waarop de voedselveiligheid in de sector wordt geborgd, kan worden versterkt.

Food safety projecten binnen het publiek-private Partnerschap Palmolie MVO zal in 2007 zorgen voor de afronding van de MVO/FEDIOL ringtest voor de analyse van alkanen in palmolie. Bovendien zal MVO zich blijven inzetten voor de ontwikkeling en het creëren van draagvlak voor Food Safety Guidelines voor plantages, oliemolens en opslag en transport van palmolie in Indonesië. In 2006 is hiervoor de basis gelegd door het opstellen van eerste concepten voor Food Safety Guidelines. Deze zullen in nader overleg tussen Europese experts en Indonesische partners verder worden afgerond. Een en ander vindt plaats in het kader van het publiek-private Partnerschap Palmolie.

Bijdrage leveren aan uitvoering actieplan Pesticiden MVO zal in 2007 blijven fungeren als expertisecentrum op het vlak van pesticidenresiduen- wetgeving voor de sector. Bij de herziening van de Europese wetgeving zal MVO waken voor residulimieten die voor de sector praktisch toepasbaar zijn. Ook zullen acties worden ingezet om het gebruik van pesticiden (met name na-oogst gebruik) terug te dringen.

Hiertoe participeert MVO in een FEDIOL-werkgroep over wetgeving en ketenbeheersing van pesticidenresiduen. Deze werkgroep geeft uitvoering aan het FEDIOL-actieplan pesticiden. Ook zal MVO de MVO/FEDIOL Databank pesticidenresiduen in 2007 aanvullen met de Europese tijdelijke MRL's.

Versterken bijdrage NEN-normcommissie voor oliën en vetten Voor internationale bulkmarkten zoals oliën en vetten is het van essentieel belang dat er naast kwaliteitsnormen ook goed bruikbare, genormeerde analysemethoden voorhanden zijn die een ongestoorde handel kunnen garanderen. Dit wordt bovendien gevoed door de behoefte aan nieuwe methoden ter ondersteuning van productontwikkeling en de stijgende internationale aandacht voor de analyse van contaminanten. MVO is lid van de Nederlandse NEN-normcommissie plantaardige en dierlijke oliën en vetten. MVO financiert deze commissie namens de Nederlandse olie- en vetsector en vertegenwoordigt de NEN-commissie bij overleg van CEN en ISO. MVO wil in 2007 de coördinatie in de NEN-normcommissie verder versterken door te komen tot een betere informatie-uitwisseling tussen de commissieleden bij discussies over analysemethoden die spelen op internationaal niveau.

Informatievoorziening en belangenbehartiging o.a. via Food/Feed Quality and Safety Werk- groep
Doelstelling is bedrijven tijdig en adequaat te informeren ten aanzien van (de gevolgen van) nieuwe of gewijzigde regelgeving en actuele ontwikkelingen op het terrein van voedselveiligheid. Deze informatievoorziening wordt gestroomlijnd via de Engelstalige newsletter Quality and Safety. In het kader van belangenbehartiging zal MVO pleiten voor eenduidige en praktisch toepasbare wetgeving. Daarnaast heeft MVO een spreekbuis- en platformfunctie bij voedselveiligheid- en kwaliteitissues die de gehele sector raken. Ook beoogt MVO de organisatie te zijn die ondersteuning biedt aan de achterbanbedrijven in geval van problemen met bijvoorbeeld de overheid, op het terrein van export of met betrekking tot interpretatie van regelgeving.
In 2006 zijn de werkgroepen Diervoederveiligheid en Kwaliteit & Voedselveiligheid samengegaan tot één Food/Feed Quality and Safety Werkgroep. In 2007 zal aan de werkgroep verdere invulling worden gegeven.

Jaarplan 2007 14

Productschap MVO


5. Voeding en Gezondheid

Activiteiten op het gebied van voeding en gezondheid zijn:
· Voorlichting over de rol van vetten in een gezonde voeding
· Stimuleren verbetering van de vetzuursamenstelling van snacks, aardappelproducten, koek en gebak

· Voortzetten van samenwerking met overheid ter verbetering van de vetzuursamenstelling
· Informatievoorziening en belangenbehartiging op het gebied van wetgeving en ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid

· In kaart brengen van nieuw (nog ongepubliceerd) onderzoek naar vetten
· Aanzet organisatie internationaal wetenschappelijk congres over vetten en gezondheid

Voorlichting over de rol van vetten in een gezonde voeding MVO ziet het als zijn taak om te voorzien in eenduidige genuanceerde voorlichting over de rol van vetten in een gezonde, gevarieerde voeding en kiest hierbij voor productvoorlichting in plaats van productpromotie. Hiertoe wordt samen met de Bond van Nederlandse Margarine Fabrikanten het Voorlichtingsbureau MVO gefinancierd. De activiteiten van het Voorlichtingsbureau zullen ook de komende jaren worden gecontinueerd. Conform de doelstellingen in het Manifest van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling wordt hierbij o.a. aandacht besteed aan vloeibare margarine en vloeibaar frituurvet. Daarnaast wil het Voorlichtingsbureau op verzoek van de MVO-bedrijven in 2007 starten met een informatiecampagne over feiten van vetten richting consumenten en stakeholders zoals journalisten, huisartsen en de voedingsmiddelenindustrie (inclusief retail). Hierin zal het belang van goede vetten en de hele MVO-categorie onder de aandacht gebracht worden. Voor verdere uitwerking van deze campagne zal nauw overleg plaatsvinden met MVO-bedrijven (middels de MVO- werkgroep Voeding en Gezondheid). Voor nadere informatie over activiteiten van het Voorlichtingsbureau wordt verwezen naar het Meerjarenplan 2007-2010.

Stimuleren verbetering van de vetzuursamenstelling van snacks, aardappelproducten, koek en gebak
In het kader van het verbeterde vetzuursamenstelling van snacks, aardappelproducten en koek en gebak worden de activiteiten van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling in 2007 voortgezet. MVO voert het secretariaat van de Task Force en is de motor achter de verschillende activiteiten die worden uitgevoerd (en die zijn aangekondigd in het Manifest). Vier keer per jaar komt de Task Force bijeen. Tijdens deze bijeenkomsten worden regelmatig gastsprekers uitgenodigd (zoals sprekers van de Voedsel en Warenautoriteit, TNO, Food Standards Agency) om recente ontwikkelingen toe te lichten. De belangrijkste activiteiten van de Task Force voor 2007 zijn:
· het organiseren van een workshop samen met de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) met als doel huidige innovaties ter verbetering van de vetzuursamenstelling zichtbaar te maken

· Onderzoek naar de technische mogelijkheden voor het verlagen van de hoeveelheid verzadigd vet in koek en gebak uitgevoerd door TNO Kwaliteit van Leven.
· Monitoring van de marktcijfers
Jaarplan 2007 15

Productschap MVO

Voortzetten van samenwerking met overheid ter verbetering van de vetzuursamenstelling Bij verschillende overheidsinstanties, waaronder het Voedingscentrum, de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Gezondheidsraad staat het onderwerp verbetering van de vetzuur- samenstelling hoog op de agenda. Zo zal het Voedingscentrum in 2007 het effect van het project Verborgen Vetten gaan evalueren. De Gezondheidsraad zal binnenkort nieuwe Richtlijnen Goede Voeding uitbrengen, en nieuwe richtlijnen voor omega-3 vetzuren. Deze richtlijnen worden begin 2007 door het Voedingscentrum vertaald naar producten (Food Based Dietary Guidelines). De VWA zal in het kader van het project Openbaarheid controlegegevens onderzoek voortzetten naar het gebruik van vloeibaar frituurvet in de horeca. MVO is gesprekspartner bij al deze projecten en zal daar waar mogelijk samenwerking zoeken met lopende activiteiten.

Informatievoorziening en belangenbehartiging op het gebied van wetgeving en ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid
In de EU wordt gewerkt aan wetgeving ten behoeve van een goede informatievoorziening (herziening van de voedingswaarde-etiketteringsrichtlijn), een verantwoord gebruik van claims en reclame en het toevoegen van microvoedingsstoffen aan voedingsmiddelen. Zo zal naar verwachting eind 2007 de Europese Commissie haar voorstel presenteren voor een (verplichte) voedingswaardedeclaratie. Steeds meer overheden, NGO's en lobby-organisaties nemen dan ook momenteel een standpunt in ten aanzien van (verplichte) etikettering van diverse voedingswaarden, waaronder verzadigde vetzuren en transvetzuren. Vooruitlopend op de nieuwe etiketteringwetgeving nemen ook steeds meer fabrikanten of retailers stappen om de consument te informeren over o.a. de vetzuursamenstelling (in de voedingswaardedeclaratie of d.m.v. logo's) of de procestechnologie (gehydrogeneerd vet, omgeësterd vet) van hun product.
Een belangrijk aspect voor de MVO-sector hierbij is dat voor transvetzuren van plantaardige en dierlijke oorsprong dezelfde eisen (gaan) gelden wat betreft etikettering. Door de sterke lobby van de zuivelsector komt het steeds vaker voor dat transvetzuren van dierlijke oorsprong een uitzonderingspositie krijgen (o.a. in Deense wetgeving). Momenteel is er nog geen wetenschappelijke consensus dat transvetzuren van dierlijke oorsprong daadwerkelijk een ander effect hebben op de gezondheid dan transvetzuren van plantaardige oorsprong. MVO zal zich dan ook in nationaal en Europees overleg sterk maken voor een gelijke behandeling van alle transvetzuren. Ook zal MVO dit standpunt (reactief) vertolken richting o.a. retailers, voedingsmiddelenbedrijven en journalisten. MVO informeert de bedrijven over deze ontwikkelingen, door o.a. de maandelijkse nieuwsbrief Voeding en Gezondheid.

In kaart brengen van nieuw (nog ongepubliceerd) onderzoek naar vetten Nederland heeft een sterke positie als het gaat om het uitzetten en uitvoeren van onderzoek naar vetten en gezondheid. Wetenschappers als Katan, Mensink en Hornstra hebben zich de afgelopen jaren op dit gebied reeds bewezen, en hun onderzoeksgroepen blijven dan ook vooraanstaand als het gaat om nieuw onderzoek op dit gebied. Voor de MVO-sector is het in het kader van innovaties informatief om een beter beeld te krijgen van nieuw en lopend onderzoek over vetten dat bij diverse universiteiten wordt uitgevoerd. MVO zal in 2007 actief een relatie opbouwen met diverse wetenschappers om zo een beter beeld te krijgen van lopende onderzoeken. MVO-bedrijven zullen hierover op gezette tijden worden geïnformeerd. Daarnaast zal de MVO-nieuwsbrief over nieuw wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vetten en gezondheid worden gecontinueerd.

Aanzet organisatie internationaal wetenschappelijk congres De Nederlandse MVO-sector en MVO spelen internationaal een voortrekkersrol op het terrein van het stimuleren van een verantwoorde vetzuursamenstelling van de voeding. Met het doel om deze ontwikkelingen meer bekendheid te geven en de rol van de Nederlandse MVO-sector daarin onder de Jaarplan 2007 16

Productschap MVO

aandacht te brengen, wil MVO bekijken of het mogelijk en wenselijk is om een internationaal wetenschappelijk congres naar Nederland te halen. De organisatie van een dergelijk evenement zal de nodige voorbereiding kosten. In 2007 zullen de eerste oriënterende gesprekken plaatsvinden.


6. Dierlijke vetten en veterinaire
aangelegenheden

Naast de in de hoofdstukken over duurzaamheid, biobrandstoffen en voedselveiligheid genoemde activiteiten zal specifiek aandacht worden besteed aan:
· Informatiecampagne dierlijk vet

· BRL voor dierlijke vetten

· Belangenbehartiging en dienstverlening m.b.t. wetgeving

Informatiecampagne dierlijk vet
Op 1 november 2006 is de Informatiecampagne Dierlijke vetten officieel van start gegaan. Deze informatiecampagne is een initiatief van productschap en branchevereniging VVS en wordt breed gedragen door de bedrijven in de sector. Voor de campagne zijn factsheets, risicoanalyses, een website, een nieuwsbrief en een basispresentatie ontwikkeld. In 2007 zullen in het kader van deze campagne de volgende activiteiten worden georganiseerd:
· gesprekken voeren met Key Opinion Formers

· presentaties geven voor specifieke doelgroepen
· verspreiden van campagnematerialen

· opstellen en verspreiden van 4 `campagne' nieuwsbrieven Rond mei 2007 zal een eerste evaluatie van de campagne worden georganiseerd voor het betrokken bedrijfsleven

BRL voor dierlijke vetten
Dierlijke vetten zijn vanwege hun hoge calorische waarde uitstekend geschikt om energie op te wekken, hetzij in een stationaire installatie hetzij na verestering in de vorm van biodiesel. Belemmeringen voor de toepassing van dierlijk vet als bron van energie zijn voornamelijk de onbekendheid met het product bij provincies en gemeenten die moeten beslissen over het verstrekken van een milieuvergunning, en de extra bewerkingsstap die noodzakelijk is om verestering tot biodiesel mogelijk te maken. Om aan het eerste tegemoet te komen heeft het productschap aan Kiwa de opdracht gegeven een Beoordelingsrichtlijn (BRL) Dierlijke vetten op te stellen. Zodra de BRL er is, zal het productschap alle betrokkenen daarmee bekend maken en het opnemen als onderdeel van de Informatiecampagne. Wat het tweede betreft, monitort het productschap onderzoek dat erop is gericht technische problemen op te lossen. Positieve resultaten zullen eveneens worden gecommuniceerd naar achterban en doelgroep van de informatiecampagne.

Belangenbehartiging en dienstverlening m.b.t. wetgeving Het productschap zal zich inzetten voor een systeem van wet- en regelgeving dat voor alle bedrijven in de hele EU gelijk is en ook in alle lidstaten op dezelfde wijze wordt geïnterpreteerd teneinde voor de dierlijke vetten een `level playing field' te bereiken. Voorbeelden van situaties waarin dit niet het geval is, zijn het vervoederverbod voor dierlijke vetten in Duitsland en het voornemen tot verplichtstelling Jaarplan 2007 17

Productschap MVO

van reguliere dioxineanalyses voor elke partij dierlijk vet die voor diervoeder is bestemd in België. Het productschap wil ook in 2007 de organisatie zijn die de bedrijven ondersteunt en van advies voorziet indien zich praktische problemen voordoen in de bedrijfsvoering, of dit nu gaat om belemmeringen van de export naar derde landen, onuitvoerbare administratieve eisen van overheidsinstanties of simpelweg misverstanden bij de interpretatie van wet- en regelgeving. Tot slot zal het productschap de bedrijven in de sector tijdig en adequaat informeren over op handen zijnde dan wel doorgevoerde wijzigingen in wet- en regelgeving en over de praktische gevolgen die deze (kunnen) hebben voor de bedrijfsvoering. In 2007 zullen in elk geval de volgende onderwerpen spelen: Revisie Dierlijke bijproductenverordening en BSE-verordening; Vervoederverbod dierlijk vet Duitsland; Wijziging Hygiëneverordening voor dierlijke producten (visolie); Evaluatie destructiebestel.


7. Arbeid

De onder HPA en MVO ressorterende Afdeling Arbeid is belast met de uitvoering van activiteiten m.b.t. arbeid. Daarnaast beschikt MVO over een coördinator arbeid die de contacten met genoemde afdeling onderhoudt en facilitaire ondersteuning biedt.

De belangrijkste activiteiten zijn:

· Ontwikkeling lesmateriaal en scholingsdag voor nieuwkomers in de MVO-sector
· Tweemaandelijkse Nieuwsbrief Arbeid

· Studiedag voor werknemers over een voor de sector actueel maatschappelijk thema
· Erkenning Eerder Verworven Competenties
· Project verankering arbeid binnen productschappen en vakbonden
· Sociaal-economische kerngegevens

Ontwikkeling lesmateriaal en scholingsdag voor nieuwkomers in de MVO-sector Op basis van de resultaten van de eind 2005 gehouden scholingsenquête en diepte-interviews is besloten te komen tot de ontwikkeling van lesmateriaal over grondstoffen, productieprocessen en eindproducten van de oliën- en vettensector op het niveau van productiemedewerker B. Dit lesmateriaal, in de vorm van een CD-rom en/of e-learning, kan tevens dienen als kennismaking met de sector voor nieuwe medewerkers bij bedrijven. In 2006 is een eerste aanzet gegeven door het opzetten van een structuur, het samenstellen van een projectgroep, het inventariseren van de kennis en het vergelijken van het aanbod. In het eerste halfjaar van 2007 dient het lesmateriaal feitelijk gestalte te krijgen en onder de oliën- en vettenbedrijven te worden verspreid. Medewerkers die nieuw zijn in de MVO-sector krijgen op hun werkplek vaak een `training on the job'. Het productschap wil deze mensen in samenwerking met de MVO-bedrijven en de vakbonden de mogelijkheid bieden zich wat breder te oriënteren op de sector door 1 x per jaar een informatiebijeenkomst te organiseren voor de nieuwkomers waarin een introductie wordt gegeven van de Nederlandse oliën- en vettensector, de voor de sector relevante maatschappelijke issues en de rol van overheid en maatschappelijke organisaties in onze sector. Het productschap zal in 2007 in nauwe samenwerking met de Afdeling Arbeid zo'n scholingsdag organiseren. Dit zal bij voorkeur in het najaar gebeuren, zodat de ontwikkelde CD-rom en/of e-learning hierbij kan worden benut. Jaarplan 2007 18

Productschap MVO

Tweemaandelijkse Nieuwsbrief Arbeid
Deze nieuwsbrief is in 2005 van start gegaan. Doelgroepen zijn (kader)leden van FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond en De Unie actief in de voedingsmiddelenindustrie (achterban van HPA, GZP, PDV, PW en MVO). De nieuwsbrief informeert over de projecten van de Afdeling Arbeid, nieuwe wetgeving en beleidsmaatregelen op het gebied van arbo, initiatieven van de aangesloten productschappen m.b.t. de factor arbeid en andere wetenswaardigheden. In 2007 zullen zes edities worden verspreid en zal worden onderzocht of een bredere verspreiding onder medewerkers bij MVO- bedrijven mogelijk is. Tevens zal worden bekeken of meer kan worden samengewerkt met andere productschappen die in het verleden interesse in de nieuwsbrief hebben getoond. De artikelen uit de Nieuwsbrief Arbeid zijn terug te vinden op de website van het productschap in de rubriek Arbeid. Deze rubriek bevat ook andere artikelen die voor werknemers in de MVO-sector van belang zijn en zal ook in 2007 worden onderhouden.

Studiedag voor werknemers over een voor de sector actueel maatschappelijk thema De oliën- en vettensector bevindt zich middenin de samenleving en wordt dan ook met regelmaat geconfronteerd met maatschappelijke issues. Medewerkers bij MVO-bedrijven krijgen direct of indirect met veel van deze issues te maken. Het productschap MVO houdt zich dagelijks bezig met deze issues en wil de kaderleden van de bij het werk van het productschap betrokken organisaties van werknemers in de sector informeren over vraagstukken die aan de orde zijn en de activiteiten die het productschap in dat kader onderneemt. In 2007 zal een seminar over een voor de sector actueel maatschappelijk thema worden verzorgd waarbij veel ruimte zal zijn voor vragen en debat. In nauw overleg met de werknemersvertegenwoordigers zal een themakeuze worden gemaakt.

Erkennen Eerder Verworven Competenties (EVC)
Begin 2007 zal een folder over "erkennen Eerder Verworven Competenties (EVC-trajecten) onder de MVO-sector worden verspreid. EVC-trajecten passen binnen de huidige trend naar verhoging inzetbaarheid en motivatie van medewerkers. Het Productschap wil inventariseren of er belangstelling is voor een EVC-traject specifiek binnen de MVO-sector.

Een competentie is de combinatie van kennis, vaardigheden en houding. Het principe van EVC berust op het erkennen van competenties die zowel binnen als buiten het formele onderwijs zijn verworven. Eerder verworven competenties van een medewerker worden inzichtelijk gemaakt door middel van het portfolio dat wordt opgesteld. Het andere deel van het EVC-traject is de praktijktoets, waarbij de medewerker zijn werkzaamheden op het bedrijf uitvoert en zijn handelingen worden vergeleken met de eisen voor een MBO-diploma.
Wanneer een medewerker nog niet het gehele diploma heeft behaald, kunnen de resterende competenties via scholing worden ontwikkeld of verbeterd. Daarbij wordt geprobeerd om de resterende scholing zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de werksituatie.

Project verankering arbeid binnen productschappen en vakbonden Het project heeft als doel het stimuleren van de beleidsontwikkeling op het terrein van arbeid in de agrifoodsectoren en daarmee de verankering van de factor arbeid in de productschappen, alsmede het vergroten van de betrokkenheid van de vakbonden binnen de productschappen. De volgende activiteiten zullen gedurende de looptijd van dit project worden opgepakt.
· Het vergroten en verbeteren van de kennis over de agrifoodsectoren en de werkgelegenheid daarin. Het op basis van gesignaleerde trends en ontwikkelingen opstellen van een samen- hangende (beleids)visie op de sectoren en de vertaling daarvan voor de belangenbehartiging van werknemers.
Jaarplan 2007 19

Productschap MVO


· Het vergroten en intensiveren van inhoudelijke betrokkenheid van vakbonden bij bestaande en nieuwe projecten binnen de productschappen in het kader van arbeid;
· Het vergroten van de bekendheid met en over de productschappen, wat betreft taken en doelen, binnen de eigen organisatie van FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond;
· Het verbeteren van de coördinatie en het bundelen van kennis en expertise gericht op de voor de toekomst gewenste en noodzakelijk geachte inzet van FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond naar de productschappen en vice versa;

· Het intensiveren van overleg tussen sociaal secretarissen van de productschappen en vakbonden. Overleg dat nodig is in alle stadia van formulering, besluitvorming en uitvoering van (beleids)voorstellen (projecten). Dit gericht op het realiseren van een breed bestuurlijk draagvlak voor projecten maar eveneens om te realiseren dat projecten aansluiten bij de `werkvloer' in de agrifoodsectoren.

Sociaal-economische kerngegevens
Inzicht in de sociaal-economische kerngegevens van de MVO-sectoren is van belang. Op basis van beschikbare openbare gegevens zijn in 2006 wederom een aantal gegevens in kaart gebracht. De gehanteerde aanpak in 2006 is voor alle productschappen vergelijkbaar. Doel van deze aanpak is dat cijfers onderling vergelijkbaar zijn tussen sectoren. Op basis van de uitkomsten van de rapportages uit 2006 wordt voorgesteld in 2007 een `verdiepingsslag', in samenwerking met de andere productschappen, te maken. Dit door aan een beperkte representatieve steekproef van werkgevers en werknemers vragen voor te leggen over onder meer arbeidsmarkt (werving en ontslag), scholing en arbeidsomstandigheden en plezier in het werk.


-0-0-0-0-

Rijswijk, 23 november 2006

Jaarplan 2007 20


---- --