Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
159 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en mevrouw C.P. Sarolea
(ingekomen op 21 december 2006
en antwoorden door het college verzonden op 18 januari 2007)


Op de kop van het Prinses Amaliapark was in het verleden een kantoortoren gepland. We hebben begrepen dat voor deze locatie geen partijen zijn die hier kantoren willen bouwen.

Eind vorig jaar is er sprake geweest van het vestigen van een centrum voor de Turk-Islamitische gemeenschap in de gemeente Utrecht op de Kop van het Amaliapark. Oorspronkelijk zou voor dit centrum een plek ingetekend worden in het Leidsche Rijn Centrum. Vanuit de gemeente is echter destijds geen akkoord gekomen voor het vestigen van het centrum op de Kop van het Amaliapark.

De wijkraad Leidsche Rijn heeft over dit alles op 1 maart 2006 een advies gegeven, dat tot op heden niet formeel is beantwoord. In het advies stelt de wijkraad dat zij een Turk-Islamitisch centrum niet vinden passen in de doelstelling van het park, maar wel om een multiculturele ontmoetingsplek hebben gevraagd in Leidsche Rijn.

Nu lijkt er wederom sprake te zijn van een verzoek tot het vestigen van een Turk-Islamitisch Centrum op de kop van het Prinses Amaliapark. Op mondelinge vragen van mevrouw Wigny, n.a.v. het bezoek van de gemeenteraad in de wijk Leidsche Rijn, tijdens de raadsvergadering van 7 december jl. heeft u dit bevestigd. U hebt daarin aangegeven dat het college hierover geen besluit heeft genomen.

N.a.v. een bericht in het AD/UN van 14 december over dit onderwerp, is er contact geweest met de aanvragers voor een centrum voor de Turks-Islamitische gemeenschap van vorig jaar. Dit blijkt een andere stroming te zijn binnen de gemeenschap dan de huidige aanvragers.

Dit alles leidt ons tot de volgende vragen:

1. Is de huidige Turks-Islamitische organisatie die een vergunning voor een centrum wil krijgen, een andere dan de organisatie die 5 jaar geleden geweigerd zou zijn?


De vraag doelt wellicht niet op een vergunningaanvraag, maar op de selectieprocedure die in 2004 is gehouden voor een locatie aan de Verlengde Houtrakgracht in Parkwijk. Deze locatie is bestemd voor o.a. religieuze doelstellingen. Een aantal religieuze organisaties hebben aan deze selectieprocedure meegedaan. De Baptistengemeente De Rank is voor deze locatie geselecteerd. Stichting Islamitisch centrum Nederland (SICN), die nu een aanvraag heeft ingediend voor de kop van het Amaliapark, heeft ook meegedaan aan de selectieprocedure voor de Verlengde Houtrakgracht, maar is toen niet geselecteerd.

Voor de kop van het Amaliapark is niet eerder een aanvraag voor de vestiging van een islamitisch centrum ingediend. Wel hebben diverse religieuze instellingen afgelopen jaren informatie gevraagd over de mogelijkheid een gebouw voor hun organisatie in Leidsche Rijn te realiseren. Daarbij werden zij geïnformeerd over de plannen voor het centrum Leidsche Rijn waar na 2012 ruimte beschikbaar is voor levensbeschouwelijke doeleinden.


2. Zo ja, waarom is het bij die andere organisatie die ook een multifunctioneel gebouw voor ogen had, afgeketst en krijgt deze organisatie wel voet aan de grond?


Er heeft zich voor geen enkele locatie in Leidsche Rijn een organisatie gemeld voor een multi-religieus gebouw. De huidige aanvrager, SICN, is dezelfde organisatie die heeft meegedaan in de selectieprocedure voor de locatie aan de Verlengde Houtrakgracht.


3. Hoe garandeert de gemeente het multiculturele en open karakter van dit toekomstige centrum?


Het islamitisch centrum krijgt een open karakter. SICN houdt zich bezig met integratie. Zij stelt het daarom op prijs als omwonenden in Parkwijk ook gebruik gaan maken van het islamitisch centrum. Vergaderruimten en de seminarruimte kunnen bewoners gebruiken om elkaar te ontmoeten.


4. Waarom is er een verschuiving opgetreden van het vestigen van een dergelijk centrum vanuit de plannen voor Leidsche Rijn Centrum naar de Kop van het Amaliapark


Er is geen verschuiving opgetreden. SICN heeft een concrete aanvraag ingediend om binnen afzienbare tijd een gebouw te kunnen realiseren. De locatie aan de kop van het Amaliapark ligt daarvoor gereed. Er is in het verleden wel met het SICN gesproken over een vestiging in Leidsche Rijn Centrum, maar toen ging men er nog van uit dat er in 2008 / 2009 kon worden gebouwd. Dat wordt nu jaren later, terwijl een deel van de doelgroep zich reeds in Leidsche Rijn heeft gevestigd.


5. In het onlangs verschenen gebiedsprogramma "Wonen in verscheidenheid" wordt over dit centrum niet gesproken, wel wordt er gesproken over een onderzoek naar de mogelijkheden voor een intercultureel huis, waarin ruimte voor ontmoeting is. Hoe moet deze ontwikkeling gezien worden in het licht van dit programma?


De ontwikkeling van het islamitisch centrum is net als de ontwikkeling van een kerk door de Baptistengemeente een particulier initiatief. Beide organisaties willen een gebouw voor hun leden in Leidsche Rijn. De organisaties financieren de ontwikkeling van hun gebouwen zelf en worden eigenaar.

Over de toevoeging van een multicultureel/religieus centrum in Leidsche Rijn, zoals aangegeven in het gebiedsprogramma "Wonen in verscheidenheid" heeft ons college besloten een draagvlakonderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een dergelijk centrum in Leidsche Rijn Centrum.


6. Met welke andere religieuze groepen die een eigen locatie willen in Leidsche Rijn is het College in gesprek?


De Baptistengemeente De Rank is geselecteerd voor een locatie gelegen aan de Verlengde Houtrakgracht. De plannen voor een kerkgebouw op die locatie zijn in ontwikkeling.


7. Hoeveel ruimte is er in Leidsche Rijn gereserveerd en welke mogelijkheden zijn er voor de vestiging van andere religieuze groepen?


Naast de lopende initiatieven is in het Centrumplan Leidsche Rijn is 7500 m2 gereserveerd voor levensbeschouwelijke voorzieningen. De locaties hiervoor zijn gelegen aan de oostzijde van het centrumplan. Dat betekent dat realisering op deze locaties pas mogelijk is nadat de A2 is verlegd. Dat is niet eerder dan 2013.


8. Wanneer zal de beantwoording van het advies van de wijkraad Leidsche Rijn over dit onderwerp plaatsvinden?


De beantwoording van het advies van de wijkraad Leidsche Rijn zal in januari plaatsvinden.


9. Hoe beziet u de wens vanuit de wijkraad Leidsche Rijn en wijkraad Vleuten-de Meern voor een kleinschalige ontmoetingsruimte die in het advies van de beide wijkraden voor de Kop van het Amaliapark staat?


Zoals uit antwoord 5 blijkt starten wij met een draagvlakonderzoek. Realisering van de plannen zal derhalve niet binnen afzienbare tijd mogelijk zijn. In het centrum Leidsche Rijn is vanaf 2013 ruimte beschikbaar voor een algemene ontmoetingsruimte.

Binnen het gebouw van het SICN kan op kortere termijn mogelijkerwijs worden voorzien in een kleinschalige ontmoetingsruimte.


10. Kunt u een financiële risicoanalyse geven, conform hetgeen daarover gesteld is in de nota grondbeleid en de aanbeveling die u overgenomen heeft uit het Ecorys-rapport, voor de Kop van het Amaliapark?


11. Welke financiële gevolgen heeft de wijziging van kantoren naar een Turks islamitisch centrum voor de grondexploitatie Leidsche Rijn.


In de grondexploitatie Leidsche Rijn is, toen duidelijk werd dat kantoren op deze locatie niet haalbaar bleken te zijn, een woningbouwinvulling aangegeven. Ten opzichte van een woningbouwinvulling verslechtert met deze functiewijziging het saldo van de grondexploitatie van het deelgebied Parkwijk-Langerak. Een islamitisch centrum valt onder een niet-commerciële functie. Daarom wordt voor deze functie een grondprijs voor niet commerciële functies berekend.


12. Een Turks-Islamitisch centrum zou een bovenwijkse voorziening worden, gezien de bevolkingssamenstelling in Leidsche Rijn (6% van de mensen zijn van Turkse afkomst volgens de wijkenmonitor 2005. De verwachting is dat dit percentage stabiel blijft tot 2010). Hoe schat u de bereikbaarheid en parkeerbehoefte in van een dergelijke bovenwijkse voorziening?


Het islamitisch centrum is bestemd voor islamitische leden die wonen in Leidsche Rijn. Voor leden in andere delen van Utrecht heeft SICN drie gebouwen in gebruik in andere wijken van Utrecht. Op basis van het programma van het islamitisch centrum is een parkeerbalans opgesteld om het benodigde aantal parkeerplaatsen te bepalen. Deze worden grotendeels op eigen terrein aangelegd. Daarnaast worden een aantal bezoekersparkeerplaatsen in de openbare ruimte aangelegd. Ook zullen met het bestuur van het centrum afspraken worden gemaakt om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk bezoekers te voet of per fiets naar het centrum komen.


13. Tot dusver zijn er geen officiële en openbare mededelingen gedaan over de aanvraag tot het vestigen van een Turks-Islamitisch centrum op welke plek dan ook. Hoe beoordeelt u de gemeentelijke communicatie hierover tot dusver?


en

14. Wat gaat u eraan doen om de transparantie over dit onderwerp te vergroten?


Ons college heeft allereerst zelf een afweging gemaakt of het mee wilde werken aan de ontwikkeling van dit initiatief.

Omwonenden zullen worden geïnformeerd over het recente besluit dat ons college op het verzoek heeft genomen. In de brief die de omwonenden krijgen, staat inhoudelijke informatie over het plan.

Ook worden zij uitgenodigd voor een informatieavond waarin de plannen nader worden toegelicht. Daarbij wordt ook een toelichting gegeven op de procedures die gevolgd moeten worden en de mogelijkheden voor inspraak en bezwaren. Het is de bedoeling een inspraaktraject te volgen waarbij omwonenden en andere betrokkenen ruim de gelegenheid krijgen om op de plannen te reageren, zodat de mogelijkheid bestaat de plannen, daar waar dat mogelijk en zinvol is, aan te passen.


---- --