Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Spreektekst tijdens de instelling van Nationaal Park Weerribben-Wieden in oprichting

Spreektekst van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dr. C.P. Veerman, tijdens de instelling van Nationaal Park Weerribben-Wieden in oprichting op 17 januari 2006 in Muggenbeet

Ik heb begrepen dat dit een uitspanning is met een lange geschiedenis. Vroeger genoten hier de turfstekers van hun rust na hun zware arbeid. De meeste cafés met zo'n lange historie bevinden zich midden in de stad, dit al sinds jaar en dag temidden van de natuur. Blijkbaar geldt al langer wat één van de dichters van de Tachtigers, Willem Kloos, zei. Namelijk: 'Ik hou van de natuur, maar ik heb er graag een borrel bij!'.

Vandaag hebben we daar een goede reden voor: We heffen het glas op belangrijke dag voor de natuur in Nederland, zelfs in Europa. We vieren het samengaan van twee belangrijke natuurgebieden: de Wieden en de Weerribben.
Voor veel mensen is dat slechts een formalisering. De Weerribben en de Wieden horen bij elkaar, zeker vanuit het perspectief van bewoners en waterliefhebbers. We staan hier min of meer op het aansluitingspunt tussen de twee gebieden. Het gebied krijgt uit alle hoeken loftuitingen. De Weerribben werden al eens uitgeroepen tot de mooiste plek van Nederland, de regio komt regelmatig in het nieuws vanwege de otters en ik begrijp dat Muggenbeet welverdiend derde is op lijst met mooiste plaatsnamen.

Ik doe graag mee aan die lofzang op dit gebied. Het is een prachtig, uniek stuk natuur, nu samen 10.000 hectare groot, en straks één van de grootste nationale parken van ons land. Het grootste aaneengesloten laagveenmoeras in Noordwest-Europa. Dat maakt het uniek en nu met het oprichten van het nieuwe Nationale Park krijgt het wat mij betreft de status die het verdient.

Het is hier bovendien nog relatief rustig, al kun je in de zomervakantie boten in de file zien varen. In de winter - als er tenminste geen ijs ligt - is het hier goed genieten van de stilte.

We zijn hier vandaag om dit prachtige stuk natuur voor toekomstige generaties veilig te stellen, en zelfs nog een beetje mooier te maken. Natuur voor mensen, mensen voor natuur, zeggen wij bij LNV altijd.

De Weerribben en de Wieden vormen nu een Nationaal Park in oprichting, voor zo'n twee jaar. Ik adviseer u om deze fase vooral te benutten om bruggen te bouwen. En dat bedoel ik natuurlijk niet letterlijk - wie heeft een brug nodig als je met een punter over kunt steken. Ik denk dat het belangrijk is om te werken aan het cement tussen de vele partijen betrokken bij dit gebied. Bewoners, gemeenten, ondernemers in riet, recreatie en binnenvisserij. Ik adviseer u samen elkaars belangen te leren kennen en te overbruggen. Goed luisteren en bereid zijn te geven en te nemen. Dit is van cruciaal belang voor elk natuurgebied, en in het bijzonder hier, omdat deze natuur zo uniek is. Ik zie dat bruggenbouwen als één van de belangrijkste taken van het overlegorgaan.

U heeft nu meer mogelijkheden om er iets moois van te maken. De status van Nationaal Park in oprichting biedt ruimte voor het verwerven van extra bekendheid en waardering voor het gebied. En - ook niet onbelangrijk - u heeft wat extra geld te besteden. Om te beginnen vanuit het rijk een structurele jaarlijkse bijdrage van ruim een half miljoen euro extra voor inrichting, beheer en educatie.

Want dat zijn de elementen waar het om draait bij nationale parken. Ze zijn in het leven geroepen om de meest bijzondere natuur in ons land te verbeteren, maar ook om mensen van de natuur te laten genieten door de nadruk te leggen op toegankelijkheid, educatie en voorlichting. Samengevat: mooie natuur creëren en behouden voor mensen én mensen winnen om zich in te zetten voor die natuur. Want daar moet de natuur het - ook in de toekomst - tenslotte van hebben.

Het nieuwe park heeft daarnaast een bestuurlijke primeur. Het wordt het eerste nieuwe Nationale Park sinds de invoering van het Investeringsbudget Landelijk Gebied begin dit jaar. Dat betekent dat de definitieve instelling van het park niet meer door het rijk, maar door de provincie zal worden begeleid. De provincie zal ook het nieuwe ontwerp-, beheer- en inrichtingsplan beoordelen. De formele instelling blijft gelukkig wel een zaak van het rijk. Je moet een minister immers niet zijn core business van linten knippen afnemen.

Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn opvolger hier over twee jaar een mooi lintje te knippen heeft. En ik ben benieuwd hoe het Nationaal Park dan zal heten. Want een eerste belangrijke uitdaging is een nieuwe naam te vinden. Dat zal niet gemakkelijk zijn; beide gebieden bestaan al lange tijd als Weerribben en Wieden. Misschien is het een goede tip om maar meteen een beroep te doen op de creativiteit van de bewoners en betrokkenen. Er leven vast goede ideeën over de benaming in het gebied. Dat lijkt me een goede kans om de mensen om wie het gaat van meet af aan bij de oprichting van het Nationaal Park te betrekken. Een van de onderdelen van de procedure om bij elkaar te komen. Een prijsvraag voor de nieuwe naam kan daar een goede rol bij spelen.

Ik dank u voor uw aandacht.