Cap Gemini Nederland


PERSBERICHT

Utrecht, 18 januari 2007

Compliance-onderzoek wijst uit: effect maatregelen terrorismefinanciering moeilijk aantoonbaar

Het naleven van regels rond terrorismefinanciering kost erg veel tijd, geld en moeite

Internationale complianceregelgeving is lang niet altijd duidelijk en sluit bovendien niet goed op elkaar aan; juiste interpretatie van de regels vergt daarom veel energie. Dat zijn enkele opvallende uitkomsten uit een onderzoek dat Capgemini samen met NIVRA-Nyenrode en met medewerking van het Compliance Instituut heeft gehouden onder compliance officers bij met name banken en verzekeraars in Nederland.

In het door Professor Bob Hoogenboom geleide onderzoek, dat compliance in brede zin aan de orde stelt, kregen de respondenten onder meer een aantal stellingen rond terrorismefinanciering voorgelegd. Op de stelling 'naleving van regels rond terrorismefinanciering kost relatief weinig tijd, geld en moeite', reageerde bijna 65% 'grotendeels' tot 'helemaal' oneens. Slechts 11,3% onderschrijft de stelling. De stelling 'Regels m.b.t. de bestrijding van terrorisme zijn duidelijk en begrijpelijk' wordt slechts door 31% onderschreven. 40% is het grotendeels tot helemaal met de stelling oneens terwijl 16% geen mening geeft.

Ook de effecten van compliancemaatregelen blijken lastig in kaart te brengen. Ruim een kwart van de respondenten is het oneens met de stelling dat effectiviteit van compliance te meten is. De helft heeft er geen mening over en slechts 11% is het met de stelling eens. Verder valt op dat bijna 25% door de veelheid aan risico-indicatoren en -overwegingen door de bomen het bos niet meer ziet en dat 40% over onvoldoende monitoringtechnieken beschikt om overtredingen te detecteren.

Jan Immink, verantwoordelijk consultant voor het uitgevoerde onderzoek vanuit Capgemini Consulting zegt over deze uitslag: "We leven in een beleidscultuur waarin de nadruk ligt op wet- en regelgeving, de instelling van toezichthoudende organen en visiedocumenten. Maar aan borging van beleid op de werkvloer en aan de vraag wat het allemaal oplevert komen we lang niet altijd toe. Zowel vanuit de Overheid als het bedrijfsleven komen serieuze signalen dat implementatie tot complicaties leidt en dat men aan evaluatie nog onvoldoende toekomt. Implementerende organisaties die aan het einde van de regelgevingcascade staan, betalen hiervoor de prijs.", aldus Immink.

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten. Daarbij werkt de onderneming op een onderscheidende manier samen met haar klanten aan het behalen van snellere, betere en meer duurzame resultaten: de Collaborative Business Experience. Deze innovatieve samenwerking krijgt vorm door een sterk netwerk van technologiepartners, bewezen methoden en hulpmiddelen en een sterk op samenwerking gerichte mentaliteit in de dagelijkse praktijk. Hiermee helpt Capgemini organisaties om nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. Capgemini heeft wereldwijd ongeveer 61.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2005 een omzet van 6,954 miljard euro. Meer informatie over afzonderlijke disciplines, vestigingen en onderzoek is te vinden op www.nl.capgemini.com

EINDE PERSBERICHT